3 Ιουνίου 2015

Πόσο ισχυρό είναι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς χωλαίνει; Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα

Ο ανεξάρτητος, διεπιστημονικός οργανισμός World Justice Project (WJP) ασχολείται με την προώθηση του κράτους δικαίου ως βάση για την εδραίωση και ανάπτυξη της ειρήνης και της ισότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Στα πλαίσια της προσπάθειάς του αυτής αξιολογεί περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη επί τη βάσει των απαντήσεων των πολιτών της κάθε χώρας σε σχετικά ερωτηματολόγια, για το πώς αυτοί βιώνουν το κράτος δικαίου (ή τη διαφθορά, που είναι το ακριβώς αντίθετο) στην καθημερινότητά τους.

Τα αποτελέσματα είναι συνάρτηση 44 δεικτών, που με τη σειρά τους υπάγονται σε 8 γενικές κατηγορίες: Περιορισμοί στις κυβερνητικές εξουσίες, Έλλειψη διαφθοράς, Ανοιχτή διακυβέρνηση, Θεμελιώδη δικαιώματα, Τάξη και ασφάλεια, Κανονιστική εφαρμογή, Αστική δικαιοσύνη και Ποινική δικαιοσύνη.
Όσον αφορά την Ελλάδα, στην έρευνα συμμετείχαν νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Σε γενικές γραμμές η κατάταξη της χώρας μας είναι σχετικά καλή, καθώς βρίσκεται στην 33η θέση σε σύνολο 102. Αν όμως επικεντρωθούμε μόνο στην περιοχή μας (χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βόρειας Αμερικής), η αξιολόγηση αυτή είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται 21 σε σύνολο 24 κρατών, ενώ υπολείπονται μόνο η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Κροατία.
Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Στους δείκτες αυτούς η βαθμολογία βρίσκεται πολύ κάτω του μέσου όρου τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Ειδικότερα, στον δείκτη "έλλειψη διαφθοράς του νομοθέτη", η Ελλάδα βαθμολογείται μόλις με 0.15 βαθμούς, ενώ λίγο μεγαλύτερη βαθμολογία (0,19) συγκεντρώνει σε τρεις δείκτες που αφορούν την απονομή αστικής δικαιοσύνης: "έλλειψη αδικαιολόγητης καθυστέρησης", "αποτελεσματική θέση σε ισχύ (των αποφάσεων)" και "αμερόληπτη και αποτελεσματική εναλλακτική (σ.μ. εννοεί εξωδικαστική) επίλυση διαφορών".
Επιπλέον, η Ελλάδα βαθμολογείται κάτω από τη βάση όσον αφορά το "αποτελεσματικό σωφρονιστικό σύστημά" της (μόλις 0.27), στην "έλλειψη διακριτικής μεταχείρισης" στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης (0.37 βαθμοί), στην "αποτελεσματικότητα των ερευνών" σε θέματα ποινικής δικαιοσύνης (0.42 β.), στο "σεβασμό των προβλεπόμενων διαδικασιών" εφαρμογής των κανονιστικών αποφάσεων (0.43 β.), στην "αποχή επανορθώσεων βίας" (0.46 β.), όπως επίσης στην "ανάρμοστη επιρροή" κατά την εφαρμογή των κανονιστικών αποφάσεων (0.49 β.). 
Στον αντίποδα, παίρνουμε άριστα 1, όσον αφορά την "έλλειψη εμφύλιας αναταραχής", ενώ πολύ ψηλά βαθμολογούμαστε ως προς τη "νόμιμη μεταβίβαση εξουσίας" (0.88 β. - όσο και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και την "έλλειψη εγκλημάτων" (0.81 β.). 

Σε παγκόσμια επίπεδο, οι 10 λιγότερο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη είναι:
1. Δανία
2. Νορβηγία
3. Σουηδία
4. Φινλανδία
5. Ολλανδία
6. Νέα Ζηλανδία
7. Αυστρία
8. Γερμανία
9. Σιγκαπούρη
10. Αυστραλία

Στον αντίποδα, ως οι 10 πιο διεφθαρμένες χώρες (με την κρίσιμη επισήμανση από την έρευνα απουσιάζουν πολλές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου υπάρχει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς) αξιολογήθηκαν:
93. Μπαγκλαντές
94. Βολιβία
95. Ουγκάντα
96. Νιγηρία
97. Καμερούν
98. Πακιστάν
99. Καμπότζη
100. Ζιμπάμπουε
101. Αφγανιστάν
102. Βενεζουέλα


Διαβάστε περισσότερα εδώ: WJP Rule of Law Index 2015 | The World Justice Project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου