3 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1΄


Με πέντε νέες ταινίες ξεκίνησε το 2013 στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι περισσότερες εκ των οποίων προβάλλονται ήδη από την Πρωτοχρονιά. Ξεχωρίζει η πολλοστή κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Λέοντα Τολστόι "Άννα Καρένινα", αλλά και η ταινία "The Imposssible", που αναφέρεται στο τσουνάμι που έπληξε τα παράλια του Ινδικού ωκεανού μετά από τον καταστρεπτικό σεισμό των 9.3 Ρίχτερ στις 26 Δεκεμβρίου 2004. Ακόμη στις αίθουσες προβάλλονται οι ταινίες "Ανάμεσα σε δυο κόσμους" και "Ο άνθρωπος που γελά", αλλά και η ρουμανική ταινία "Πίσω από τους λόφους", που κέρδισε τους κριτικούς.

Άννα Καρένινα /Anna Karenina (εποχής, ΗΠΑ)
Σκηνοθεσία:Jow Wright
ΠρωταγωνιστούνKeira Knightley, Jude Law, Aaron Johnson, Matthew Macfayden
Υπόθεση: Παντρεμένη με έναν ισχυρό κυβερνητικό παράγοντα, η Άννα Καρένινα ερωτεύεται βαθιά έναν πλούσιο αξιωματικό του στρατού, τον κομψό κόμη Βρόνσκι και προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει την αλήθεια και το νόημα στη ζωή της, αψηφά απερίσκεπτα τις συμβάσεις της ρωσικής κοινωνίας κι εγκαταλείπει το σύζυγο και το γιο της για να ζήσει με τον εραστή της. Ο περίγυρος της την καταδικάζει και την εξοστρακίζει, και η ίδια παθαίνει συχνά κρίσεις ζήλιας που αποξενώνουν τον Βρόνσκι, με αποτέλεσμα να βουλιάζει σιγά σιγά σε μια αδιέξοδη κατάσταση.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.1/10 (από 6.739 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 6.5/10 (κριτικοί), 3.4/5 (από 23.896 χρήστες)
myfilm.gr: 5.5/10
cine.gr: 7.8/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 7/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
Roger Ebert: 2.5/4


The Impossible (δράσης/δράμα, ΗΠΑ/Ισπανία)
Σκηνοθεσία:Juan Antonio Bayona
ΠρωταγωνιστούνEwan McGregor, Naomi Watts
Υπόθεση: Η Μαρία, ο Χένρι και τα τρία τους παιδιά φτάνουν στην Ταιλάνδη για να περάσουν τις χειμερινές τους διακοπές, αναζητώντας λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς και ηρεμίας στον τροπικό παράδεισο με τις εξωτικές παραλίες. Την ημέρα της 26ης Δεκεμβρίου και ενώ η οικογένεια απολαμβάνει ένα ηλιόλουστο πρωινό ακριβώς δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου τους, ένας τρομακτικός θόρυβος αναδύεται από τα έγκατα της γης και διαταράσσει την ηρεμία τους. Δευτερόλεπτα αργότερα, ένας γιγαντιαίος υδάτινος τοίχος θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του, θα χωρίσει τα μέλη της οικογένειας δημιουργώντας έναν Γολγοθά για χιλιάδες ανυποψίαστων ανθρώπων! 
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.7/10 (από 6.095 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 7.2/10 (κριτικοί), 4/5 (από 7.991 χρήστες)
myfilm.gr: 5.5/10
cine.gr: 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert: 4/4


Ανάμεσα σε δυο κόσμους /Upside Down (δράμα, Καναδάς/Γαλλία)
Σκηνοθεσία:Juan Diego Solanas
Πρωταγωνιστούν: Kirsten Dunst, Jim Sturgess
Υπόθεση: Ο Άνταμ είναι ένας φαινομενικά συνηθισμένος άνθρωπος σε ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο σύμπαν. Ζει ταπεινά προσπαθώντας να βγάλει μια άκρη στη ζωή του, αλλά το ρομαντικό μυαλό του παραμένει κολλημένο σε ένα κορίτσι που γνώρισε μια φορά κι έναν καιρό σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν ανεστραμμένο πλούσιο κόσμο που είχε τη δική του βαρύτητα, και ο οποίος βρίσκεται ακριβώς από πάνω, αλλά που κανείς δεν μπορεί να τον πλησιάσει... Ένα κορίτσι που το έλεγαν Εύα. Το παιδικό τους φλερτ γίνεται ένας ανεκπλήρωτος έρωτας. Όταν όμως θα δει την ενήλικη πια Εύα στην τηλεόραση, τίποτα δεν θα τον εμποδίσει να την ξανακερδίσει. Ούτε καν οι νόμοι της Φυσικής!
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.4/10 (από 3.740 χρήστες) 
myfilm.gr: 4.5/10
cine.gr: 8.1/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 2/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1/5


Ο άνθρωπος που γελά /L' Homme Qui Rit (δράμα, Γαλλία)
Σκηνοθεσία:Jean-Pierre Améris
ΠρωταγωνιστούνMarc-André Grondin, Christa Theret
Υπόθεση: Στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, ο Γκουίνπλεϊν ένας νεαρός άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο, το οποίο τον κάνει να φαίνεται ότι χαμογελά συνεχώς, θα ενταχθεί σε έναν περιοδεύοντα θίασο. Το μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο, αντικείμενο εκδίκησης από τον βασιλιά, σύντομα θα τον κάνει φίρμα, όμως γι αυτόν το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο έρωτας του με την τυφλή Ντία. Σε μια αυστηρά δομημένη κοινωνία με τον λαό εξαθλιωμένο, άβουλο και χωρίς ελπίδα αντίστασης, ο άνθρωπος που γελά, τολμά να παρουσιάσει την τραγικότητα της θέσης του και της τάξης του, να κραυγάσει για την κοινωνική αδικία, αλλά τον καταπίνει το βάραθρο της αναλγησίας των ισχυρών. Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Βίκτορ Ουγκώ του 1869.
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 6.5/10
cine.gr: 5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


Πίσω από τους λόφους /Dupa Dealuri (δράμα, Ρουμανία)
Σκηνοθεσία:Juan Antonio Bayona
ΠρωταγωνιστούνEwan McGregor, Naomi Watts
Υπόθεση: Η Βοίτσιτα αναζητά την Αλίνα στο σιδηροδρομικό σταθμό μιας μικρής ρουμάνικης πόλης σε ένα λόφο. Τα κορίτσια μεγάλωσαν μαζί σε ορφανοτροφείο, και ήταν οικογένεια η μία για την άλλη. Στα 19, την Αλίνα ανέλαβε ανάδοχη οικογένεια, και αργότερα μετακόμισε για να εργαστεί στη Γερμανία. Η Βοίτσιτα βρήκε καταφύγιο σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι κι έγινε καλόγρια. Εκεί βρήκε την οικογένεια που δεν είχε ποτέ. Η Αλίνα γυρνάει από τη Γερμανία για να φέρει πίσω μαζί της την Βοίτσιτα, τον μόνο άνθρωπο που αγαπά και που την αγάπησε σ’ αυτό τον κόσμο. Εκείνη όμως βρήκε το Θεό. Κι ο Θεός είναι ο πιο δύσκολος εραστής που μπορεί κανείς να ζηλεύει.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.9/10 (από 1.553 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 7.3/10 (κριτικοί)
myfilm.gr: 7.5/10
cine.gr: 7/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5
Roger Ebert: 3/4


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου