5 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 5 Μαρτίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο ανατρεπτικός Ιταλός σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Παζολίνι (1922-1975), η Γερμανίδα επαναστάτρια και εμβληματική φιγούρα της ριζοσπαστικής αριστεράς παγκοσμίως, Ρόζα Λούξεμπουργκ (1871-1919), αλλά και ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες, (71 ετών) είναι ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα, ενώ εκφράζουν τρεις διαφορετικές απόψεις περί σοσιαλισμού.
Γνωστά πρόσωπα της ποπ κουλτούρας που έχουν σήμερα γενέθλια είναι η ηθοποιός Εύα Μέντες (39 ετών) και η κατά ένα χρόνο μικρότερη της Νίκι Τέιλορ, τοπ μόντελ που έγραψε ιστορία, όταν σε ηλικία 15 ετών φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue - το νεότερο σε ηλικία μοντέλο, που έγινε εξώφυλλο.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο ιρακινό Κουρδιστάν γιορτάζεται η επέτειος από την εξέγερση του 1991, λίγες μέρες μετά τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων "Καταιγίδα της Ερήμου". Η εξέγερση αυτή, όπως και η αντίστοιχη στο νότιο Ιράκ, έγινε με την υποκίνηση της Δύσης, που επιθυμούσε την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Αυτόνομης Κουρδικής Δημοκρατίας του βορείου Ιράκ. 
Στη Γαλλική Πολυνησία γιορτάζεται η Ημέρα των Ιεραποστόλων (Arrivée de l’Evangile), κατά την οποία τιμώνται οι πρώτοι ιεραπόστολοι που αφίχθηκαν στα νησιά το 1797 και διέδωσαν το Χριστιανισμό στην περιοχή. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 5 Μαρτίου 1913, και ενώ η Ελλάδα ήταν μεθυσμένη από τους θριάμβους του πρώτου βαλκανικού πολέμου, η χαρά διακόπηκε μετά την αναγγελία της είδησης της δολοφονίας του βασιλιά Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια περιπάτου. Το πρώτο τηλεγράφημα που ανήγγειλε την είδηση είχε ως εξής:
"ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ώρα 6 μ.μ. -- Μετά μεγίστης θλίψεως αγγέλω ότι η Α.Μ. ο Βασιλεύς τραυματισθείς θανατηφόρος εν περιπάτω διά περιστρόφου, εκ των όπισθεν πυροβοληθείς, ετελεύτησε την 5 και 30΄ μ.μ. Δολοφόνοι ήσαν δύο, ων ο επιζήσας ονομάζεται Αλ. Σχοινάς, ανισόρροπος
ΜΠΟΥΡΤΖΟΥΚΟΣ".
Ο δολοφόνος ονομαζόταν Αλέξανδρος Σχινάς, καταγόταν από το Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, ενώ έζησε αρκετά χρόνια στο Βόλο και στην Αθήνα. Κατηγορήθηκε ως "αναρχικός", όμως τα κίνητρά του παραμένουν θολά μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, ο Σχινάς φερόταν να έχει δηλώσει αντικρουόμενα πράγματα κατά την κατάθεση του στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον συνέλαβαν επί τόπου: "Μπορούσα να σκοτώσω οποιονδήποτε άλλο, σκότωσα όμως τον βασιλιά. Ήταν μοιραίο", "Ήθελα ν' αυτοκτονήσω κατόπιν του φόνου. Δυστυχώς, δεν πρόφτασα", "Είμαι φθισικός. Ήξερα ότι η ζωή μου ήταν χαμένη. Ήθελα λοιπόν να την εξαγοράσω με την ζωή του βασιλιά" ήταν ορισμένες από τις δηλώσεις του, ενώ σε ερώτηση του ανακριτή αν είχε προηγούμενα με το βασιλιά Γεώργιο απάντησε, "Προ δύο ετών υπέβαλα μια αναφορά στο Παλάτι ζητώντας βοήθημα και ο υπασπιστής με έδιωξε με τρόπο βάναυσο".

Στις 5 Μαρτίου 1933 πραγματοποιήθηκαν εκλογές, οι τελευταίες στις οποίες συμμετείχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αν και ο Εθνικός Συνασπισμός συνεργασία πέντε κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου, ήρθε πρώτος με απειροελάχιστη διαφορά από την Ηνωμένη Αντιπολίτευση, δηλαδή το συνασπισμό των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις κατέκτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία - 46.19% και 136 έδρες έναντι 46.32% και 110 εδρών του Εθνικού Συνασπισμού, ενώ είχαν εκλεγεί και δύο βουλευτές του κόμματος Αγροτικοί Συμπράξοντες. 
Αν και την επόμενη μέρα εκδηλώθηκε αψυχολόγητο στρατιωτικό κίνημα υπό το στρατηγό Πλαστήρα με σκοπό να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κίνημα κατεστάλη αμέσως, ενώ στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη, η οποία ανατράπηκε ύστερα από 7 μήνες. 

Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκαν εκλογές και στη Γερμανία, όπου θριάμβευσε το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ κερδίζοντας το 43.9%. Οι  προθέσεις του Χίτλερ και των επιτελών του ναζιστικού κόμματος φάνηκαν από το ίδιο κιόλας βράδυ. Σε αρκετές γερμανικές πόλεις σημειώθηκαν συγκρούσεις και δολοφονίες πολιτών - και δη κομμουνιστών - ενώ πολλοί συνελήφθησαν. Μία μέρα μετά απαγορεύτηκαν εβραϊκές οργανώσεις, όπως ο "Σύνδεσμος Γερμανών Πολιτών", ενώ συνεχίστηκε το κύμα διώξεων κατά των πολιτικών αντιφρονούντων. Ο ναζισμός έδειχνε τα δόντια του.

Στις 5 Μαρτίου 1950 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Τα αποτελέσματα έδειχναν την πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, που τηρουμένων των αναλογιών θυμίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2012.
Το Λαϊκό Κόμμα απέσπασε το 18.80% και ήρθε πρώτο, ακολουθούμενο από το Κόμμα Φιλελευθέρων με 17.24%, την ΕΠΕΚ με 16.64%, το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου με 10.67% κλπ. Συνολικά, 10 κόμματα ανέδειξαν εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο. Από τις διερευνητικές επαφές των κομμάτων αναδείχθηκε κυβέρνηση κέντρου με πρωθυπουργό το Σοφοκλή Βενιζέλου (αρχηγό των Φιλελευθέρων), ο βίος της οποίας όμως αποδείχθηκε βραχύβιος, ενώ τους επόμενους 18 μήνες έγινε εναλλαγή πέντε κυβερνήσεων με διαφορετική κοινοβουλευτική στήριξη, αν και στις τέσσερις από αυτές (πλην της περιόδου 15.04-21.08.1950) πρωθυπουργός είχε παραμείνει ο Βενιζέλος.

Στις 5 Μαρτίου 1953, στις 21.50΄ ώρα Μόσχας, πέθανε ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, τέσσερις μέρες μετά την εμφάνιση εγκεφαλικής αιμορραγίας.  Η αναγγελία του θανάτου έγινε στις 4.15΄ τα ξημερώματα (ώρα Μόσχας) μέσω ραδιοφώνου, αφού προηγουμένως είχε ακουστεί ο σοβιετικός εθνικός ύμνος, ενώ η είδηση επαναλαμβανόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα εν μέσω πένθιμης μουσικής. Η σωρός του ταριχεύθηκε και μεταφέρθηκε στον Οίκο των Εργατικών Ενώσεων, όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου