8 Μαρτίου 2012

ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει μείνει γνωστός για τα ευφυολογήματα του. Είχε πάντα μια "καλή κουβέντα" να πει για όλους και για όλα και φυσικά δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το στόχαστρο του οι γυναίκες. Μπορεί να μη συμφωνούμε με όλα όσα έχει γράψει κατά καιρούς, ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα περισσότερα από τα ευφυολογήματα του προέρχονται από τα θεατρικά του έργα, γράφτηκαν δηλαδή στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης ιστορίας και ενός συγκεκριμένου ρόλου. Ας θυμηθούμε ορισμένα από αυτά:

Οι γυναίκες δεν πρέπει να φανερώνουν ποτέ την ηλικία του. Φαίνονται τόσο προσποιητές. ("Η Σημασία του να Είσαι Σοβαρός")

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι μια γυναίκα που αποκαλύπτει την πραγματική της ηλικία. Αν λέει τα χρόνια της, δεν υπάρχει τίποτε που δε θα μπορεί να πει σε κάποιον.   ("Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία")

Μια γυναίκα δεν μπορείς ποτέ να την αφοπλίσεις με ένα κομπλιμέντο. Έναν άντρα, πάντα. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλλα. ("Ένας Ιδανικός Σύζυγος")

Το κλάμα είναι το καταφύγιο μιας άσχημης γυναίκας, αλλά η καταστροφή μιας όμορφης. ("Η Βεντάλια της Λαίδης Γούιντερμιρ")

Οι γυναίκες έχουν μορφωθεί τόσο πολύ... ώστε το μόνο που πρέπει να μας εκπλήσσει στην εποχή μας είναι ένας ευτυχισμένος γάμος. ("Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία")

Μια γυναίκα πρέπει να είναι πολύ πολύ καλή για να κάνει μια πολύ πολύ μεγάλη βλακεία. ("Η Βεντάλια της Λαίδης Γούιντερμιρ")

Οι γυναίκες έχουν έναν εκπληκτικό ένστικτο.  Μπορούν να ανακαλύψουν το οτιδήποτε εκτός από το ολοφάνερο. ("Ένας Ιδανικός Σύζυγος")

Αν θες να μάθεις τι πραγματικά εννοεί μια γυναίκα - κάτι που, παρεμπιπτόντως, είναι πάντα επικίνδυνο - κοίταζε την και μην την ακούς. ("Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία")

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην επαναστατεί, τις περισσότερες φορές ενάντια στον εαυτό της. ("Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία")

Όταν μια γυναίκα πραγματικά μετανοεί, πρέπει να πάει σε κακιά μοδίστρα, διαφορετικά κανείς δε θα την πιστέψει. ("Η Βεντάλια της Λαίδης Γούιντερμιρ")

Η δύναμη της γυναίκας οφείλεται στο γεγονός ότι η ψυχολογία δεν μπορεί να μας εξηγήσει. Οι άντρες μπορούν να ψυχαναλυθούν, οι γυναίκες μόνο να αγαπιούνται.  ("Ένας Ιδανικός Σύζυγος")

Είκοσι χρόνια έρωτα μεταμορφώνουν μια γυναίκα σε σωστό ερείπιο, αλλά είκοσι χρόνια γάμου την κάνουν να μοιάζει σαν διατηρητέο κτίριο.  ("Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου