26 Οκτωβρίου 2012

Πώς το σκόρδο μπορεί να καταπολεμήσει την ανεργία


Μια ενδιαφέρουσα ιδέα απασχόλησης άνεργων τσιγγάνων που συνήθιζαν να ζητιανεύουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο σε χώρες της βόρειας Βαλκανικής και της κεντρικής Ευρώπης (Ρουμανία, Κροατία, Σλοβακία, Αυστρία και Ουγγαρία). Πιο συγκεκριμένα, οι ζητιάνοι εκπαιδεύονται στις γεωργικές δουλειές και στη συνέχεια τους δίνεται η δυνατότητα να εξασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα καλλιεργώντας βιολογικά σκόρδα., ενώ η επιτυχία του προγράμματος οδηγεί σε σκέψεις για επέκταση του προγράμματος και σε άλλες πόλεις των κρατών αυτών.
Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, ύστερα από μια πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου του Γκρατς, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η δια νόμου απαγόρευση των ζητιάνων στους δρόμους της πόλης, κυρίως τσιγγάνοι ως προς την καταγωγή τους, ενώ παράλληλα διατέθηκαν κονδύλια για την εκπαίδευση τους, ώστε να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην. 
Το πρότζεκτ ονομάστηκε "Bio-Knoblauch-Romanes", δηλαδή "βιολογικά σκόρδα Τσιγγάνων", ενώ η συλλογιστική στην οποία βασίστηκε - γιατί σκόρδα και όχι κάτι άλλο - σχετίζεται με την υψηλή εξάρτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου από σκόρδα εισαγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερα από το 90% των σκόρδων στην ευρωπαϊκή αγορά εισάγονται από το εξωτερικό, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από την Κίνα. 
Ωστόσο, συχνά διατυπώνονται ενστάσεις για τις μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας στη χώρα αυτή, αλλά και για τη μη τήρηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει ανταγωνιστική μια ευρωπαϊκή παραγωγή; Με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων σκέφτηκαν οι εμπνευστές του συγκεκριμένου πρότζεκτ και έθεσαν  την ιδέα τους αμέσως σε εφαρμογή. 
Ο οργανισμός "European Neighbours" ("Ευρωπαίοι γείτονες") επένδυσε 12.200 ευρώ στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο μαζεύει στο Γκρατς αθίγγανους από χώρες της περιοχής, προκειμένου να εκπαιδευτούν στο κολέγιο Alt-Grottenhof. Στη συνέχεια, μια σειρά από δημόσιους οργανισμούς, ενώσεις και επιχειρήσεις θα εγγυηθούν το τελικό αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός η απασχόληση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών Ρομά και αφετέρου να έχουν οι καταναλωτές πρόσβαση σε τοπικά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα καλλιεργηθούν σε χωράφια αχρησιμοποίητα έως σήμερα 
Αν και η βασική καλλιέργεια θα είναι το σκόρδο, δεν αποκλείονται οι εναλλακτικές και οι μικτές καλλιέργειες. Μέσα από διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές, ακαλλιέργητες εκτάσεις γης, κατάλληλες για καλλιέργεια, θα διατεθούν για το φιλόδοξο αυτό σκοπό. Ήδη, οι πρώτοι περιφερειακοί συνεταιρισμοί έχουν συσταθεί και ξεκίνησαν να λειτουργούν. 
Δε χρειάζονται πολλά: όραμα, έμπνευση και πάνω απ' όλα μια βασική αρχή, ότι για να γίνει ένα προϊόν ανταγωνιστικό δε χρειάζεται να είναι απλά πιο φθηνό, αλλά να είναι καλύτερο ποιοτικά.

Πηγή: Austrian Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου