8 Ιουλίου 2012

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 24 ΣΟΥΠΕΡ ΦΡΟΥΤΑ!


Όλα τα φρούτα είναι υγιεινά, όμως κάποια από αυτά έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι τα επονομαζόμενα και ως "σούπερ φρούτα" λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και άλλες θρεπτικές ουσίες. Η μόνη προϋπόθεση είναι να τα καταναλώνετε όσο είναι ακόμα φρέσκα. Ο Κέρι Γκλάσμαν, συγγραφέας του βιβλίου "Slim Calm Sexy Diet" και ιδρυτής της ιστοσελίδας NutritiousLifeMeals.com, ξεχώρισε 24 από αυτά, τα οποία και σας παρουσιάζω αμέσως.

1. Μούρα Ασάι. 
Πρόκειται για μια ποικιλία μούρων από τη Βραζιλία με σκούρο μοβ χρώμα, η οποία υπερέχει σε σχέση με τ' άλλα είδη ως προς τα επίπεδα των αντιοξειδοτικών που περιέχει.

2. Μήλα
Αποτελούν σπουδαία πηγή ινών, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες κερκετίνης, ενός αντιοξειδωτικού που διαθέτει αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δύναμη προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιοπάθειες και από ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου του Σαιντ Τζορτζ του Λονδίνου, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή και περισσότερα μήλα την εβδομάδα έχουν καλύτερη πνευμονική λειτουργία. Όπως λέει και η παροιμία, "ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα".

3. Μπανάνες
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Επίσης περιέχει ανθεκτικό άμυλο, ένας υδατάνθρακας που βοηθάει το μεταβολισμό. 

4. Βατόμουρα
Έχουν αντιοξειδωτική δύναμη, ιδιαίτερα σε πολυφαινόλες, ένα αντιοξειδωτικό που συναντάται και στο πράσινο τσάι, ενώ βοηθάει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και της οστεοπόρωσης. Επίσης, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρόσληψης ινών. Ένα φλιτζάνι προσφέρει το ένα τρίτο της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σε ίνες από τον ανθρώπινο οργανισμό.

5. Μύρτιλλα (ή βακκίνια)
Πρόκειται για μια ποικιλία μούρων που βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και ειδικά της μνήμης, λόγω της μεγάλης ποσότητας φλαβονοειδών που περιέχουν. Σύμφωνα με μελέτη, στις γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα του συγκεκριμένου είδους μούρων, παρατηρείται καθυστέρηση της γνωστικής τους γήρανσης για 2.5 χρόνια. Εξάλλου, τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε μαγγάνιο, το οποίο έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό.

6. Πεπόνια Κανταλούπε 
Πρόκειται για πεπόνια ιταλικής προέλευσης, τα οποία αποτελούν το μυστικό όπλο για μια πιο λεία, πιο νεανική επιδερμίδα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α και τα παράγωγά της, που ενισχύουν την αναπαραγωγή των κυττάρων.

7. Κεράσια
Το βαθύ κόκκινο χρώμα τους οφείλεται σ' ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυάνη, το οποίο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων μέχρι 50%, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης. 

8. Εσπεριδοειδή
Όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν μικροποσότητες και άλλων θρεπτικών ουσιών. 

9. Κράνμπερι
Είναι πολύ σημαντικά ειδικά για τις γυναίκες. Μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers, τα κράνμπερι ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων χημειοθεραπείας, όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών, ενώ επιβραδύνει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, οι άνθρωποι που καταναλώνουν κάθε μέρα ένα ποτήρι χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη αυξάνουν την καλή του χοληστερόλη κατά 10%. 

10. Φρούτα του δράκου.
Το συγκεκριμένο φρούτο ευδοκιμεί στη νοτιοανατολική Ασία. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το 50% των σπόρων του αποτελείται από ελαϊκό οξύ, ένα βασικό λιπαρό οξύ, το οποίο βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην παράλληλη αύξηση της καλής. 

11. Σταφύλια
Περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τη ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά στην υγεία της καρδιάς. Επίσης, έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, δείχνουν ότι οι ενώσεις που περιέχονται στους σπόρους των σταφυλιών βοηθούν στην αργή ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Εξάλλου, το μηλικό οξύ των σταφυλιών βοηθούν στη λεύκανση της οδοντοστοιχίας διαλύοντας φυσικά τους λεκέδες των δοντιών.

12. Γκρέιπφρουτ
Ενδείκνυνται για την καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων, καθώς μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Όσο πιο κόκκινα είναι, τόσο το καλύτερο, καθώς περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδοτικών.

13. Ακτινίδια
Σε έρευνα μεταξύ ατόμων που έπασχαν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και τα οποία κατανάλωναν δυο ακτινίδια την ημέρα, καθημερινά επί δύο εβδομάδες, παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των συμπτωμάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό: Η φλούδα τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε προ-βιοτικούς σύνθετους υδατάνθρακες. 

14. Πορτοκάλια
Όπως όλα τα εσπεριδοειδή (βλ. 8) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, φυλικό οξύ και βιταμίνες Β. Θέλετε κι άλλα για να πειστείτε;

15. Δαμάσκηνα
Περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ και το οποίο συνδέεται με μείωση του άγχους, τουλάχιστον σύμφωνα με τα συμπεράσματα Γάλλων ερευνητών σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια.

16. Ρόδια
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες ο χυμός από ρόδι υπερτερεί του κρασιού και των άλλων ποτών σε επίπεδα περιεκτικότητας αντιοξειδωτικών. 

17. Φράουλες
Ένα φλιτζάνι την ημέρα προσφέρει την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη C, που χρειάζεται ο οργανισμός. Επίσης, αποτελεί άριστη πηγή φυλλικού οξέος, που βοηθάει στην προστασία της καρδιάς, ενώ βοηθά και στη λεύκανση των δοντιών. Απλά ανακατέψτε πολτό φράουλας με μαγειρική σόδα και απλώστε το μείγμα στην οδοντοστοιχία για 5 λεπτά, μια φορά την εβδομάδα. 

18. Αβοκάντο
Περιέχουν μονοακόρεστα λίπη και λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα και στην αύξηση της καλής. Επίσης, τα υγιή λίπη του αβοκάντο βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό άλλων καροτενοειδών (κυρίως β-καροτίνη και λυκοπένιο), που είναι απαραίτητα για την καλύτερη υγεία της καρδιάς. 

19. Ντομάτες.
Ναι, ξέρω... η ντομάτα είναι λαχανικό, όμως ο συγγραφέας μας τη θεωρεί φρούτο! Όπου και να την κατατάξουμε, γεγονός είναι πως οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα σπάνιο αντιοξειδωτικό, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Τέλος, βοηθούν στην καλύτερη διατήρηση της σιλουέτας σας, καθώς έχουν πολύ λίγες θερμίδες.

20. Παπάγια
Πρόκειται για ένα τροπικό φρούτο παραγματικά γεμάτο από βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι προσφέρει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, από εκείνη που χρειάζεται ο οργανισμός. Επίσης, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και Ε, δύο ισχυρών αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του παχέος εντέρου.

21. Σμέουρα
Μισό φλιτζάνι σμέουρα προσδίδει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά και το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C και μαγνήσιο.

22. Κολοκύθες
Το συγκεκριμένο... φρούτο (;) συνδυάζει β-καροτίνη και κάλιο βοηθώντας στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εξίσου θρεπτικοί είναι και οι σπόροι τους, τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε σε σαλάτες, σούπες κλπ.

23. Καρπούζι
Ένα φλιτζάνι καρπούζι περιέχει διπλάσια ποσότητα σε λυκοπένιο απ' ότι μια φρέσκια ντομάτα. Έχει πολύ λίγες θερμίδες (μόλις 40 το φλιτζάνι), ενώ περιέχει βιταμίνες Α και C.

24. Ανανάς
Περιέχει βρομελίνη, ένα χωνευτικό ένζυμο, που βοηθά στη διάσπαση των τροφών και μειώνει το φούσκωμα στο στομάχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου