15 Σεπτεμβρίου 2013

Ήρθε η ώρα για τα πρώτα ποντίκια-αστυνομικούς


Ήρθε η ώρα για τους σκύλους αστυνομικούς να βγουν στην ανεργία; Τα ποντίκια απειλούν να πάρουν τη θέση τους, αν πετύχει το πείραμα της αστυνομία του Ρότερνταμ. Πέντε ποντικοί, στους οποίους δόθηκαν τα ονόματα πέντε διάσημων λογοτεχνικών ντεντέκτιβ (Πουαρό, Μάγκνουμ, Ντέρικ, Ντουπόν και Ντουπόντ), εκπαιδεύτηκαν για δύο χρόνια και σύντομα - μέσα στο 2014 - θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφαρμόζοντας στην πράξη αυτά που έμαθαν. 

Τα ποντίκια είναι μεγαλύτερα "λαγωνικά" από τους σκύλους, καθώς διαθέτουν 1500 οσφρητικά γονίδια έναντι 1.100 που διαθέτουν οι σκύλοι, υπερδιπλάσια απ' όσα έχουμε οι άνθρωποι - μόλις 650. Επιπλέον, τα ποντίκια εμφανίζονται ως πιο αξιόπιστα από τους σκύλους. Οι τελευταίοι έχουν την ιδιότητα να δένονται συναισθηματικά με τους ανθρώπους ή να επηρεάζονται από τη συμπεριφορά τους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τα ποντίκια, που εξάλλου αποδεικνύονται και οικονομικότερη επιλογή - από το φαγητό μέχρι τα έξοδα των κτηνιάτρων.
Η ιδέα ήταν μιας υπαλλήλου της αστυνομικής διεύθυνσης του Ρότερνταμ, η οποία είχε παρατηρήσει ότι στην Καμπότζη και σε χώρες της Αφρικής χρησιμοποιούνται ποντίκια για ν' ανιχνεύσουν νάρκες, κάτι που έκαναν με μεγάλη επιτυχία. Έτσι, σκέφτηκε ότι εκτός από τις νάρκες τα σιχαμερά (για πολλούς) μικροσκοπικά τρωκτικά θα μπορούσαν να εντοπίσουν διάφορα εκρηκτικά, ναρκωτικά, χρήματα, ακόμη και πτώματα. Οι αρμόδιοι βρήκαν την ιδέα αρκετά πρωτοποριακή και σκέφτηκαν να την εφαρμόσουν στην πράξη. Κάπως έτσι άρχισε η εκπαίδευση των πρώτων αστυνομικών ποντικιών, τα οποία πάντως θα κάνουν επίδειξη των ικανοτήτων τους μόνο εντός των αστυνομικών τμημάτων και όχι στον τόπο ενός εγκλήματος, καθώς έχουν την τάση να απομακρύνονται προς διάφορες κατευθύνσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου