10 Ιουνίου 2014

Πόσες μερίδες ψάρι πρέπει να τρώει μια έγκυος γυναίκα την εβδομάδα;


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έκαναν από κοινού η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) και η - επίσης αμερικανική - EPA (Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας) σχετικά με την ενδεικνυόμενη ποσότητα ψαριών, που πρέπει να τρώνε οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δύο επίσημες, αμερικανικές υπηρεσίες, οι έγκυες θα πρέπει κάθε εβδομάδα να τρώνε 8 με 12 ουγγιές (δηλαδή 225 με 340 γραμμάρια) ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, που αντιστοιχεί σε δυο με τρεις μερίδες την εβδομάδα ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας, έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου και των παιδιών και παράλληλα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους σε σημαντικές ποσότητες μεθυλικού υδραργύρου.
Το ανώτατο όριο των 12 ουγγιών (ή 340 γραμμάρια) είχε τεθεί ήδη από το 2004, ενώ το επιπρόσθετο, ελάχιστο όριο που ανακοινώθηκε πρόσφατα προέκυψε βάσει των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων. Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση μιας έρευνας μεταξύ των Αμερικανίδων, εγκύων γυναικών, που έδειξε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ψαριού. Συγκεκριμένα, το 21% των εγκύων δήλωσε ότι δεν είχε φάει καθόλου ψάρι τον προηγούμενο μήνα, ενώ μεταξύ των υπολοίπων το 75% έφαγε λιγότερο από 4 ουγγιές, δηλαδή ούτε το μισό του ελάχιστου ενδεικνυόμενου ορίου. Μάλιστα, το 50% είχε καταναλώσει λιγότερες από 2 ουγγιές, δηλαδή μόλις το ένα τέταρτο του ελάχιστου ορίου. 
Γιατί, όμως, θα πρέπει οι έγκυες να αποφεύγουν τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο; Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο υδράργυρος, που περιέχεται στα θαλασσινά, δεν περιέχει κάποιον κίνδυνο. Ωστόσο, ειδικά για τις γυναίκες που εγκυμονούν, για εκείνες που θηλάζουν, αλλά και για τα μικρά παιδιά, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι αμερικάνικες, κυβερνητικές υπηρεσίες. 
Τέτοια ψάρια, που πρέπει ν' αποφεύγονται από τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, είναι τα tilefish (μια ποικιλία που συναντάται στα βαθιά νερά, όπως στον κόλπο του Μεξικό), οι καρχαρίες, οι ξιφίες και τα σκουμπριά, ενώ με μέτρο (έως 6 ουγγιές ή 170 γραμμάρια) πρέπει να γίνεται η κατανάλωση τόνου με κίτρινα πτερύγια. Αντίθετα, περιέχουν χαμηλή ποσότητα υδραργύρου κι επομένως πρέπει να καταναλώνονται άφοβα στις πιο πάνω ενδεικνυόμενες ποσότητες ψάρια όπως ο σολομός,οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος, ο βακαλάος κλπ.



Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου