29 Οκτωβρίου 2014

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να ζήσει ένας μετανάστης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της HSBC


Αν είσαι μεταξύ εκείνων που διερευνούν τις προοπτικές μιας επαγγελματικής καριέρας στο εξωτερικό, αλλά δεν έχεις ακόμη καταλήξει στην επιλογή ενός κράτους, όπου αισθάνεσαι ότι θα ανταποκριθούν οι προσδοκίες σου, ρίξε μια ματιά στη σχετική, ετήσια έκθεση "Expat Explorer" της τράπεζας HSBC για το 2014.

Η έρευνα βασίζεται στις απαντήσεις εκπατρισμένων - ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης - σε 34 χώρες στον κόσμο με βάση τρία κριτήρια: το οικονομικό (έσοδα, έξοδα και ικανοποίηση από την οικονομία μιας χώρας),  την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες για την ανατροφή των παιδιών. Ο κατάλογος είναι αρκετά ελλιπής, αφού δεν περιλαμβάνονται οι σκανδιναβικές χώρες (ούτε μία!), αλλά αντιθέτως ερευνώνται η πληγείσα από βαριά οικονομική κρίση Ιρλανδία, η ταραγμένη Αίγυπτος κλπ. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια σοβαρή αξιολόγηση, που μπορεί κανείς να λάβει κατ' αρχήν υπόψη, στο βαθμό που σκέφτεται να μετακομίσει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς σκοπούς, αλλά θέλει να αισθάνεται μια σιγουριά για το επίπεδο της ζωής.
Συνολικά, πρώτη στον κατάλογο έρχεται η Ελβετία.  Τι είναι αυτό που κέρδισε τους περισσότερους εκπατρισμένους στη χώρα των Άλπεων; Η καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, η διαθεσιμότητα εξωτερικών δραστηριοτήτων, αλλά και γενικότερη οικογενειοκεντρική κουλτούρα, που επικρατεί στο πλέον φιλειρηνικό κράτος του πλανήτη. 
Η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα, αν και η τελευταία υστερεί σημαντικά στην αξιολόγηση σε σχέση με τις προσωπικές εμπειρίες των εκπατρισθέντων, που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς κατατάσσεται μόλις στην 26η θέση του καταλόγου. Ωστόσο, η Κίνα έχει πολύ θετικές γνώμες ως προς την οικονομία. Στον αντίποδα θα λέγαμε ότι βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, η οποία, αν και θεωρείται η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς και για να μεγαλώσει τα παιδιά του, ωστόσο βρίσκεται μόλις στην 22η θέση από οικονομικής απόψεως και τελικά κατατάσσεται μόλις έκτη, πίσω και από τη Γερμανία και το Μπαχρέιν.
Συνολικά, οι δέκα καλύτερες χώρες της ετήσιας έκθεσης της HSBC για το 2014, βάσει των μαρτυριών των εκπατρισθέντων σε αυτές, είναι οι εξής - με την κυριαρχία των ασιατικών κρατών να είναι περισσότερο από προφανής:
1. Ελβετία
2. Σιγκαπούρη
3. Κίνα
4. Γερμανία
5. Μπαχρέιν
6. Νέα Ζηλανδία
7. Ταϊλάνδη
8. Ταϊβάν 
9. Ινδία 
10. Χονγκ Κονγκ

Αντίθετα, οι δέκα χειρότερες χώρες στον κατάλογο - με εντυπωσιακή την εξαιρετικά χαμηλή κατάταξη των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας - είναι οι εξής:
25. Ιρλανδία
26. Τουρκία
27. Ολλανδία
28. Σαουδική Αραβία
29. Κουβέιτ
30. ΗΠΑ
31. Ιταλία
32. Βραζιλία
33. Ηνωμένο Βασίλειο
34. Αίγυπτος
(Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αίγυπτος έρχεται τελευταία και στις τρεις κατηγορίες, που διαμορφώνουν την τελική βαθμολογία των κρατών!)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: How countries compare - Expat Explorer Survey - world's largest expat survey from HSBC Expat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου