26 Μαρτίου 2012

"ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΖΟΜΠΙ": Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΙΔΙΑ


Μια νέα, μυστηριώδης  ασθένεια παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε κράτη της Κεντρικής Αφρικής και θύματα της είναι μόνο παιδιά. Οι επιστήμονες την έχουν ονομάσει "σύνδρομο του νεύματος" (nodding syndrome), ενώ είναι γνωστή και ως "νόσος των ζόμπι", καθώς οι ασθενείς χάνουν οποιαδήποτε επαφή με το περιβάλλον.
Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της επιληψίας, ενώ κανείς δε γνωρίζει από τι προκαλείται ούτε πώς θεραπεύεται, αν και οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αποκλείσει ενδεχόμενα υποθετικά σενάρια. Το αξιοπερίεργο πάντως είναι ότι διαγιγνώσκεται μόνο σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Τανζανία το 1962, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στο νότιο Σουδάν αλλά και στην Ουγκάντα, όπου υπολογίζεται ότι νοσούν 3.000 παιδιά, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 200 κατά την τελευταία τριετία.
Σύμφωνα με την Εμμανουέλα Τενιούα, διευθύντρια του τμήματος καταπολέμησης των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουγκάντα, η νόσος επιδρά στο νευρικό σύστημα και τη μνήμη του ασθενούς επηρεάζοντας την όραση, τη γεύση και την αντίληψη του για το περιβάλλον. Τα παιδιά ασθενείς είναι επιρρεπή σε ατυχήματα, όπως πνιγμός ή εγκαύματα, λόγω της νοητικής αναπηρίας. Άλλωστε, οι περισσότεροι θάνατοι είναι αποτέλεσμα ενός τέτοιου μοιραίου ατυχήματος παρά εξέλιξης της νόσου.
Ένα πιθανό σενάριο για τα αίτια της νόσου είναι ο συσχετισμός με τη μαύρη μύγα, ένα παρασιτικό έντομο που συναντάται στην περιοχή, το τσίμπημα του οποίου ευθύνεται για την πρόκληση ογκοκέρκωσης, γνωστής και ως "τύφλωση των ποταμών", που αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης από μολυσματική ασθένεια στον κόσμο. Άλλωστε, όλα τα κρούσματα της "νόσου των ζόμπι" εμφανίζονται σε περιοχές, όπου είναι υψηλά τα ποσοστά εμφάνισης και της ογκοκέρκωσης σύμφωνα με την κυρία Τενιούα.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση των επιστημόνων που μελετούν την εξέλιξη της νόσου είναι η έλλειψη βιταμίνης Β6 στους ασθενείς. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε, οι προσπάθειες καταπολέμησης της νόσου έχουν επικεντρωθεί στην αναπλήρωση της συγκεκριμένης βιταμίνης στο οργανισμό των παιδιών που έχουν νοσήσει. 
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στον υπόλοιπο κόσμο πέραν των ορίων της Κεντρικής Αφρικής, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από μια ασθένεια που παρατηρείτο μόνο στη δυτική Αφρική προέκυψε και ο ιός που ευθύνεται για το AIDS.
Το θέμα πάντως δεν είναι απλά αν κινδυνεύουμε εμείς άμεσα ή όχι. Δεν μπορούμε φυσικά να λύσουμε τα προβλήματα όλου του κόσμου ούτε να πάψουμε να απολαμβάνουμε το μεγάλο (το μέγιστο) αγαθό της ζωής που μας έχει δοθεί, αλλά καλό θα ήταν και να μην ξεχνάμε. Να μην αγνοούμε ότι υπάρχουν πληθυσμοί που αυτό το αγαθό δεν μπορούν να το απολαύσουν και ας μην τους γυρνάμε την πλάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου