9 Μαρτίου 2013

Είναι αφγανικής καταγωγής ένα από τα πιο αγαπημένα μικρασιατικά τραγούδια;

Αν και αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απ' όσα μας χωρίζουν, Έλληνες και Τούρκοι μαλώνουμε συχνά διεκδικώντας την πατρότητα ορισμένων κοινών στοιχείων στις παραδόσεις των δύο λαών, από τον μπακλαβά και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης μέχρι ορισμένους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Συνήθως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή κάποια έχουν ελληνικές ρίζες και κάποια τουρκικές, αλλά δεν ξέρουμε ποιο κατάγεται από πού - ούτε και έχει σημασία εδώ που τα λέμε. Μήπως, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πιο ανατολικά, προς... Αφγανιστάν;
Το πολύ γνωστό παραδοσιακό, μικρασιάτικο τραγούδι "Από ξένο τόπο" είναι ένα από τα αντικείμενα των πολιτιστικών αντιπαραθέσεων Ελλήνων και Τούρκων. Ο τούρκικος τίτλος του είναι "Kâtibim" και, όπως διαβάζουμε στην αγγλική έκδοση της wikipedia, πρόκειται για "ένα τουρκικό παραδοσιακό τραγούδι για μια γυναίκα και το γραμματέα της, που ταξιδεύουν στο Ουσκουντάρ (σ.σ.: το Σκούταρι της Ανατολικής Θράκης)". 
Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού "Όγδοο" διαβάζουμε ότι το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελεί ένα "από τα πιο γνωστά της σεφαραδίτικης παράδοσης της ανατολικής Μεσογείου". Σεφαραδίτες ονομάζονται οι Εβραίοι με καταγωγή από την Ιβηρική χερσόνησο, που το 15ο αιώνα εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Οθωμανική αυτοκρατορία, κατόπιν διωγμών από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Στο ίδιο δημοσίευμα διαβάζουμε μάλιστα ότι είναι γνωστή και μια αιγυπτιακή παραλλαγή του ίδιου τραγουδιού με τίτλο "Fel S hara" ή "Ya Banat Iskandaria". 
Εν τω μεταξύ, στο Youtube υπάρχει ένα βίντεο από κάποιο τάλεντ σόου της αφγανικής τηλεόρασης, όπου μια χορεύτρια, πολύ γοητευτική οφείλουμε να ομολογήσουμε, λικνίζεται στους ρυθμούς του ίδιου τραγουδιού, το οποίο προβάλλεται ως "παραδοσιακό αφγανικό τραγούδι". Κι επειδή οι Αφγανοί δεν είναι ξεχωριστό έθνος, αλλά κράμα διαφορετικών εθνοτήτων, όπως διαβάζουμε στα σχόλια του βίντεο, το τραγούδι θεωρείται τμήμα της ουζμπεκικής, αφγανικής παράδοσης. Οι Ουζμπέκοι είναι μια σχετικά μικρή πληθυσμιακή ομάδα, καθώς αποτελούν το 8-9% του συνολικού πληθυσμού του Αφγανιστάν και είναι εγκαταστημένοι στα βόρεια τμήματα της χώρας. 
Μου άρεσε αυτή η ελαφρώς παραλλαγμένη αφγανική/ουζμπεκική εκδοχή του τραγουδιού και κυρίως τα όργανα που συνθέτουν τη μουσική, αλλά και ο χορός της κοιλιάς από την κοπέλα που συμμετείχε στο τηλεοπτικό σόου. (Ποιος θα φανταζόταν ότι το "Από ξένο τόπο" χορεύεται και ως χορός της κοιλιάς!). Σεφαραδίτικης, ελληνικής, τουρκικής ή αφγανικής καταγωγής είναι τελικά το τραγούδι αυτό; Τελικά, λίγη σημασία έχει, καθώς η μουσική δεν έχει σύνορα. Υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους και όχι για να τους χωρίζει.
Ακούστε κι εσείς την αφγανική εκδοχή και κυρίως θαυμάστε το χορό της κοιλιάς κάνοντας κλικ εδώ:
Afghanistan Uzbek song - YouTube



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου