23 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 23 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012. Σαν σήμερα το 1996 απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, την ημέρα που γιόρταζε τα γενέθλιά του ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία και στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης. Σήμερα γιορτάζει τα γενέθλια του ο - 40αρης πλέον - Ζινεντίν Ζιντάν, αλλά και η Ουαλή τραγουδίστρια Ντάφι (28 ετών), η τραγουδίστρια του "Mercy".
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σήμερα υπάρχει η παράδοση του εορτασμού του θερινού ηλιοστασίου, ένα παγανιστικό έθιμο που έχει αποκτήσει χριστιανικό άλλοθι με αφορμή τα γενέθλια του Ιωάννη του Προδρόμου στις 24 του μήνα (δηλαδή αύριο). Το πλέον συνηθισμένο έθιμο είναι το άναμμα φωτιών και η διεξαγωγή φεστιβάλ. Στις σκανδιναβικές χώρες ο εορτασμός για "το μέσο το καλοκαιριού" θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη εορταστική περίοδος του έτους μετά τα Χριστούγεννα και γιορτάζεται το πρώτο σαββατοκύριακο μετά το θερινό ηλιοστάσιο.
Στην Εσθονία σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης. Η σημερινή εθνική αργία αναφέρεται στην επέτειο από τη μάχη του Βόνου (19 - 23 Ιουνίου 1919), όταν οι εσθονικές στρατιωτικές δυνάμεις (σε συνεργασία με τις λετονικές) απέκρουσαν την επίθεση του γερμανικού στρατού, που εισέβαλε στα κράτη της Βαλτική εκμεταλλευόμενος των αγώνα των τριών βαλτικών κρατών για ανεξαρτησία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία και την κατάρρευση του τσαρικού καθεστώτος. 
Στο Λουξεμβούργο η 23η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα των γενεθλίων του "Μεγάλου Δούκα", που είναι ο επικεφαλής του μικροσκοπικού αυτού κράτους της δυτικής Ευρώπης. Κανένας από τους Δούκες που κυβέρνησαν τη χώρα δε γεννήθηκε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία επελέγη λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν και ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις γενικότερες εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για το θερινό ηλιοστάσιο.
Στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν γιορτάζουν το Φεστιβάλ Duanwu, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται αγώνες με τις λεγόμενες "βάρκες δράκου". Πρόκειται για μεγάλες, χρωματιστές βάρκες, στην πλώρη των οποίων είναι ζωγραφισμένα τα κεφάλια δράκων, ενώ οι αγώνες διεξάγονται υπό τους ήχους τυμπάνων και με την παρουσία πλήθους κόσμους που ζητωκραυγάζει προς ενίσχυση της ομάδας που υποστηρίζει. Η συγκεκριμένη γιορτή, που είναι μία από τις σημαντικότερες για τους Κινέζους, γιορτάζεται κάθε χρόνο την πέμπτη μέρα του πέμπτου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου, δηλαδή είναι κινητή με βάση το δυτικό ημερολόγιο, και φέτος πέφτει στις 23 Ιουνίου, ενώ το 2013 π.χ. θα γιορταστεί στις 12 Ιουνίου. Οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Κίνα, ενώ συνδέεται με την αυτοκτονία του ποιητή Κου Γιάν το 278 π.Χ., αν και πρόκειται περισσότερο για την επικρατούσα θεωρία, χωρίς να έχει αποδειχτεί ο όποιος συσχετισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου