8 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 8 Μαρτίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013. Μια λέξη ("σ' αγαπώ") κι ένα λουλούδι αρκούν για να εκφράσουμε την αγάπη μας στις γυναίκες που γιορτάζουν σήμερα: μάνες, σύζυγοι, ερωμένες, φίλες. Αλλά, σημασία έχει και να το εννοούμε και να το δείχνουμε καθημερινά με τη συμπεριφορά μας και όχι απλά μια μέρα το χρόνο από υποχρέωση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετοί σημαντικοί Έλληνες γεννήθηκαν στις 8 Μαρτίου:
-ο χημικός Αναστάσιος Χρηστομάνος (1841-1906), που θεωρείται ο θεμελιωτής της Χημείας στην Ελλάδα
-ο διακεκριμένος πεζογράφος και ποιητής Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896)
-ο διεθνούς φήμης συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949)
-ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωσνταντίνος Καραμανλής (1907-1998)
-ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος (70 ετών)
-ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης (γεν. το 1960), βραβευμένος με Πούλιτζερ, το πιο γνωστό βιβλίο του οποίου είναι οι "Αυτόχειρες Παρθένοι".
Στη λίστα με "επώνυμους" που έχουν σήμερα γενέθλια περιλαμβάνεται η τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα (38 ετών), ο προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης (60 ετών), ο Αλγερινός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ραφίκ Τζιμπούρ (29 ετών), αλλά και ο ηθοποιός Τζέιμς βαν ντερ Μπικ (36 ετών), που τον θυμόμαστε από τη νεανική σειρά "Dawson's Creek", όπου έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο - τον Ντόσον. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην πολύπαθη Συρία, η 8η Μαρτίου είναι η Ημέρα της Επανάστασης. Σαν σήμερα το 1963, το κόμμα Μπάαθ (υπό τον Στρατηγό Αμπντουλάχ Ζαμπρινί) κατέλαβε την εξουσία και καθιέρωσε ένα μονοκομματικό καθεστώς, το μέλλον του οποίου είναι άδηλο, όπως και το μέλλον της ίδιας της χώρας, που έχει εμπλακεί στη δίνη ενός καταστρεπτικού εμφυλίου πολέμου την τελευταία διετία.
Παγκοσμίως, ωστόσο, η σημερινή μέρα είναι ταυτισμένη με τις γυναίκες. Με απόφαση της το 1977, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μέχρι τότε, η συγκεκριμένη μέρα γιορταζόταν μόνο στα κομμουνιστικά κράτη, όπου είχε καθιερωθεί ως επίσημη αργία από το 1965.
Η αρχική ιδέα για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στις γυναίκες ανήκε σε δύο Γερμανίδες, τη Luise Zietz και την Clara Zetkin, οι οποίες την εξέφρασαν δημόσια στα πλαίσια της δεύτερης σοσιαλιστικής διεθνούς, το 1910, ενώ την επόμενη χρονιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά - στις 18 Μαρτίου - από τις γυναίκες Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστροουγγαρίας και της Δανίας. Στη Ρωσία, οι πρώτοι εορτασμοί έγιναν το 1913, όμως η καθιέρωση της Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1917, με την πραγματοποίηση μεγάλης διαδήλωσης την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου - ή 8 Μαρτίου, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η διαδήλωση εκείνη σηματοδότησε και την έναρξη της Φεβρουαριανής Επανάστασης, που είχε ως απόρροια την ανατροπή του Τσάρου.
Και μπορεί στα περισσότερα τα κράτη του πλανήτη να διοργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις προς τιμήν των γυναικών - είτε για την προάσπιση είτε για την προαγωγή των δικαιωμάτων τους - σε ορισμένα κράτη, ωστόσο, η σημερινή μέρα θεωρείται για αργία. Πρόκειται κυρίως για κράτη της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. - αλλά και όχι μόνο: Αγκόλα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Ερυθραία, Γεωργία, Γουινέα-Μπισάου, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λάος, Μολδαβία, Μογγολία, Βόρειος Κορέα, Ρωσία, Σιέρα Λεόνε, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Ζάμπια. Εξάλλου, στη Μαδαγασκάρη και στο Νεπάλ, η 8η Μαρτίου θεωρείται αργία μόνο για τις γυναίκες.

[Κάνοντας μια επιλογή από σχετικές αναρτήσεις του blog, θα μπορούσα να προτείνω τα εξής θέματα:
"Η Ρόζι που καρφώνει", το διασημότερο φεμινιστικό πόστερ και η... καθόλου φεμινιστική προϊστορία του. Πώς ένα σύμβολο πολεμικής προπαγάνδας έγινε παγκόσμιο σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης!
Το τραγούδι-ύμνος των φεμινιστριών! "Οι αδερφές το κάνουν για τον εαυτό τους"!
Η πρωτοπόρος σουφραζέτα και ο πύρινος λόγος της: Είναι οι γυναίκες άνθρωποι;
Ο ύμνος του Μαρκ Τουέιν για τις γυναίκες: "Είναι το στολίδι της κοινωνίας και ο θησαυρός του κόσμου"
...κι επειδή υπάρχουν και γυναίκες ενός κατώτερου Θεού, που σήμερα δεν γιορτάζουν τη Ημέρα της Γυναίκας...
Οι συγκλονιστικές εξομολογήσεις κοριτσιών που ήταν παιδιά-στρατιώτες
Ο αφρικανικός Μεσαίωνας: στρατόπεδα συγκέντρωσης για "μάγισσες" στην Γκάνα.
ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΑ]

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 8 Μαρτίου 1963, η αγγλική εφημερίδα Daily Mail ασχολήθηκε με τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει στην Ελλάδα οι δηλώσει του πρίγκιπα Φιλίππου (ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ) ότι δεν "Δεν είμαι Έλληνας, αλλά γεννήθηκα στην Ελλάδα". Να υπενθυμίσουμε ότι ο Φίλιππος ήταν ο πέμπτος γιος του πρίγκιπα Ανδρέα ( ο τέταρτος γιος του Γεωργίου Α', του πρώτου βασιλιά της δυναστείας των Γλίξμπουργκ). Αφού η εφημερίδα εξέφρασε την έκπληξη της για την "αιφνίδια ευαισθησία" των Ελλήνων πάνω στο θέμα αυτό, που τον προηγούμενο καιρό εκφράστηκε με επιθετικά δημοσιεύματα στις ελληνικές εφημερίδες, το ρεπορτάζ της Daily Maily κατέληγε με μια άβολη - την εποχή εκείνη - αλήθεια: "Εκείνο το οποίο καθιστά τις αντιδράσεις των Ελλήνων περισσότερο παράδοξες, είναι το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει ελάχιστο ελληνικό αίμα. Όπως και η ελληνική βασιλική οικογένεια, ο πρίγκιπας είναι απόγονος Δανών και Γερμανών". Τελικά, αν και αργήσαμε λίγο, το καταλαβάμε και εμείς στην Ελλάδα...

Στις 8 Μαρτίου 1970 σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στις 7.10΄ το πρωί, λίγο μετά την απογείωση του ελικοπτέρου που θα μετέφερε το Μακάριο από το προαύλιο της αρχιεπισκοπής, αυτό δέχτηκε πυροβολισμούς από την ταράτσα της βιβλιοθήκης του παγκύπριου γυμνασίου. Σημειώθηκε διαρροή καυσίμων, όμως ο πιλότος, Ζαχαρίας Παπαδιογιάννης, κατάφερε να το προσγειώσει με ασφάλεια, παρόλο που είχε τραυματιστεί σοβαρά

Στις 8 Μαρτίου 1995, ο Κωστής Στεφανόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 181 ψήφους (171 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 10 της Πολιτικής Άνοξης). Στην πρώτη του επίσημη δήλωση, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής του ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Κωστής Στεφανόπουλους δήλωσε: 
"Από την εποχή που πολιτευόμουν είχα συνειδητοποιήσει την ανάγκη της εθνικής συνεργασίας. Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα προβλήματα επιθυμούμε όλοι να επιλύσουμε με τον ίδιο ειλικρινή πατριωτισμό. Σε μένα εναπόκειται να υπενθυμίζει ότι οι ευρύτερης αποδοχής λύσεις είναι δικαιότερες, αποτελεσματικότερες και συμφερότερες για τον τόπο. Τις δυσκολίες αυτές θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε με αυξημένη ορμή και προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι η αστείρευτη εθνική δυνατότητα θα βρει τις διεξόδους εκείνες που απαιτούνται, ώστε να μπορέσει η πατρίδα μας να κατακτήσει τη θέση, η οποία της αρμόζει μεταξύ όλων των χωρών της Ευωπαϊκής Ένωσης και των βαλκανικών κρατών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου