18 Δεκεμβρίου 2013

Πώς το γαλλικό δημόσιο "ανέστησε" τον Ναπολέοντα... 192 χρόνια μετά το θάνατό του


Αν νομίζατε ότι η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει μόνο στην Ελλάδα, στέλνοντας κάποιες φορές ενημερωτικά έγγραφα σε άτομα που έχουν πεθάνει προ πολλού, παρηγορηθείτε μαθαίνοντας ότι τα ίδια και χειρότερα γίνονται και αλλού, όπως στη Γαλλία, όπου το γαλλικό δημόσιο όχι απλά έστειλε γράμμα σ' ένα νεκρό εδώ και 192 χρόνια(!), αλλά αυτός ο νεκρός είναι μια από τις πιο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες της Γαλλίας.

Η INSEE (Institut National de la Statistique et des Études Économiques). κάτι σαν την ΕΛ.ΣΤΑΤ., έστειλε γράμμα στον.. Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος όμως πέθανε στις 5 Μαΐου 1821 και ώρα 17.49΄,  στο νησάκι της Αγίας Ελένης, όπου ζούσε εξόριστος. Το γράμμα στάλθηκε στην οδό 3 Rue Saint Charles της πόλης Αζαξιό, που είναι η πρωτεύουσα της Κορσικής και η πόλη όπου γεννήθηκε ο αμφιλεγόμενος Γάλλος στρατηλάτης. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Ναπολέοντας είχε γεννηθεί δύο σπίτια παρακάτω, στο νούμερο 1 της ίδιας οδού. 
Ο ένοικος του σπιτιού, που φυσικά δεν ονομάζεται Ναπολέων Βοναπάρτης, τον επέστρεψε ταχυδρομικώς, αφού πρώτα έγραψε στο φάκελο, απευθυνόμενος με αρκετή δόση χιούμορ ότι ο Ναπολέοντας "πέθανε το 1821 - παρακαλείστε να το διαβιβάσετε στον Άγιο Πέτρο". Όσον αφορά το περιεχόμενο του φακέλου, που δεν ανοίχτηκε από τον έκπληκτο παραλήπτη, σύμφωνα με την INSEE περιείχε ερωτηματολόγιο ρουτίνας προς κάποιο νέο επιχειρηματία, που μάλλον ήθελε να σπάσει λίγη πλάκα με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, στους οποίους άλλωστε δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το όνομα του ανθρώπου, στον οποίο έπρεπε να στείλουν τα χαρτιά αυτά!
Αυτή είναι και η φωτογραφία που ανέβασε στο τουίτερ η τοπική εφημερίδα Corse Matin αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου