7 Μαρτίου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1΄


Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε καν τρεις, αλλά οκτώ ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μεταξύ αυτών και τρεις ελληνικές παραγωγές - δύο ντοκιμαντέρ ("Black Box" και "Κατερίνα Γώγου") και μία ταινία-μυστήριο ("Μια νύχτα στην Αθήνα"), για την οποία δεν έγινε ειδική δημοσιογραφική προβολή. Κατά τα λοιπά, οι θεατές καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σ' ένα ταξίδι στη χώρα του "Οζ", σ' ένα ρωσικό πολεμικό δράμα ("Το πρόσωπο της ομίχλης") που μας γυρνάει στη Σοβιετική Ένωση και στο 1942, στο ψυχολογικό θρίλερ "Παρενέργειες", σε μια αναδρομή στη Γαλλία των αρχών της δεκαετίας του '70 ("Μετά το Μάη") και στο "Paperboy", που δεν ενθουσίασε τους κριτικούς.

Οζ: Μέγας και Παντοδύναμος / Oz: The Great and Powerful (φαντασίας, ΗΠΑ)
ΣκηνοθεσίαSam Raimi
Πρωταγωνιστούν: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams
Υπόθεση: O Όσκαρ Ντιγκς, ένας πονηρός ερασιτέχνης μάγος, που δουλεύει σ’ ένα τσίρκο κάπου στο σκονισμένο Κάνσας, επιβιβάζεται στο αερόστατο του και καταλήγει από τύχη στη γεμάτη ζωντάνια κι εκπλήξεις Χώρα του Οζ. Φαίνεται να έχει μόλις χτυπήσει φλέβα χρυσού, αφού δόξα και φήμη του χαρίζονται απλόχερα, αλλά πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με τρεις καχύποπτες μάγισσες κι όλα θα αλλάξουν. Η Θιοντόρα, η Εβανόρα και η Γκλίντα δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι αυτός είναι ο σπουδαίος μάγος που όλοι περίμεναν, κι ο απρόθυμος Όσκαρ θα κληθεί να αποδείξει την αξία του και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της μαγικής χώρας. Στην προσπάθεια του να ανακαλύψει ποιος είναι καλός και ποιος όχι, ο ήρωας θα επιστρατεύσει τα μαγικά του κόλπα και την ευφυΐα του για να μεταμορφωθεί όχι μόνο στον πανίσχυρο Μάγο της Χώρας του Οζ, αλλά και σε καλύτερο άνθρωπο.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.2/10 (από 1.813 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 6.1/10 (κριτικοί)
myfilm.gr: 5.5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
Roger Ebert: 2.5/4


Το πρόσωπο της ομίχλης / V Tumane (πολεμικό δράμα, Ρωσία)
ΣκηνοθεσίαSergei Loznitsa
ΠρωταγωνιστούνVladimir Svirskiy, Vladislav Abashin, Sergei Kolesov
Υπόθεση: Δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ, 1942. Η περιοχή είναι υπό γερμανική κατοχή και οι ντόπιοι αντιστασιακοί μάχονται μια βίαιη εκστρατεία αντίστασης. Ένα τρένο εκτροχιάζεται κοντά στο χωριό, όπου κατοικεί ο Συσένια, ένας εργαζόμενος στο σιδηρόδρομο, με την οικογένεια του. Αν και αθώος, συλλαμβάνεται μαζί με άλλους σαμποτέρ, αλλά την τελευταία στιγμή ένας γερμανός αξιωματούχος αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο. Οι φήμες ότι ο Συσένια έγινε προδότης κυκλοφορούν γρήγορα, και οι αντάρτες Μπούροφ και Βόιτικ φτάνουν από το δάσος για να πάρουν εκδίκηση. Καθώς οι αντάρτες οδηγούν το θύμα τους στο δάσος, δέχονται ενέδρα, και ο Συσένια μένει μόνος με τον τραυματισμένο εχθρό του. Βαθιά στο δάσος, εκεί όπου δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, εκεί που η γραμμή μεταξύ προδοσίας και ηρωισμού είναι πολύ λεπτή, ο Συσένια αναγκάζεται να πάρει μια ηθική απόφαση σε ανήθικες καταστάσεις.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.8/10 (από 273 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 7/10 (κριτικοί)
myfilm.gr: 5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 8/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 5/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 4/5

Παρενέργειες / Side Effects (θρίλερ, ΗΠΑ)
ΣκηνοθεσίαSteven Soderbergh
Πρωταγωνιστούν: Jude Law, Channing Tatum, Rooney Mara, 
Υπόθεση: Η Έμιλυ και ο Μάρτιν είναι ένα νέο, όμορφο κι ευκατάστατο ζευγάρι που ζει την ονειρεμένη ζωή, μέχρι που ο Μάρτιν φυλακίζεται για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. Επί τέσσερα χρόνια, η Έμιλυ τον περιμένει υπομονετικά, αλλά κατά τη διάρκεια της απουσίας του, έχει πέσει σε κατάθλιψη. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ένας ψυχίατρος, καλείται να συμβουλεύσει την Έμιλυ. Απεγνωσμένη να μην νοσηλευτεί, συμφωνεί σε θεραπεία κι αντικαταθλιπτικά, μια απόφαση που θα αλλάξει τις ζωές όλων των εμπλεκόμενων. Όταν εκείνη δε θα παρουσιάσει καμία βελτίωση, ο ψυχίατρος θα της παρέχει ένα νέο φάρμακο που θα την ηρεμήσει. Οι παρενέργειες όμως είναι τρομακτικές: γάμοι θα διαλυθούν, η καριέρα του γιατρού θα αποδεκατιστεί, κάποιος θα πεθάνει - ποιος είναι όμως ο υπεύθυνος; Συντετριμμένος ο γιατρός θα αναζητήσει απαντήσεις. Όταν βρει την αλήθεια όμως, όλα όσα του έχουν απομείνει στη ζωή και την καριέρα απειλούνται να καταστραφούν.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.5/10 (από 6.298 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 7.4/10 (κριτικοί), 3.7/5 (από 24.356 χρήστες)
myfilm.gr: 7.5/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert: 3.5/4

The Paperboy (θρίλερ, ΗΠΑ)
ΣκηνοθεσίαLee Daniels
Πρωταγωνιστούν: Zac Efron, Nicole Kidman, Matthew McConaughey
Υπόθεση: Η ταινία εκτυλίσσεται στον αμερικάνικο νότο και έχει ως πρωταγωνιστή ένα φιλόδοξο και ιδιοτελή δημοσιογράφο, ο οποίος με τη βοήθεια του μικρότερου αδελφού του προσπαθεί ν’ αποδείξει την αθωότητα ενός μελλοθάνατου, ελπίζοντας στο βραβείο Πούλιτζερ. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μια γοητευτική γυναίκα που διατηρεί ερωτική αλληλογραφία με τον κατάδικο, αναστατώνει τα δύο αδέλφια.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.7/10 (από 8.450 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 4.9/10 (κριτικοί), 2.7/5 (από 11.209 χρήστες)
myfilm.gr: 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 2/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert: 3/4


Μετά τον Μάη / Apres Mai (δράμα, Γαλλία)
Σενάριο-ΣκηνοθεσίαOlivier Assayas
ΠρωταγωνιστούνClément Métayer, Lola Créton
Υπόθεση: Λίγο έξω από το Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο Ζιλ, ένας νέος που τελειώνει το σχολείο παρασύρεται από την πολιτική και δημιουργική αναταραχή της εποχής. Όπως και οι φίλοι του, βρίσκεται ανάμεσα στις ριζοσπαστικές πολιτικές δεσμεύσεις και στις προσωπικές του προσδοκίες. Οι πράξεις τους θα τους φέρουν στην Ιταλία και αργότερα στο Λονδίνο, όπου μέσα από ερωτικές συναντήσεις και καλλιτεχνικές ανακαλύψεις, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να κάνουν τις τελικές επιλογές τους για να βρουν τη θέση τους μέσα σε αυτούς τους ανήσυχους καιρούς.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 6.7/10 (από 387 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 6.4/10 (κριτικοί)
myfilm.gr: 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 5/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3.5/5


Black box (ντοκιμαντέρ, Ελλάδα)
ΣκηνοθεσίαΓεράσιμος Ρήγας
Πρωταγωνιστούν
Υπόθεση: Το Black Box είναι η πειραματική σκηνή της Κρατικής Σχολής Χορού. Στη σκηνή αυτή, οι χορευτές εκτός από το να χορεύουν, μιλάνε, τραγουδούν, γνωρίζουν τον έρωτα και την απογοήτευση. Κινηματογραφημένη με αμεσότητα, η ταινία αποφεύγει την αφήγηση και αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σώμα και το χορό. Η ταινία ακολουθεί τους σπουδαστές του Black Box στις πρόβες και τις παραστάσεις των χορογραφιών «Appalachian Spring» της Μάρθα Γκρέιαμ, «White Noise» του Κωσταντίνου Ρήγου, «Old Man’s Dream» του Τόνο Λάκι, «Folly» των Χριστίνα Γουζέλη και Πολ Μπλάκμαν, «Μαρία» του Αλέξη Φουσέκη και «A Hard Day's Night» του Αρη Παπαδόπουλου, μεταξύ άλλων.
Οι βαθμολογίες:
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5

Κατερίνα Γώγου - για την αποκατάσταση του μαύρου (ντοκιμαντέρ, Ελλάδα)
ΣκηνοθεσίαΑντώνης Μποσκοΐτης
Πρωταγωνιστούν
Υπόθεση: Κινηματογραφικό πορτρέτο της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου (1940 - 1993) του κινηματογραφιστή και δημοσιογράφου Αντώνη Μποσκοΐτη. Ένα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες ανθρώπων που συμπορεύτηκαν με την πεισιθάνατη καλλιτέχνιδα, αλλά και δραματοποιημένες σκηνές, για τις ανάγκες των οποίων η νέα ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου ενσαρκώνει ορισμένες οριακές στιγμές του "καταραμένου βίου" της Γώγου.
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 7.5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5


Μια νύχτα στην Αθήνα (κωμωδία, Ελλάδα)
ΣκηνοθεσίαΔημήτρης Αρβανίτης
Πρωταγωνιστούν: Κλέων Γρηγοριάδης, Άντα Λιβιτσάνου, Κάτια Δανδουλάκη
Υπόθεση: Αθήνα – η πόλη με τις ατέλειωτες διαδρομές. Η μέρα γεμίζει ρουτίνα, η νύχτα όμως τινάζει από τη φούστα της χιλιάδες μυστικά… Ένας ταξιτζής πιστεύει στον Θρύλο και φτιάχνεται με κόκες. Μια σεναριογράφος ζει τις ιστορίες που η ίδια γράφει. Τρεις φοιτητές αναλαμβάνουν fake ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Μία διάσημη σοπράνο θυσιάζει το ταλέντο της για να συμφιλιωθεί με την κόρη της. Ένα gothic tattoo – girl χαράζει τις ποινές της σε σάρκες και ψυχές. Μια τραβεστί βάζει τον εραστή της στη θέση του. Μια παρουσιάστρια ραδιοφώνου ξορκίζει την κατάθλιψη ζώντας στα FM. Η Αθήνα by night και τα πλάσματα της… άνθρωποι που θα συναντηθούν… σε μια και μοναδική νύχτα που θα τους αλλάξει τη ζωή.


Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου