4 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 4 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γενέθλια έχει σήμερα ο Κινέζος συγγραφέας Gao Xingjian (73 ετών), ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2000, αλλά και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος (60 ετών).
Εξάλλου, σαν σήμερα γεννήθηκε ο "πατέρας της κλασσικής Φυσικής" Ισαάκ Νεύτων (1643-1727), όπως και ο Λουδοβίκος  Μπράιγ (1809-1852), τυφλός από την ηλικία των 3 ετών, ο οποίος επινόησε το σύγχρονο αλφάβητο τον τυφλών (σύστημα Μπράιγ).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Μιανμάρ γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας. Πρώην βρετανική αποικία, η σημερινή Μιανμάρ έγινε ανεξάρτητο κράτος σαν σήμερα το 1948 με την ονομασία Βιρμανία, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε καταληφθεί από την Ιαπωνία.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα των Μαρτύρων, που αναφέρεται σε όσους έδωσαν την ζωή τους για την ανεξαρτησία της χώρας και κυρίως στους εκατοντάδες νεκρούς της σφαγής που επακολούθησε την διαδήλωση στην πρωτεύουσα Λεοπολντβίλ στις 4 Ιανουαρίου 1959. Τα τραγικά εκείνα γεγονότα αποτέλεσαν την αρχή του τέλους της βελγικής αποικιοκρατίας στην χώρα ένα χρόνο αργότερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 4 Ιανουαρίου 1887 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε το Νεωτεριστικό Κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη, που ήταν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός. "Ποίος έχει καιρόν να ενθυμηθή τις εγεννήθη προ 1886 χρόνων εν Βηθλεέμ, αφού πρόκειται να ίδωμεν ποίος πρόκειται να γεννηθή ημίν πρωθυπουργός;", έδινε το στίγμα η εφημερίδα ΤΟ ΑΣΤΥ της ίδιας ημέρας, φίλα προσκείμενης στο κόμμα του Τρικούπη. 
Ήταν οι πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν με βάση το σύστημα των ευρέων περιφερειών, το οποίο αποτελούσε ένα από τα θέματα της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία. Τα σχόλια της εφημερίδας ήταν κυρίως σατιρικά στοχοποιοώντας ειδικά το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη: "Γιατί νομίζετε ότι μετέβη ο Δηλιγιάννης και βγάζει λόγους στο Άστρος; Διότι καταγίνεται στην Αστρο-λογία". Σε άλλο σημείο καυτηρίαζε την απόφαση ενός υποψήφιου βουλευτή στο νομό Ευβοίας, του Κριεζώτη, ο οποίος απέστειλε στους εκλογείς τη φωτογραφία του: "...τρέχει τον κίνδυνον ο υποψήφιος αν επιτύχη να ίδη την εκλογήν του προσβαλλομένην ως εικονικήν" ήταν το σχετικό λογοπαίγνιο. 
Στην εκλογική αναμέτρηση θριάμβευσε το κόμμα του Τρικούπη, σύμβολο του οποίου ήταν η ελιά. Το σύμβολο του Εθνικού Κόμματος ήταν μια κόκκινη σημαία. Συνολικά, 90 βουλευτές εξελέγησαν από το Νεωτεριστικό Κόμμα έναντι μόλις 25 από το Εθνικό, ενώ 35 αντιπρόσωποι του έθνους ήταν ανεξάρτητοι. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες δύο εκλεγμένοι βουλευτές απεβίωσαν ξαφνικά, ο Περικλης Καλαμογδάρτης (πρώην δήμαρχος Πάτρας και βουλευτής του τρικουπικού κόμματος στην περιφέρεια Αχαΐας και Ηλείας), ο οποίος μάλιστα πέθανε την ημέρα των εκλογών, και ο καθηγητής Μιλτιάδης Βενιζέλος (βουλευτής Αττικοβοιωτίας, επίσης του Νεωτεριστικού Κόμματος), ο οποίος τουλάχιστον πρόλαβε να πανηγυρίσει την εκλογή του, αλλά δεν ορκίστηκε ποτέ βουλευτής. 
Μία εβδομάδα μετά, στις 11 Ιανουαρίου, η εφημερίδα ΤΟ ΑΣΤΥ σχολίαζε τα αποτελέσματα των εκλογών κάνοντας χιουμοριστικούς συσχετισμούς με το χιόνι, που εν τω μεταξύ είχε ασπρίσει τα πάντα στην πρωτεύουσα: "Δύο μόνο πράγματα δεν άσπρισαν με όλη την ποσότητα του χιονιού που έπεσε: τα μουστάκια ενός εξηντάχρονου γνωστού μου και.... ο κ. Δηλιγιάννης" και λίγο πιο κάτω: 
"- Ήταν καιρός να πέσει τόσο άσπρο, άκουσα να λέει κάποιος.
- Γιατί;
- Μα... λίγο μαύρο έπεσε την Κυριακή;"
Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφερόταν στα συνήθη σχόλια της εποχής, ότι στις εκλογές ψήφιζαν ακόμη και οι πεθαμένοι: "Το υπερφυσικόν τούτο φαινόμενον, μόνο εν Ελλάδι συμβαίνον, μαρτυρεί την μεγάλην των Ελλήνων αγάπην και αφοσίωσιν εις τα πολιτικά των δικαιώματα, ώστε και μετά θάνατον να τα ενθυμούνται. Επειδή δε δεν δύνανται ν' ανασείσωσι την πλάκα του τάφου των και να μεταβώσι με το σουδάριον εις τους ναούς να ψηφήσωσι, αναλαμβάνουσιν άλλοι αντ' αυτών το ευσεβές αυτό έργον, και ψηφίζουσιν υπό το όνομα των".
Στις 10 Ιανουαρίου, ο Γεώργιος Σουρής αφιέρωνε ένα κομμάτι της σατιρικής του εφημερίδας "Ο Ρωμηός" στους αποτυχόντες υποψήφιους βουλευτές:

Εις τους επιλαχόντας 
και τους αποτυχόντας

Αποτυχόντες δυστυχείς, με πόνο θα σας κλάψω
κι ένα τραγούδι θλιβερό για χάρη σας θα γράψω.
Θα κάνει τώρα ο καθείς παράπονα κι ενστάσεις,
θα πει ότι του έκαναν μύριες επεμβάσεις, 
καλπονοθεύσεις φανερές και βιαιοπραγίες,
και ότι τον απέκλεισαν με τις ραδιουργίες.

Ό,τι κι αν πει καθένας σας μεγάλο δίκιο έχει,
αλλ' όμως στα παράπονα κανένας δεν προσέχει.
Πως δίκιο έχετε πολύ κι εγώ το βεβαιώνω
μα ένα είναι μοναχά πικρή αλήθεια μόνο
πως δεν θα πάτε στη βουλή κι εσείς σαν βουλευτές,
κι ούτε επιχορήγηση θα πάρετε ποτέ.

Η νέα περιφέρεια σας έχει χαντακώσει...
Κυριακή ξημέρωσε, μην είχε ξημερώσει,
Κυριακή ανάποδη, φαρμακωμένη μέρα,
με δάφνη, με κλαρί ελιάς, με κόκκινη παντιέρα.
Η νέα περιφέρεια σας έφαγε, καημένοι,
η νέα περιφέρεια η τρισκαταραμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου