21 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 21 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012.
Η Κιμ Καρντάσιαν ετοιμάζεται να προσθέσει ακόμη ένα κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων της και ο αριθμός των κεριών θα είναι 32. Έχει γενέθλια την ίδια μέρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος γίνεται 63 ετών. 
Σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν σαν σήμερα και δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή είναι μεταξύ άλλων: ο Άλφρεντ Νομπέλ (21.10.1833), εφευρέτης της δυναμίτιδας και εισηγητής των βραβείων που απονέμονται κάθε χρόνο, αλλά και ο Έλληνας ποιητής και ζωγράφος Νίκος Εγγονόπουλος (21.10.1907) εκπρόσωπος του σουρεαλισμού.
Στο Μπουρουντί η σημερινή αργία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του δολοφονηθέντος - τέταρτου κατά σειρά - προέδρου της χώρας, Μελχιόρ Νταντάγιε κατά τη διάρκειας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 1993. Ο Νταντάγιε ήταν πρόεδρος μόλις 100 ημερών. Αν και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά συγκεκριμένων ατόμων, μία έρευνα του ΟΗΕ υπέδειξε εμμέσως ως υπεύθυνο τον προκάτοχο του Νταντάγιε στην προεδρία του Μπουρουντί.
Στην Ονδούρα γιορτάζεται ως εθνική εορτή η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με την οποία τιμάται η επέτειος από την ανατροπή του καθεστώτος του Χούλιο Λοσάνο Ντίας τον Οκτώβριο του 1956.
Στο Νεπάλ γιορτάζεται η έβδομη ημέρα του φεστιβάλ Dasain, μια 15ήμερη θρησκευτική, ινδουιστική εορτή. Οι πιο σημαντικές ημέρες της γιορτής αυτής είναι η πρώτη (Ghatasthapana) και η περίοδος από την έβδομη μέχρι τη δέκατη μέρα. Σήμερα γίνεται το fulpati, δηλαδή οι πιστοί συλλέγουν λουλούδια, φύλλα και φρούτα από διάφορα φυτά που θεωρούνται καλότυχα, ενώ το κέντρο βάρους των εκδηλώσεων είναι στην πρωτεύουσα Κατμαντού, όπου φτάνει το Fulpati από την περιοχή Gorkha (169 χλμ.) ύστερα από τρεις ημέρες πεζοπορίας και προσφέρεται στη θεά Durga.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου