19 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 19 Σεπτεμβρίου


Σ' ένα μόνο γεγονός θα σταθεί το σημερινό "σαν σήμερα", σε μια αυτοκτονία που σηματοδότησε την αρχή μιας ακόμη οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας, λίγους μήνες πριν την χρεωκοπία του 1932.


Στις 19 Σεπτεμβρίου 1931, η αυτοκτονία του χρηματιστή Ιωάννη Γεωργατζόγλου θορύβησε την ελληνική κοινωνία, που είχε αρχίσει να αισθάνεται (με δυο χρόνια καθυστέρηση) τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση, που είχε ξεσπάσει το 1929 ξεκινώντας από τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η κρίση άρχισε ουσιαστικά να γίνεται αντιληπτή περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 1931 με αφορμή τη μεγάλη πτώση που σημείωνε ο χρηματιστηριακός δείκτης του Λονδίνου, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο και στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. 
Εξάλλου, την ίδια μέρα με την αυτοκτονία Γεωργατζόγλου, τέσσερα χρηματιστηριακά γραφεία κήρυξαν πτώχευση, ενώ στην οικία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη "προς εξέτασιν της καταστάσεως της χρηματαγοράς, ως διεμορφώθη αύτη τας τελευταίας ημέρας", σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση. Στο ανακοινωθέν γινόταν λόγος για παροδικό φαινόμενο, που αποδιδόταν αποκλειστικά στη "σημειωθείσα εν τω Χρηματιστηρίω του Λονδίνου, τας τελευταίας ημέρας, προσφορά μεταξύ άλλων και ελληνικών αξιών, κατά συνέπειαν της εκεί γενικής καταστάσεως".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου