24 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 24 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012.
Ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς γεννήθηκε σαν σήμερα το 1966, ενώ το 1985 σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Γουέιν Ρούνεϊ. 
Η Ζάμπια γιορτάζει την επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σαν σήμερα το 1964, οπότε η βρετανική αποικία της Βόρειας Ροδεσίας υιοθέτησε το νέο όνομα της από τον ποταμό Ζαμβέζη που τη διασχίζει. 
Στο Μπαγκλαντές, όπως και σε αρκετά κρατίδια της Ινδίας, γιορτάζεται η Durga Puja, η τελευταία μέρα μιας εξαήμερης ινδουιστικής γιορτής, με την οποία τιμάται η θεά Durga. Στο Μπουτάν, ένα ορεινό - επίσης ινδουιστικό - κράτος στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, η σημερινή ημέρα ονομάζεται Dashaim, ενώ στο Νεπάλ, όπου οι εορτασμοί προς τιμήν της θέας Durga κρατούν 15 ημέρες, σήμερα γιορτάζεται το Vijaya Dashami. Τα ηλικιωμένα μέλη μιας οικογένειας ευλογούν τους νεότερους βάζοντας στο μέτωπο τους tika, ένα μείγμα που ετοιμάζουν οι γυναίκες της οικογένειας και το οποίο αποτελείται από ρύζι, γιαούρτι και κιννάβαρι (κόκκινος θειούχος υδράργυρος). 
Σήμερα είναι και η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Σαν σήμερα στις 24 Οκτωβρίου 1945 τέθηκε σε ισχύ το κείμενο του Χάρτη που είχε υπογραφεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (26 Ιουνίου) στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Έτσι, η 24η Οκτωβρίου θεωρείται ως η γενέθλια μέρα του Οργανισμού, που αντικατέστησε το αποτυχημένο προηγούμενο της Κοινωνίας των Εθνών, η οποία είχε ιδρυθεί μετά το τέλος του Α' παγκοσμίου πολέμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΟΗΕ ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή του, όπως αυτή προσδιορίζεται από το κείμενο του Καταστατικού του Χάρτη. 
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Χάρτη, οι σκοποί των Ηνωμένων Εθνών είναι: η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη και την αποτροπή κάθε απειλής, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών επί τη βάσει των αρχών της ισότητας και της αυτοδιάθεσης των λαών και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των πάσης φύσεως διεθνών προβλημάτων με γνώμονα το σεβασμό στα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου χωρίς διακρίσεις με κέντρο δράσης τα όργανα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 2 του Καταστατικού Χάρτη, οι αρχές που πρέπει να διέπουν τις ενέργειες του Οργανισμού και των μελών τους είναι: η κυρίαρχης ισότητα όλων των κρατών-μελών, η τήρηση όλων των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κείμενο του Χάρτη, η επίλυση των διεθνών διαφορών με ειρηνικά μέσα, η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας κατά οποιουδήποτε κράτους, αλλά και η ενεργός συνδρομή των κρατών-μελών στην υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων του. Είναι πολύ σημαντικό το έκτο εδάφιο του δεύτερου άρθρου του Καταστατικού Χάρτη, στο οποίο ορίζεται ότι οι αρχές αυτές δεσμεύουν ακόμη και όσες χώρες δεν είναι μέλη του Οργανισμού, "εφ' όσον αυτό είναι αναγκαίο για την τήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας", πρόκειται δηλαδή για κανόνα αναγκαστικού δικαίου (ius cogens), όπως ονομάζεται στο Διεθνές Δίκαιο.
Σήμερα, ο ΟΗΕ αριθμεί 193 κράτη-μέλη, ωστόσο τα ιδρυτικά του μέλη ήταν μόλις 51 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το νεότερο κράτος-μέλος του Οργανισμού είναι το Νότιο Σουδάν, που έγινε ανεξάρτητο και εντάχθηκε στον ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου