9 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012
Τα γενέθλιά του γιορτάζει ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τομ Χανκς, 56 πλέον ετών, όπως και η τραγουδίστρια της ροκ Κόρτνεϊ Λοβ (48 ετών).
Η Αργεντινή γιορτάζει σήμερα την Ημέρα Ανεξαρτησίας της. Στις 9 Ιουλίου 1816 το Κογκρέσο της Τουκουμάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία των "Ηνωμένων Επαρχιών του Ρίο ντε λα Πλάτα",  ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία (1810-1818), ο οποίος είχε ξεσπάσει με την Επανάσταση του Μαΐου του 1810 με αφορμή την εκθρόνιση του ισπανού βασιλιά από τον Ναπολέοντα.
Το Νότιο Σουδάν είναι το νεότερο κράτος στον κόσμο, καθώς ιδρύθηκε επισήμως στις 9 Ιουλίου 2011. Ύστερα από σειρά εμφυλίων πολέμων που είχαν και θρησκευτικά χαρακτηριστικά (ο μουσουλμανικός βορράς και ο χριστιανικός νότος), συμφωνήθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τύχη της περιοχής τον Ιανουάριο του 2011, οπότε και εκφράστηκε η σχεδόν καθολική απαίτηση για ανεξαρτησία, η οποία ολοκληρώθηκε και τυπικά ύστερα από έξι μήνες. Ωστόσο, εξακολουθούν να εκκρεμεί η χάραξη των συνόρων με το Σουδάν, γεγονός που προκαλεί περιστατικά σποραδικών συνοριακών συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου