22 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 22 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012.
Ο Μάνος Λοΐζος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες (κυπριακής καταγωγής) γεννήθηκε σαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου 1937, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1943 γεννήθηκε η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, ενώ το 1966 η Ελληνοϊταλίδα συνάδελφος της Βαλέρια Γκολίνο.
Στη Νέα Ζηλανδία την τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου γιορτάζεται η Ημέρα της Εργασίας, οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται στο κίνημα για τη διεκδίκηση της οκτάωρης εργασίας τον Οκτώβριο του 1840. Εμπνευστής του κινήματος ήταν ο Σάμουελ Παρνέλ, οικοδόμος με καταγωγή από το Λονδίνο. Ήδη από τον καιρό που ζούσε στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Παρνέλ αγωνιζόταν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκε να εγγραφεί στο επίσημο Συνδικάτο, επειδή οι εκπρόσωποι του αρνούνταν να υποστηρίξουν το αίτημα του για διεκδίκηση της οκτάωρης εργασίας. Την εποχή εκείνη, οι εργάτες δούλευαν δώδεκα με δεκατέσσερις ώρες τη μέρα. 
Όταν το Φεβρουάριο του 1840, σε ηλικία 30 ετών, ο Παρνέλ έφτασε στη Νέα Ζηλανδία, ανέλαβε να χτίσει το σπίτι ενός ναυτιλιακού πράκτορα υπό τον όρο ότι θα εργαζόταν μόνο 8 ώρες τη μέρα. Αν και ο πράκτορας δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος, αναγκάστηκε να αποδεχτεί τον όρο του Παρνέλ, λόγω έλλειψης εργατών στη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα, ο Παρνέλ ενθάρρυνε και άλλους εργαζόμενους διαφόρων κλάδων να μην εργάζονται περισσότερες από 8 ώρες τη μέρα. Ο αγώνας του είχε αποτέλεσμα και τον Οκτώβριο του 1840 στη Νέα Ζηλανδία καθιερώθηκε για πρώτη φορά η οκτάωρη εργασία για όλους.
Στο Νεπάλ γιορτάζεται το Maha Asthami, η όγδοη μέρα της θρησκευτικής εορτής Dashain. Σήμερα, χιλιάδες είναι τα ζώα (βούβαλοι, κατσίκες, περιστέρια και πάπιες) που σφάζονται και το αίμα τους, σύμβολο γονιμότητας, προσφέρεται στη θεά Κάλι. Με το κρέας των σφαγιασθέντων ζώων μαγειρεύεται το Prasad, ένα παραδοσιακό φαγητό που θεωρείται ευλογημένο.
Τέλος, σήμερα είναι η Ημέρα Διεθνούς Ευαισθητοποίησης για το Τραύλισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου