8 Ιουλίου 2012

ΟΙ 10 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ!


Όπως και να το κάνουμε, ο οργανισμός των σκύλων δεν είναι ίδιος με τον ανθρώπινο. Επομένως, δεν πρέπει να δίνουμε στους τετράποδους φίλους μας τις ίδιες τροφές που καταναλώνουμε στο τραπέζι μας, γιατί θα προκαλέσουμε άθελά μας περισσότερο κακό παρά καλό. Πώς όμως μπορούμε να μάθουμε ποιές τροφές επιτρέπεται και ποιές απαγορεύεται να τους ταΐζουμε; Διαβάστε μια λίστα με τις δέκα τροφές που απαγορεύονται οπωσδήποτε.

1. Κρεμμύδια και σκόρδα
Είτε ωμά είτε μαγειρεμένα είτε σε σκόνη (ακόμα και στον κιμά), τα συγκεκριμένα βολβώδη φυτά μπορούν να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου σας και να οδηγήσουν σε αιμολυτική αναιμία.

2. Σοκολάτα.
Περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δύο χημικές ουσίες που επηρεάζουν την καρδιά και το νευρικό σύστημα των σκύλων. Κάθε τύπος σοκολάτας είναι επικίνδυνος, ακόμα και τα ψίχουλα από το μπισκότο που έπεσαν στο πάτωμα, κυρίως όμως η μαύρη σοκολάτα. Μπορεί να προκαλέσει στο αγαπημένο σας κατοικίδιο εμετό, καρδιακή αρρυθμία, διάρροια, ανησυχία, σπασμούς μέχρι και θάνατο. 

3. Κόκαλα
Προφανώς η απαγόρευση δεν αφορά όλα τα κόκαλα, αλλά τα πολύ λεπτά, όπως τα κόκαλα από τα ψάρια ή από τα πόδια του κοτόπουλου, επειδή μπορούν να σπάσουν σε μικρά κομμάτια κατά τη διάρκεια της μάσησης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαγειρεμένα κόκαλα, τα οποία μπορεί να τρυπήσουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας ή να τον πνίξουν. Τι προτείνουν οι ειδικοί; Ωμά κόκαλα, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου: για τα μεγάλα σκυλιά κόκαλα από χοιρινό ή παϊδάκια και για τους μικρότερους σκύλους μικρότερα κόκαλα, π.χ. από το λαιμό του κοτόπουλου.

4. Σταφύλια και σταφίδες.
Περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να επιφέρει βλάβη στα νεφρά του σκύλου, ενώ σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί εμετό, διάρροια ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

5. Ωμά αυγά
Ενδέχεται να περιέχουν σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου, λόγω μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία εξαντλεί τη βιοτίνη (βιταμίνη τύπου Β), η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την καλή κατάσταση του τριχώματος του. Πέρα από την απώλεια τριχώματος, άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περικλείουν την πρόκληση αδυναμίας ή τη σκελετική παραμόρφωση στο σκύλο.

6. Καφεΐνη
Μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία και επιληπτικές κρίσεις. Περιέχεται στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά - όλα απαγορευμένα.

7. Λιπαρές τροφές.
Από τρίμματα λίπους μέχρι τηγανητά φαγητά και ορισμένα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν στο σκύλο παγκρεατίτιδα, συμπτώματα της οποίας είναι η διάρροια, ο εμετός και το κοιλιακό άλγος.

8. Καρύδια 
Περιέχουν μια τοξίνη, που μπορεί να επηρεάσει διάφορα συστήματα του οργανισμού ενός σκύλου. Μερικά από τα συμπτώματα είναι: αύξηση της θερμοκρασίας, ταχυπαλμία, τρέμουλο, αδυναμία και παράλυση στα... οπίσθια. Εξάλλου, ορισμένα είδη καρυδιών περιέχουν ένα μύκητα που είναι δηλητηριώδης για τα σκυλιά, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.

9. Κουκούτσια ή σπόροι φρούτων.
Αφενός υπάρχει ο κίνδυνος του πνιγμού κι αφετέρου ορισμένα περιέχουν κυάνιο, ένα εξαιρετικά τοξικό και θανατηφόρο δηλητήριο.

10. Τροφές με ζάχαρη.
Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη κάνει κακό στον ανθρώπινο οργανισμό, πόσο μάλλον στους σκύλους: τερηδόνα, παχυσαρκία, διαβήτης. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε και τροφές που αντί για ζάχαρη περιέχουν ξυλιτόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, ακόμα και το θάνατο σε ορισμένα σκυλιά.

[Πηγή: http://www.kidspot.com.au/]

Σχετικά θέματα:
Ετοιμάστε σπιτικά μπισκότα για το σκύλο σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου