30 Οκτωβρίου 2015

Γιατί είναι καλύτερο να μην επισκεφτείτε τη Γαλλία με γαλλικό αυτοκίνητο;

Γιατί να θέλει κανείς να επισκεφτεί τη Γαλλία με το αυτοκίνητό του; Η απόσταση είναι τόσο μεγάλη, ώστε το ταξίδι διαρκεί μέρες και η βενζίνη - στην Ελλάδα τουλάχιστο - δεν είναι το πιο φτηνό αγαθό. Από την άλλη, μπορεί κάποιος ν' απολαμβάνει περισσότερο ένα οδικό ταξίδι, που κρατάει μεν πολύ περισσότερο χρόνο σε σχέση με το αεροπορικό, αλλά του επιτρέπει να γνωρίσει καλύτερα μια σειρά από χώρες και λαούς, κάνοντας στάσεις όποτε και όπου θέλει, χωρίς να υπακούει στο προκαθορισμένο δρομολόγιο ενός τραίνου. Προσοχή, όμως: Στη Γαλλία, όπως και σε κάθε χώρα άλλωστε, υπάρχουν και οι κλέφτες, άνθρωποι που δεν το χουν σε τίποτα να σηκώσουν ένα ολόκληρο αυτοκίνητο, ειδικά αν έχουν την υποψία ότι ο οδηγός του είναι απλά ένας τουρίστας, που δύσκολα θα μπει στη διαδικασία να κάνει δήλωση κλοπής, να παρακολουθήσει από κοντά τις έρευνες της αστυνομίας, ίσως να μην μπορεί και να συνεννοηθεί καλά σε μια ξένη γλώσσα κλπ. Τέλος πάντων, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και ποτέ δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι το αυτοκίνητό του δεν θα πέσει θύμα κλοπής. Μήπως όμως κάποιες μάρκες αυτοκινήτων είναι - για κάποιον απροσδιόριστο λόγο - περισσότερο ελκυστικές στους κλέφτες; Το λόγο έχει η στατιστική.

Στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στατιστική σχετικά με τα αυτοκίνητα που προτιμούν οι κλέφτες, όμως οι καλύτερα οργανωμένοι Γάλλοι έχουν αναλυτικά στοιχεία. Και γιατί όχι, αφού κάθε χρόνο 110.000 αυτοκίνητα γίνονται αντικείμενα κλοπής κοστίζοντας στις ασφαλιστικές εταιρίες περίπου 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, δεν είναι κάποια ασφαλιστική εταιρία που παρέχει τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, αλλά ένας οργανισμός οδηγών, που ονομάζεται 40 Million d'Automobilistes. Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν την περίοδο από 1 Ιουλίου 2014 έως 30 Ιουνίου 2015.
Καθόλου τυχαία, οι περισσότεροι κλέφτες στη Γαλλία προτιμούν τα μικρότερα αμάξια, αλλά και αυτά που έχουν γαλλική προέλευση σε ποσοστό 80%. Οι λόγοι είναι συναισθηματικοί, πατριωτικοί ή απλά τα γαλλικά αυτοκίνητα βαθμολογούνται κάτω από τη βάση σε θέματα ασφάλειας; Γενικότερα, πάντως, το πιο επίφοβο για κλοπή αμάξι στους γαλλικούς δρόμους είναι το διθέσιο Smart Fortwo: 11.87% των συνολικών κλοπών αυτοκινήτων στο πιο πάνω διάστημα αφορούσαν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έναντι ποσοστού 8.5% την αμέσως προηγούμενη χρονιά (αν και πάλι το εν λόγω σμαρτάκι ήταν το δημοφιλέστερο μεταξύ των Γάλλων κλεφτών). 
Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα, οι 10 πιο κλεμμένες μάρκες αυτοκινήτων στη Γαλλία τον τελευταίο χρόνο ήταν:
1. Smart Fortwo:  11.87 %
2. Ford Fiesta:  10.94 %
3. Peugeot 406:  5.81 %
4. Renault Twingo II:  3.92 %
5. Twingo:  3.82 %
6. Mégane 2:  3.29 %
7. Citroën Xsara Picasso:  3.29%
8. Renault Clio 1:  3.27 %
9. Seat Leon:  3.23 %
10. Peugeot 308 SW:  3.22 %

Σε περίπτωση λοιπόν που σχεδιάζεται κάποιο εξουθενωτικό ταξιδάκι με το αυτοκίνητο μέχρι το Παρίσι, λάβετε τα μέτρα σας. Όχι ότι θα σας το κλέψουν και καλά, αλλά τώρα ξέρετε τα γούστα των Γάλλων κλεφτρονιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου