8 Μαρτίου 2012

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ


Ο έρωτας είναι από τα ύψιστα αγαθά που μπορεί να απολαύσει ένας άνθρωπος όσο ζει, κάτι που δυστυχώς δεν τυχαίνει σε όλους. Τι γίνεται όμως, όταν ένας μεγάλος έρωτας μένει ανολοκλήρωτος λόγω του θανάτου του ενός και ποια είναι τα όρια που μπορεί να θέσει η ανθρώπινη κοινωνία σε σχέση με τη διαφύλαξη της μνήμης του νεκρού; Το αίτημα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος από το σπερματοζωάριο του νεκρού της συζύγου κατά πόσο υπερβαίνει - αν υπερβαίνει - τα όρια της ανθρώπινης ηθικής;

Η 29χρονη Rike R. από τη Γερμανία έζησε πέντε ευτυχισμένα χρόνια στο πλάι του συντρόφου και συζύγου της Holger R.. Για την ακρίβεια δεν ήταν όλα ευτυχισμένα, αφού δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της σχέσης τους, τον Απρίλιο του 2009, διαγνώστηκε ότι ο Holger έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο. Η αρχική αισιοδοξία των γιατρών δεν επαληθεύτηκε, καθώς ένα χρόνο μετά ο καρκίνος έκανε μετάσταση. Τα όνειρα του ζευγαριού να ολοκληρώσει την οικογενειακή του ευτυχία με την απόκτηση παιδιών έμοιαζε να παραμερίζεται από την ανάγκη αντιμετώπισης του καρκίνου που παρουσίαζε ο νεαρός άντρας με χημιοθεραπεία. Η Rike και ο Holger αποφάσισαν τότε να προχωρήσουν στην κατάψυξη μέρους από το σπέρμα του Holger, ενώ τέλεσαν κανονικά το γάμο τους. Παράλληλα, η γυναίκα άρχισε να υποβάλλεται σε εντατική ορμονοθεραπεία με την προοπτική να μείνει έγκυος από το κατεψυγμένο σπέρμα.
Στις 11 Φεβρουαρίου του 2012 ο Holger τελικά δεν τα κατάφερε στην άνιση μάχη που έδινε και πέθανε. Λίγες ημέρες αργότερα, οι υπεύθυνοι της ιατρικής κλινικής ανακοίνωσαν στη Rike ότι επρόκειτο να διακοπεί η ορμονοθεραπεία της και ότι η νεαρή κοπέλα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει πλέον το σπέρμα του νεκρού της συζύγου στην προσπάθεια της να καταστεί έγκυος. Μάλιστα, της ανακοίνωσαν την πρόθεση της κλινικής να καταστρέψει εν ευθέτω χρόνο το σπέρμα του Holger, καθώς σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία απαγορεύεται η χρήση του σπερματοζωαρίου ή ωαρίων ενός νεκρού για τεχνητή γονιμοποίηση. Το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν η Rike και ο Holger πριν από το θάνατο του τελευταίου, θα ήταν να ενημέρωναν εγγράφως για την επιθυμία του ίδιου του Holger να προχωρήσει η διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης της γυναίκας του ακόμα και μετά το θάνατό του, κάτι όμως που αγνοούσε ότι θα έπρεπε να είχε κάνει το ίδιο το ζευγάρι.
Η Rike μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και δήλωσε αποφασισμένη να κυνηγήσει το θέμα φτάνοντας ακόμα και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ενώ ελπίζει ότι μπορεί να στηριχτεί και από τους παράγοντες, τους ποδοσφαιριστές αλλά και τους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αμβούργου, οι οποίοι μάλιστα συνεισέφεραν οικονομικά για την ορμονοθεραπεία της Rike. Άλλωστε, ο Holger, που ήταν φανατικός οπαδός της ομάδας, θάφτηκε φορώντας ένα πουκάμισο με τις υπογραφές κορυφαίων ποδοσφαιριστών της ομάδας - ειδικά για εκείνον.
Εσείς, τι γνώμη έχετε για την ιστορία της Rike; Υπερβαίνει ή όχι τους δικούς σας ηθικούς φραγμούς η επιθυμία της να κυοφορήσει το παιδί του νεκρού της συζύγου χρησιμοποιώντας το κατεψυγμένο του σπέρμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου