8 Μαρτίου 2013

Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Ισραήλ


Κι ενώ ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον αργεί ακόμα, ολοένα και περισσότερες χώρες αποφασίζουν ή ανακοινώνουν τα τραγούδια με τα οποία θα εκπροσωπηθούν τον ερχόμενο Μάιο στο Μάλμοε. Τα περισσότερα τραγούδια είναι μέτρια, μερικά όμως καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Άραγε τα τραγούδια της Βρετανίας (που χάρη στη Γιουροβίζιον μάθαμε ότι η επίσημη ονομασία της είναι Ηνωμένο Βασίλειο), της Ισπανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και τους Ισραήλ ανήκουν στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία;
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Bonnie Tyler - "Believe In Me"
Η Μπόνι Τάιλερ ήταν μια τραγουδίστρια που άφησε το στίγμα της στη δεκαετία του '80 κυρίως χάρη στην ξεχωριστά μοναδική βραχνάδα στη φωνή της - και κάποια πολύ ωραία τραγούδια που έχουν μείνει κλασικά. Όμως, έχουν περάσει σχεδόν... 30 χρόνια από την τελευταία της μεγάλη επιτυχία, που ήταν το 1984 με το "Holding Out for a Hero". Δεν αποσύρθηκε, απλά δεν είχε κάτι αντάξιο να προσφέρει. Το "Believe In Me" σπάει αυτόν τον κανόνα; Μάλλον όχι. Είναι ένα απλό τραγουδάκι, που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο στο ραδιόφωνο την ώρα που οδηγείς το αυτοκίνητο σου - κάτι που ούτε σ' ενοχλεί, ώστε ν' αλλάξεις σταθμό, αλλά ούτε και θυμάσαι ότι όντως το άκουσες.
Ωστόσο, στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος, όπως λένε, και το τραγούδι είναι κάπως καλύτερο σε σχέση με το τσουνάμι από βαρετές μπαλάντες, που θα πλήξει τα αυτιά μας στη Γιουροβίζιον της Σουηδίας. Εξάλλου, οι κριτικές επιτροπές, αλλά και οι ρετρομάνιακ Βορειοευρωπαίοι τηλεθεατές, αναμένεται να τιμήσουν με την ψήφο τους την Μπόνι Τάιλερ λόγω... ονόματος και μουσικής ιστορίας - αλλά μέχρι εκεί. 
Βαθμός: 6.3/10


ΙΣΠΑΝΙΑ
El Sueño de Morfeo - "Contigo hasta el final"
Για το ισπανικό τραγούδι δεν έχω να πω πολλά. Η τραγουδίστρια έχει πολύ μελωδική και αισθαντική φωνή. Το τραγούδι είναι αξιοπρεπέστατο, όμως κάτι του λείπει. Το συγκρότημα είναι γνωστό στην Ισπανία και σίγουρα οι φαν του θα αγαπήσουν το κομμάτι, όμως δεν πιστεύω ότι μπορεί ν' ακουμπήσει το ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό. Σαν τραγούδι, πάντως, εμένα δεν μ' άγγιξε - αντίθετα από τη φωνή της τραγουδίστριας, που θεωρώ ότι αδικείται.
Βαθμός: 6/10



ΣΕΡΒΙΑ
Moje 3 - "Ljubav je svuda"
"Η αγάπη είναι παντού" τραγουδούν οι τρεις όμορφες Σέρβες τραγουδίστριες του συγκροτήματος Moje 3 και ενώ θέλεις όντως να ανοίξεις την αγκαλιά σου και να τις κλείσεις μέσα - έστω τις δύο απ' αυτές - πρώτα όμως δεν ξεχνάς να κλείσεις τα αυτιά σου με ωτοασπίδες. Το τραγούδι είναι χαρακτηριστικό δείγμα βαλκανικής ποπ, ενώ οι κοπέλες μάλλον χρειάζονται μαθήματα performance, καθώς μοιάζουν αρκετά αμήχανες στο stage. 
Βαθμός: 3/10


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Elitsa & Stoyan - "Samo Shampioni"
Αρχική επιλογή ήταν το τραγούδι "Kismet", το οποίο ακυρώθηκε για λόγους copyright. Για εκείνο το τραγούδι είχα γράψει ότι ήμουν διχασμένος - κυρίως για την εισαγωγή, την οποία "μισούσα".
Όσον αφορά το "Samo Shampioni", εξακολουθώ να το θεωρώ υπερβολικά folk και κατώτερο του "Voda" με το οποίο είχαν συμμετάσχει παλιότερα στη Γιουροβίζιον η Ελίτσα και ο Στόγιαν χαρίζοντας στη Βουλγαρία τη μοναδική καλή της θέση. Ωστόσο, η μουσική γέφυρα με τα κρουστά είναι εντυπωσιακή και - αν μη τι άλλο - το τραγούδι ξεφεύγει από τις υπερβολικά πολλές μπαλάντες καταφέρνοντας να κάνει τη διαφορά
Βαθμός: 7/10


ΙΣΡΑΗΛ
Moran Mazor - "Rak bishvilo"
Τα γυαλιά της Νάνας Μούσχουρη επέστρεψαν στη μόδα; Ελπίζω πως όχι. Επίσης κάποιος να πει στην τραγουδίστρια ότι το μαύρο ρούχο δεν είναι πάντα κολακευτικό και η εμφάνιση της στον τελικό της ισραηλινής τηλεόρασης το αποδεικνύει θαυμάσια. Όσον αφορά το τραγούδι, είναι αρκετά ξεπερασμένο, θυμίζοντας μέτρια μπαλάντα δεκαετίας '70 με '80. Η τραγουδίστρια έχει πάντως φωνητικά προσόντα, αλλά καλό είναι να προσέξει λίγο την έκφραση της. Δεν αμφιβάλλω ότι τραγουδάει με όλη της την ψύχη, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα είναι κάπως αγριευτικό. Σε κάποιο σημείο σκιάχτηκα!
Βαθμός: 4.5/10



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Ισλανδίας
Γιουριβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αλβανίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου