21 Σεπτεμβρίου 2013

Το τραγούδι-έκπληξη της χρονιάς


Αν έπρεπε να επιλέξουμε το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς μέσα στους εννιά πρώτους μήνες της, σοβαρή υποψηφιότητα για να κερδίσει τον τίτλο θα έθετε το "Royals" της 16χρονης Νεοζηλανδής τραγουδίστριας Lorde, που στα ελληνικά πρέπει να προφέρεται μεταξύ "Λόρντ" και "Λούρντ". Οι συμπατριώτες της την έχουν παρομοιάσει με την Τέιλορ Σουίφτ, ενώ το περιοδικό Billboard την έχει ανακηρύξει "βασίλισσα του alternative" ήχου.
Το τραγούδι "Royals" κυκλοφόρησε υπό τη μορφή cd single στη Νέα Ζηλανδία το Μάιο του 2013 και έγινε αμέσως επιτυχία, ενώ παρέμεινε στην κορυφή του εγχώριου τσαρτ για τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, ήδη από το Νοέμβριο του 2012 περιλαμβανόταν στο άλμπουμ "The Love Club", που περιείχε πέντε τραγούδια, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου του '13 είχε ξεχωρίσει στο τσαρτ της μουσικής σελίδας Spotify. 
Στην αρχή, γύρω από την Lorde υπήρχε ένα πέπλο μυστηρίου κι ας την είχαν ανακαλύψει οι μουσικοί παραγωγοί πριν από τέσσερα χρόνια. Άλλωστε, το όνομα της δεν είναι το πραγματικό, αλλά ένα αρκετά πετυχημένο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, σε απόλυτη συνάρτηση με το "βασιλικό" τίτλο του τραγουδιού που την ανέδειξε παγκοσμίως. Η Έλα Γιέλιτς- Ο'Κόνορ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είναι μόλις 16 ετών (γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1996), όμως τόσο φωνητικά όσο και εμφανισιακά φαίνεται πολύ πιο ώριμη. 
Ώριμη φαίνεται ότι είναι και η σκέψη της, καθώς, όπως η ίδια δήλωσε στις συνεντεύξεις της, είχε βαρεθεί ν' ακούει στο ραδιόφωνο τα συνηθισμένα ποπ τραγουδάκια, που όλα αναφέρονται σε κάποιον έρωτα και σ' ένα πολυτελές λάιφ-στάιλ, κάτι που δεν παραλείπει να καυτηριάσει και στους στίχους του τραγουδιού. Σε συνέντευξή της στον "Observer", η Lorde είχε δηλώσει κάτι πολύ σημαντικό ως προς αυτό: "Η Λάνα ντελ Ρέι τραγουδάει συνέχεια ότι βρίσκεται στα Χάμπτον ή ότι οδηγεί την Bugatti Veyron της, ενώ την ίδια ώρα εγώ και οι φίλοι μου ήμασταν σε κάποιο πάρτι ανησυχώντας για το πώς θα γυρίσουμε σπίτια μας, επειδή δεν είχαμε λεφτά για ταξί. Αυτή είναι η δικιά μας πραγματικότητα!" Μάλιστα σχολίασε ότι "Αν γράψω τραγούδια για οτιδήποτε άλλο, τότε δεν γράφω για κάτι αληθινό". Το μέλλον θα δείξει πόσο "αληθινά" τραγούδια θα συνεχίσει να γράφει.
Ωστόσο, φαίνεται κατά βάθος να ονειρεύεται αυτό το χλιδάτο λάιφ-στάιλ των ποπ σταρ, όταν στο ρεφρέν αναφέρει ότι "εμείς οδηγούμε Κάντιλακ στα όνειρά μας", έστω και με τη ρομαντική προοπτική ενός μακρινού ονείρου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίος ούτε ο τίτλος του τραγουδιού με το οποίο μας συστήθηκε ("Royals") ούτε και το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. Πάντα λάτρευε ιστορικές μορφές βασιλιάδων - από τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας μέχρι τη Μαρία Αντουανέτα - γι' αυτό και διάλεξε ένα όνομα που να παραπέμπει σε περασμένα μοναρχικά μεγαλεία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τυπικά αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας θεωρείται η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ.
Πάντως, ακόμη κι αν δεν συμφωνείται ότι το "Royals" είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια του 2013, νομίζω λίγοι θα διαφωνήσουν ότι το βίντεο-κλιπ που το συνοδεύει είναι ένα από τα καλύτερα όχι απλά της χρονιάς, αλλά της τελευταίας δεκαετίας. Τα αγόρια που παίζοντας πυγμαχώντας είναι καλοί φίλοι της ερμηνεύτριας, όπως η ίδια η Lorde έχει σχολιάσει στο youtube, ενώ η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική, σχεδόν ποιητική, ειδικά στην αρχική εκδοχή, όπου η Lorde δεν εμφανιζόταν ούτε σε μία σκηνή, οπότε το βίντεο-κλιπ έμοιαζε σαν μια μικρή ιστορία.


Σχετικά θέματα:
Το πιο αγαπημένο τραγούδι του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα είναι... όχι αυτό που φαντάζεστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου