21 Οκτωβρίου 2012

Η θλιβερή ιστορία του "Ωραίου Ζητιάνου" της Βραζιλίας.

Ο Ραφαέλ Νούνες ντα Σίλβα ως μοντέλο πριν δέκα χρόνια (αριστερά) και δεξιά ζητιάνος στους δρόμους της Κουριτίμπα.

Αν και διαθέτει μια ωραία εξωτερική εμφάνιση, ως μοντέλο δεν κατάφερε να κάνει μια σπουδαία καριέρα. Ο εθισμός του στο κρακ και στην κοκαΐνη τον οδήγησε στο περιθώριο, τον έκανε ζητιάνο, μέχρι που μια τυχαία φωτογραφία που είδε τη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες. Μέσα σε λίγες ώρες, ο μέχρι τότε άγνωστος Ραφαέλ Νούνες ντα Σίλβα έγινε ο "ωραίος ζητιάνος" (mendigo gato) της Κουριτίμπα και ολόκληρης της Βραζιλίας. 
Ντυμένος με κουρέλια και τυλιγμένος με μια κουβέρτα, ο Ραφαέλ Νούνες ντα Σίλβα ζει κάπου στους δρόμους της πόλης Κουριτίμπα. Ωστόσο, το ελαφρά αξύριστο πρόσωπο του με τα έντονα γαλάζια μάτια δεν έχει φθαρεί από τις κακουχίες. Πριν λίγες μέρες, ένας δημοφιλής ραδιοφωνικός παραγωγός της Βραζιλίας τον βρήκε τυχαία να περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης, που είναι η έβδομη μεγαλύτερη της χώρας. Ο Ραφαέλ τον πλησίασε και του ζήτησε να τον τραβήξει μια φωτογραφία. 
Ο παραγωγός αυτός ανέβασε τη φωτογραφία του άγνωστου ζητιάνου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook και αμέσως προκάλεσε αίσθηση. Περισσότεροι από 50.000 χρήστες μοιράστηκαν τη φωτογραφία του "ωραίου ζητιάνου" και όλοι έψαχναν να μάθουν περισσότερα για την ταυτότητα του. Ποιος είναι και γιατί βρέθηκε άστεγος να κυκλοφορεί ντυμένος με κουρέλια; 
Η πρώτη που τον αναγνώρισε ήταν η αδερφή του, Ρουμπιάνα, η οποία είχε να τον δει περισσότερες από τριάντα ημέρες. "Είμαι πολύ φοβισμένη από όλα αυτά" είχε γράψει, όταν είδε τη φωτογραφία του αδερφού της στο Facebook. Σύμφωνα με τη μητέρα του, όταν ήταν μικρός, ο Ραφαέλ ονειρευόταν να γίνει μηχανικός. Ωστόσο, σε ηλικία 20 ετών τον ανακάλυψαν από ένα πρακτορείο μοντέλο. 
Η Ιρένε Βαλένγκα, ιδιοκτήτρια του πρακτορείου τον θυμάται ως ένα "ευγενικό, ήσυχο αγόρι με ωραίο σώμα... Ακόμη ένα μοντέλο". Εκείνη την εποχή δεν προκάλεσε αίσθηση, άλλωστε δεν ήταν ο μοναδικός ωραίος ούτε και ο πιο ωραίος άντρας της Βραζιλίας. Εξάλλου, δεν τον άφησε να προχωρήσει στην καριέρα του και ο εθισμός του Ραφαέλ στα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Έντιτ ντα Σίλβα, ο γιος της είχε ξεκινήσει με χρήση μαρχιουάνας σε ηλικία 16 ετών. Ωστόσο, έπεσε στα βαθιά ναρκωτικά γύρω στα 25 του χρόνια, όταν άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα και στην προσωπική του ζωή. Νοσηλεύτηκε αρκετές φορές σε κλινική αποτοξίνωσης, όμως δεν μπόρεσε να παραμείνει για περισσότερες από δέκα ημέρες. Έβγαινε έξω και μετά από λίγο ξανακυλούσε. 
Τον τελευταία χρόνο, ο Ραφαέλ έφυγε από το σπίτι των γονιών του και ζει πλέον στους δρόμους της πόλης Κουριτίμπα, ενώ επισκέπτεται σποραδικά την οικογένεια του για να κάνει ντουζ ή να αλλάξει ρούχα. "Η ζωή μου είναι χωρίς έξοδα, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε χωρίς να προβληματίζεστε" έλεγε στην οικογένεια του. Τελευταία, πάντως, είχε καιρό να φανεί, όπως έγραψε στο facebook η μία από τις αδελφές του. 
Ωστόσο, αν και ο Ραφαέλ έγινε διάσημος από μια φωτογραφία κυριολεκτικά σε μια νύχτα, τα ίχνη του έχουν χαθεί. Όλοι τον αναζητούν για να τον εντοπίσουν, όμως αυτός αγνοείται. Κάποιοι κάτοικοι της πόλης υποστηρίζουν ότι τον είδαν να τριγυρνάει στους δρόμους ζητώντας πίνγκα (ένα αλκοολούχο ποτό της Βραζιλίας) φωνάζοντας ακατάληπτες φράσεις και τραγουδώντας στα αγγλικά. Η μητέρα του, πάντως, ελπίζει ότι τελικά ο Ραφαέλ θα βρεθεί και θα μπει και πάλι σε μια κλινική αποθεραπείας από τα ναρκωτικά, ώστε να ξεφύγει μια για πάντα από αυτόν τον εφιάλτη.

UPDATE:
Ένας τηλεοπτικός σταθμός της Βραζιλίας εντόπισε τον "ωραίο ζητιάνο" της Κουριτίμπα και του πήρε συνέντευξη. Το θέαμα ήταν αποκαρδιωτικό. Υπό την επήρεια του αλκοόλ - τουλάχιστον - ο νεαρός άνδρας είπε ορισμένα ακατάληπτα πράγματα, από τα οποία πάντως προκύπτει πόσο τον απασχολεί μέσα του, η επίδραση που ο εθισμός του στα ναρκωτικά είχε στα άλλα μέλη της οικογένειας του: "Σκοτώνει τον πατέρα μου, σκοτώνει τη μητέρα μου, σκοτώνει τον αδερφό μου", λέει σε κάποια στιγμή.
Πλέον, ο Ραφαέλ Νούνιες ντα Σίλβα νοσηλεύεται σε κλινική, όπου υποβάλλεται σε σειρά εξετάσεων, ενώ θα παρακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης 60 ημερών και στη συνέχεια - αν δεν το σκάσει για ακόμη μία φορά - θα ακολουθήσει ειδική ψυχοθεραπευτική αγωγή διάρκειας 8 μηνών. Αυτά όσον αφορά το κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον για την τύχη του νεαρού άνδρα.
Θα πρέπει, όμως, να προβληματιστούμε γιατί πρέπει να δούμε κάποιον "ωραίο ζητιάνο" για να απλώσουμε χέρι βοηθείας σ' έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη την στήριξη μας - όχι απαραίτητα οικονομική, αλλά οπωσδήποτε ηθική. Επίσης, θα πρέπει να σταθούμε στα λόγια του ίδιου του Νούνιες, ο οποίος μέσα στο παραλήρημα του είπε κάτι πολύ σημαντικό: "Και η κοινωνία ασχολείται με την κατάσταση μου. Συνάντησα ανθρώπους, όπου όσο χειρότερη είναι η κατάσταση σου, τόσο περισσότερο δεν σε αντιμετωπίζουν σαν άνθρωπο".

Πηγές
Folha de Sao Paulo
O Povo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου