10 Μαρτίου 2012

ΚΑΠΡΙΤΣΙΝΟ: Η ΝΕΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΟΔΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τον εσπρέσο και τον καπουτσίνο. Τώρα, οι Ιταλοί μας προτείνουν και τον καπριτσίνο, έναν καφέ αποκλειστικά για όσους εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η συνταγή είναι η ίδια με του καπουτσίνο, με τη βασική όμως διαφορά ότι αντί για αγελαδινό γάλα, το καπριτσίνο περιέχει γάλα από κατσίκα. Άλλωστε "κάπρα" (capra) στα ιταλικά είναι η κατσίκα, εξ ου και η ονομασία του νέου καφέ. Αν πάλι είστε λάτρεις της σοκολάτας αλλά δυσανεκτικοί στο αγελαδινό γάλα, οι δαιμόνιοι Ιταλοί έχουν να σας προτείνουν το τσοκαπρίνο, το οποίο παρασκευάζεται επίσης από κατσικίσιο γάλα συνδυασμένο με ζεστή σοκολάτα.

Τα νέα αυτά ροφήματα αποτελούν ότι νεότερο έχουν να προτείνουν τα ιταλικά καφέ και εστιατόρια, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού που εμφανίζει συμπτώματα δυσανεξίας στο γάλα. Προς το παρόν, το καπριτσίνο και το τσοκαπρίνο είναι διαθέσιμα σε περιορισμένο αριθμό χειμερινών, τουριστικών θερέτρων, ωστόσο η πρόθεση είναι να εξαπλωθούν στα καφέ όλης της χώρας εν όψει και της θερινής τουριστικής περιόδου. Η τιμή τους πάντως είναι υψηλότερη από εκείνη ενός απλού καπουτσίνο, καθώς το κατσικίσιο γάλα είναι ακριβότερο από το αγελαδινό. Κατά συνέπεια, ενώ ένας απλός καφές καπουτσίνο κοστίζει 1.20 ευρώ στα ιταλικά καφέ - καμία σχέση με τις αντίστοιχες ελληνικές τιμές - η τιμή του καπριτσίνο ανέρχεται προς το παρόν στα 2 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου