18 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα υποστηρίζει ότι ένα μήλο την ημέρα μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές


Την παροιμία "Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα", την ξέρουμε όλοι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμφωνούν και επαυξάνουν υποστηρίζοντας ότι ένα μήλο την ημέρα μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη χριστουγεννιάτικη έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης British Medical Journal.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η διάσημη παροιμία έχει μια βάση αλήθειας και γι' αυτό ανέλυσαν την κατάσταση υγείας Βρετανών που έχουν υπερβεί τα 50, ενώ έχουν συμπεριλάβει το μήλο στην καθημερινή τους διατροφή, χωρίς να έχουν αυξήσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Στη συνέχεια συνέκριναν τα συμπεράσματά τους με τα στοιχεία για την επίδραση που έχουν οι στατίνες στην υγεία του συνολικού πληθυσμού των Βρετανών.
Οι στατίνες είναι φαρμακευτικές ουσίες, που στη Βρετανία ενδείκνυνται για άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι αν κάθε Βρετανός άνω των 50 ετών έπαιρνε καθημερινά στατίνες, θα υπήρχαν 9.500 λιγότερο θάνατοι το χρόνο μεταξύ των ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (στη Βρετανία). Αντίστοιχη διαπιστώθηκε ότι ήταν και η επίδραση των μήλων, καθώς εκτιμήθηκε ότι αν κάθε Βρετανός έτρωγε ένα μήλο την ημέρα, θα παρατηρούνταν 8.500 λιγότεροι θάνατοι το χρόνο εξ αιτίας καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των ατόμων άνω των 50 ετών.
Οι ερευνητές δεν ανέλυσαν γιατί τα μήλα έχουν τόσο ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων. Πάντως, ο συγγραφέας της μελέτης, δρ. Άνταμ Μπριγκς, υπενθυμίζει τη μεγάλη διατροφική αξία που έχουν τα συγκεκριμένα φρούτα, που περιέχουν ίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι "έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία", ενώ επιπλέον τα μήλα είναι "μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, που συνδέονται με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία". 
Παρόλα αυτά, ο δρ. Μπριγκς σπεύδει να διευκρινίσει πως οι άνθρωποι που ήδη προσλαμβάνουν σταμίνες δεν θα έπρεπε να τις παραμερίσουν και να τις αντικαταστήσουν με μήλα, αλλά το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν θα ήταν να προσθέσουν τα μήλα στην καθημερινή τους δίαιτα. "Οι μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να έχουν μια πραγματική, γεμάτη νόημα επίδραση στην υγεία του πληθυσμού, απλά προσθέτοντας ένα μήλο την ημέρα", καταλήγει ο δρ. Μπριγκς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου