8 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 8 ΜΑΡΤΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012.
Τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς τις γυναίκες αναρωτιόμαστε πολύ συχνά οι άντρες και το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς τις γυναίκες δε θα υπήρχαμε ούτε καν εμείς. Ως οπαδός της πραγματικής ισότητας των δύο φύλων δε θα καταφύγω σε υπερβολές τύπου "η γυναίκα είναι σαν ένα εύθραυστο λουλούδι", οι οποίες είναι πολύ ρομαντικές μεν, αλλά το μόνο που δεν εξυπηρετούν είναι την αρχή της Ισότητας.
Αν οι αναγνώστες μου είστε άντρες όμως, αγοράστε ένα λουλούδι σήμερα στις γυναίκες σας (συζύγους, ερωμένες, ακόμα και σε μια φίλη σας ή συνάδελφο στο γραφείο, ακόμα και στη μητέρα σας, αφού γυναίκα είναι και αυτή) ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης, ως ένα "ευχαριστώ" που σας ανέχονται. Στο κάτω κάτω δε χρειάζονται και πολλές δικαιολογίες για να χαρίσει κάποιος ένα λουλούδι. Μακάρι να το κάναμε κάθε μέρα, χωρίς να βρίσκαμε αφορμή με τις όποιες επετείους. Αν ακόμα δεν έχετε καταλάβει, προς τι όλος αυτός ο πρόλογος, τότε πρέπει να είστε "μεγάλα φαλλοκρατικά γουρούνια" που θα έλεγε μια φανατική φεμινίστρια. Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1977. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επέτειος εορτάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία και την - τότε - Αυστροουγγαρία το 1911, ενώ η πρωτοβουλία ανήκε σε δύο Γερμανίδες, τη Luise Zietz και την Clara Zetkin στα πλαίσια της δεύτερης σοσιαλιστικής διεθνούς, που πραγματοποιήθηκε το 1910. Η πρώτη όμως "εθνική ημέρα της γυναίκας" ανακηρύχτηκε στις ΗΠΑ, στις 28 Φεβρουαρίου 1909, από τα μέλη του εκεί σοσιαλιστικού κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι μέχρι το 1977 η γιορτή ίσχυε μόνο στα κομμουνιστικά κράτη.
Από την άλλη, στη Συρία, όπου εδώ και μήνες μαίνεται ένας ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος, η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως εθνική εορτή (Ημέρα της Επανάστασης) σε ανάμνηση της κατάληψης της εξουσίας από το κόμμα Μπάαθ στις 8 Μαρτίου 1963. Η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της τον Απρίλιο του 1946, ενώ μέχρι τότε αποτελούσε γαλλικό προτεκτοράτο. Από την αρχή η εσωτερική πολιτική κατάσταση ήταν έκρυθμη με σειρά πραξικοπημάτων και προσπάθειες προσέγγισης με άλλα αραβικά κράτη, όπως ο σχηματισμός μιας προσωρινής ομοσπονδίας με την Αίγυπτο το 1958. Τελικά, το Μάρτιο του 1963 έγινε το πιο "πετυχημένο" πραξικόπημα, με το οποίο ανέλαβε την εξουσία το κόμμα Μπάαθ, το οποίο και τη διατηρεί μέχρι σήμερα, παρά τους κλυδωνισμούς που δέχεται το καθεστώς από τον ίδιο τον εξεγερμένο συριακό λαό τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου