21 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012. Σήμερα είναι η μέρα που γιορτάζει η μουσική, ενώ παράλληλα έχουν γενέθλια σημαντικοί εκπρόσωποι του τραγουδιού παγκοσμίως, όπως ο αειθαλής ροκάς (γεννημένος το 1950) Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η 26χρονη Λάνα Ντελ Ρέι και ο Μάνου Τσάο, που σήμερα κλείνει τα 51 του χρόνια. Βέβαια, σήμερα γιορτάζει τα γενέθλια της και η 15χρονη Ρεμπέκα Μπλακ, το κορίτσι που πέρυσι γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα όταν το τραγούδι της με τίτλο "Friday" ανακηρύχτηκε ως "το χειρότερο τραγούδι όλων των εποχών". Γενέθλια έχει σήμερα και ο χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου (48 ετών), αλλά και ο διεθνής ποδοσφαιριστής Κώστας Κατσουράνης (33 ετών), στον οποίο εκτός από τις καθιερωμένες ευχές για τη γιορτή του, θα του ευχηθούμε και κάθε επιτυχία στον αυριανό αγώνα της εθνικής μας ομάδας με τη Γερμανία, στα πλαίσια των προημιτελικών του Euro, που διεξάγεται στην Πολωνία και την Ουκρανία. 
Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αν και ο πληθυσμός της δεν υπερβαίνει τους 58.000 κατοίκους, είναι δηλαδή η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη. Γεωγραφικά ανήκει στην αμερικανική ήπειρο, ωστόσο αποτελεί τμήμα του βασιλείου της Δανίας από το 1380. Το 1979 η Γροιλανδία απέκτησε την αυτονομία της, ενώ το 1985 αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω διαφωνιών με με την επίσημη ευρωπαϊκή αλιευτική πολιτική. Ύστερα από δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2008, το καθεστώς αυτονομίας διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την τοπική κυβέρνηση να αποκτά πολύ σημαντικές εξουσίες, ώστε πολλοί να μιλούν για οιωνεί ανεξαρτησία της Γροιλανδίας, αν και τυπικά παραμένει έδαφος της Δανίας. Το νέο καθεστώς ευρύτατης αυτονομίας τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουνίου 2009, εξ ου και ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημερομηνίας ως εθνικής εορτής στο παγωμένο νησί.
Στο Τόγκο, ένα μικρό κράτος της δυτικής Αφρικής, σήμερα τιμάται η μνήμη των μαρτύρων, όσων έχασαν τη ζωή τους στους πολυετείς αγώνες για την ανεξαρτησία της χώρας. Σημαντικό κέντρο διακίνησης σκλάβων από την Αφρική προς την αμερικανική ήπειρο, το Τόνγκο μετατράπηκε σε γερμανική αποικία το 1884, ενώ μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου περιήλθε στην κυριαρχία της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο περιήλθε στην κηδεμονία του ΟΗΕ μέχρι την απόκτηση της ανεξαρτησίας του το 1960, ενώ έκτοτε δεν ξέφυγε από τη δίνη των εξεγέρσεων και των εμφύλιων συγκρούσεων που πλήττουν τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου.
Στον Καναδά η σημερινή ημέρα ονομάζεται συμβολικά Ημέρα των Αβορίγινων, είναι δηλαδή αφιερωμένη στους ιθαγενείς κατοίκους της περιοχής, που κατοικούσαν σ' αυτά τα εδάφη πολλούς αιώνες πριν την μετοίκηση των Ευρωπαίων. Ουσιαστικά, εγκαινιάζεται σήμερα μια σειρά εκδηλώσεων μέχρι την 1η Ιουλίου, οι οποίες έχουν το γενικό τίτλο "Ημέρες Εορτασμού του Καναδά".
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Η διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων κατά τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία, που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 1982 από τον τότε υπουργό πολιτισμού της χώρας, τον Ζαν Λανγκ, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Μιτεράν, ενώ στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε μια σειρά κρατών σε όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου