15 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί ο Γκόλουμ είναι ο χαμένος; Μια επιστημονική εξήγηση!


Γιατί ο Σμάουγκ και ο Γκόλουμ, οι κακοί του μυθιστορήματος "Χόμπιτ" του Τζ.Ρ. Τόλκιν, δεν κατάφεραν στο τέλος να βγουν νικητές; Γιατί έτσι το αποφάσισε ο συγγραφέας ως υπέρμαχος της άποψης ότι στο τέλος το καλό πάντα θριαμβεύει, θα μπορούσε να είναι η απλούστερη και ικανοποιητικότερη απάντηση. Ωστόσο, ένας γιατρός του Imperial College London, ο Νίκολας Χόπκινσον και ο γιος του, Τζόζεφ, έχουν μια πιο... επιστημονική εξήγηση να προτείνουν, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στη χριστουγεννιάτικη έκδοση του Medical Journal of Australia.

Σύμφωνα με τους πατέρα και υιό Χόπκινσον, τα δυο αυτά φανταστικά πλάσματα είναι οι χαμένοι επειδή έχουν έλλειψη βιταμίνης D, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για υγιή κόκαλα και μυική δύναμη. Πώς το διαπίστωσαν αυτό; Εξετάζοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους, όπως περιγράφονται στα βιβλία. Ζώντας στο σκοτάδι, δεν έρχονται σ' επαφή με τις ηλιακές ακτίνες, οι οποίες παράγουν τη βιταμίνη D, ενώ αποφεύγουν τροφές όπως λιπαρά ψάρια, κρόκοι αβγών και τυρί.
Αντίθετα, ο Μπίλμπο Μπάγκινς, όπως και γενικότερα τα Χόμπιτ, περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους απολαμβάνοντας την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ η καθημερινή τους διατροφή είναι πολύ πλούσια, αφού περιλαμβάνει κέικ, τσάι, κέικ από σπόρους, μπύρα, κόκκινο κρασί, μαρμελάδα, βατόμουρα, κιμαδόπιτες, τυρί, πίτες από χοιρινό, σαλάτες, κρύα κοτόπουλα, τουρσιά, ξινόμηλα κ.ά. 
Και η μελέτη καταλήγει: "Η συστηματική ανάλυση του κειμένου του "The Hobbit" υποστηρίζει την αρχική μιας υπόθεση ότι ο θρίαμβος του καλού εναντίον του κακού, μπορεί να επικουρείται σε κάποιο βαθμό από την κακή διατροφή και την έλλειψη ηλιακού φωτός που βιώνουν οι κακοί χαρακτήρες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου