19 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012. Σαράντα δύο χρονών γίνεται σήμερα ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος. Αρκετά μεγαλύτερη του είναι η κινηματογραφική "Πέγκι Σου", η ηθοποιός Κάθλιν Τέρνερ, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1954. Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όσους γιορτάζουν. 
Σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ σήμερα γιορτάζεται η Juneteenth (από το συνδυασμό των λέξεων June και nineteenth, δηλαδή 19η Ιουνίου), η οποία αναφέρεται στα γεγονότα της 18ης και της 19ης Ιουνίου 1865, όταν καταργήθηκε η δουλεία στην πολιτεία του Τέξας. Ουσιαστικά η απελευθέρωση των σκλάβων επιβλήθηκε από το ομοσπονδιακό κράτος, καθώς τρία χρόνια μετά την επίσημη διακήρυξη του αμερικανού Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. στις 22 Σεπτεμβρίου 1862, το καθεστώς της δουλείας εξακολουθούσε να εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη πολιτεία. Έτσι, στις 18 Ιουνίου 1865 ομοσπονδιακά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Γκρόντν Γκράντζερ έφτασαν στην περιοχή του Γκάλβεστον στο Τέξας υποχρεώνοντας τη συμμόρφωση της πολιτείας με τον ομοσπονδιακό νόμο.
Στην Ουρουγουάη σήμερα είναι η Ημέρα του Ποτέ Ξανά, μια εθνική αργία για τη χώρα, που συμπίπτει με την επέτειο από τη γέννηση του σημαντικότερου εθνικού ήρωα της χώρας, του Χοσέ Γκερβάσιο Αρτίγκας (στις 17 Ιουνίου 1764), ο οποίος θεωρείται και ως "ο πατέρας της ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης".
Στην Ουγγαρία, αν και η ημέρα δεν αποτελεί εθνική αργία, σήμερα τιμάται η επέτειος από την εκτέλεση των μαρτύρων της ουγγρικής επανάστασης του 1956 (στις 16 Ιουνίου 1958), αλλά και η επέτειος από την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τη χώρα τον Ιούλιο του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου