20 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012. Η Νικόλ Κίντμαν γίνεται σήμερα 45 ετών, ενώ 52 χρονών γίνεται ο Τζον Τέιλορ των Ντουράν Ντουράν, του ροκ συγκροτήματος που μεσουράνησε τη δεκαετία του '80.
Στην Αργεντινή είναι η Ημέρα της Σημαίας (Día de la Bandera), η οποία γιορτάζεται την επέτειο από το θάνατο του Μανουέλ Μπελγκράνο στις 20 Ιουνίου 1820, του ανθρώπου δηλαδή που δημιούργησε το εθνικό σύμβολο της χώρας και ο οποίος θεωρείται ένας των Ελευθερωτών (Libertadores) της Αργεντινής. 
Στην Εριθρέα σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων, αφιερωμένη σε όσους έχασαν τη ζωή τους στον 30ετή πόλεμο για την ανεξαρτησία της χώρας από την Αιθιοπία, στην οποία ανήκε από το 1951, όταν παραχωρήθηκε στο τότε αιθιοπικό βασίλειο, μέχρι τον Μάιο του 1991, οπότε συμφωνήθηκε η ανεξαρτησία της.
Στην Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ γιορτάζεται η επέτειος από την ανακήρυξη της ως αυτόνομης πολιτείας, αφού προηγουμένως αποσπάστηκε από την ευρύτερη αποικία της Βιρτζίνια στις 20 Ιουνίου 1863 κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Η αρχική πρόθεση ήταν να ονομαστεί Κανάουα, από το όνομα του ποταμού που διαπερνά τη συγκεκριμένη πολιτεία, ωστόσο ύστερα από πολλές συζητήσεις προτιμήθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός της με βάση το προϊσχύον πολιτειακό καθεστώς. 
Η 20η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. Σύμφωνα με τον ορισμό του πρώτου άρθρου της Διεθνούς Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (όπως επεκτάθηκε χρονικά με την υπ' αριθμ. 2198 (ΧΧΙ) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), πρόσφυγας θεωρείται κάθε πρόσωπο, που επί τη βάσει δικαιολογημένου φόβου ότι θα υποστεί δίωξη λόγω της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της κοινωνικής τάξης, ή των πολιτικών του πεποιθήσεων, βρίσκεται εκτός της χώρας της οποίας έχει την υπηκοότητα, και δεν μπορεί ή, λόγω του φόβου του, δεν επιθυμεί να απολαμβάνει την προστασία αυτής της χώρας ούτε να επιστρέψει στο έδαφός της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου