16 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτοκτόνησε ο άνθρωπος που δεν μπορούσε να κολλήσει Aids

Πηγή: crohnstudio.com

Ο Στίβεν Κρον (Stephen Crohn) ήταν γνωστός ως "ο άνθρωπος που δεν μπορεί να κολλήσει AIDS", καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού του εμφάνιζαν μια απίστευτη ανθεκτικότητα στον ιό-μάστιγα, παρόλο που οι συγκεντρώσεις του HIV στο αίμα του ήταν "χιλιάδες φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι θα μπορούσε να μετρηθεί έξω από ένα δοκιμαστικό σωλήνα", σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όμως, ο Κρον, που είδε τον εραστή του να πεθαίνει από τον ιό προτού καν αυτός αποκτήσει όνομα, όπως και πολλούς φίλους του στη συνέχεια, δεν άντεξε αυτή τη γενετική "ασπίδα" του, την οποία εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο θα ζήλευαν, και τελικά έδωσε μόνος του τέλος στην ζωή του σε ηλικία 66 ετών.

Η ιστορία του Κρον έγινε γνωστή το Μάρτιο του 1996 από σχετικό ρεπορτάζ του "Independent", με αφορμή τη δημοσίευση σχετικής επιστημονικής έρευνας στο περιοδικό "Nature Medicin" στο τεύχος Απριλίου της ίδιας χρονιάς. "Οι επιστήμονες έχουν βρει έναν άνδρα, που δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό που προκαλεί το AIDS και το αίμα του μπορεί να κρατάει το κλειδί για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου", έγραφε τότε η βρετανική εφημερίδα.
Ο Στίβεν Κρον δεν ήταν ο μοναδικός, αλλά ένας από τους 24 ανθρώπους που ήδη μέχρι τότε είχαν ανακαλύψει οι επιστήμονες - ήδη από το 1991 - ότι για κάποιο γενετικό λόγο παρουσίαζαν μια εξαιρετική ανοσία στο AIDS και τους βοήθησαν πολύ στα πειράματά τους. Πώς τον εντόπισαν; Ο δρ. Μπιλ Πάξτον του ερευνητικού κέντρου Aaron Diamonds της Νέας Υόρκης αναζητούσε ομοφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι εμφανίζονταν ανθεκτικοί. Λάμβανε δείγματα από τα λευκά τους αιμοσφαίρια (CD4), προσπαθούσε να τους μεταδώσει τον HIV και ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων πιστοποιούσε την ανθεκτικότητά τους. 
Ποιο ήταν το μυστικό; Χάρη σε μια γενετική μεταλλαγή (γνωστή ως μετάλλαξη Delta 32), ο ένας από τους δύο υποδοχείς του Κρον ήταν ελαττωματικός, κρατώντας μακριά τον HIV. Όπως εκτιμάται από τους επιστήμονες, το ίδιο προνόμιο με τον Κρον μοιράζεται μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ποιος φορέας του ιού δεν θα τον ζήλευε; 
Τότε, ο Κρον δήλωνε ότι και μόνο η ιδέα πως το αίμα του θα μπορούσε να κρύβει το μυστικό για την νίκη των επιστημόνων κατά του ιού ήταν "πολύ συγκινητική". Όσο, όμως, τα χρόνια περνούσαν και ο Κρον έβλεπε γύρω του αγαπημένα πρόσωπα να πεθαίνουν, η "μαγική" του αυτή ικανότητα δεν τον συγκινούσε πλέον τόσο πολύ. Όπως δήλωσε η αδερφή του στους New York Times, "διήλθε από μια τεράστια ενοχή, επειδή είχε επιζήσει, ενώ έλεγε στον εαυτό του, "Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος"". Έτσι, στις 23 Αυγούστου ο Στίβεν αυτοκτόνησε, ενώ η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή τρεις εβδομάδες αργότερα. 
Η βοήθεια που προσέφερε ο Στίβεν Κρον στις επιστημονικές έρευνες για να βρεθεί ένα εμβόλιο ή κάποια μορφή θεραπείας για το AIDS ήταν πολύτιμη, καθώς οι επιστήμονες μπορούσαν πλέον να κάνουν έρευνες σε κάποιον άνθρωπο και όχι μόνο σε ζώα. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ragon της Μασαχουσέτης, η προσφορά του Κρον στην ιατρική γνώση ήταν "αρκετά αξιοσημείωτη". Όμως, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του, για κάποιους ανθρώπους η ζωή είναι βάρος χωρίς τα αγαπημένα τους πρόσωπα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου