8 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 8 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012. Τα γενέθλιά τους γιορτάζουν σήμερα δύο από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, η Αντζέλικα Χιούστον (γεννηθείσα το 1951) και ο κατά επτά χρόνια μικρότερος της Κέβιν Μπέικον.
Στην Ιρλανδία η πλησιέστερη Κυριακή στην 11η Ιουλίου γιορτάζεται ως "Εθνική Ημέρα Μνήμης". Στις 11 Ιουλίου 1921 τερματίστηκε επισήμως ο πόλεμος για την ανεξαρτησία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1919, με την υπογραφή ανακωχής μεταξύ Ιρλανδών και Βρετανών. Ωστόσο, η σημερινή ημέρα δεν είναι αφιερωμένη στη συγκεκριμένη συμφωνία ή στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, αλλά στη μνήμη όλων των νεκρών Ιρλανδών στρατιωτών, σε οποιαδήποτε μάχη κι αν έχασαν τη ζωή τους, λόγω της πικρής αίσθησης που άφησε ως κατάλοιπο στο ιρλανδικό λαό, ο εμφύλιος που ακολούθησε της ανεξαρτησίας, με αφορμή το διαμελισμό του νησιού και την παραχώρηση της Βορείου Ιρλανδίας στο βρετανικό κράτος σύμφωνα με τη Συνθήκη της 6ης Δεκεμβρίου 1922.
Στη Ρωσία σήμερα είναι η γιορτή των αγίων Πέτρου και Φεβρωνίας. Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία της συζύγου του πρώην Πρόεδρου της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η σημερινή ημερομηνία να καθιερωθεί ως η "Ημέρα της Οικογένειας", ένα αντίβαρο στη δυτικής προέλευσης γιορτή του αγίου Βαλεντίνου, που γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Πέτρος και η Φεβρωνία έζησαν στη Ρωσία το 13ο αιώνα, και ήταν ανδρόγυνο. Όταν μεγάλωσαν, αποφάσισαν να μονάσουν και ο καθένας αποσύρθηκε σε διαφορετικό μοναστήρι. Ωστόσο, και οι δύο πέθαναν την ίδια μέρα και την ίδια ώρα. Αν και είχαν ζητήσει να θαφτούν μαζί, αυτό δε συνέβη, επειδή κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της εκκλησίας, μόνο που την επομένη μέρα βρήκαν τις σωρούς τους στο ίδιο φέρετρο, ως εκ θαύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου