23 Οκτωβρίου 2012

Ημερολόγιο: 23 Οκτωβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012.
Σαν σήμερα το 1940, γεννήθηκε ο από πολλούς θεωρούμενος σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, περισσότερο γνωστός ως Πελέ. Επίσης, στις 23 Οκτωβρίου γεννήθηκαν δύο από σημαντικοί Έλληνες, ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις το 1925 και ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος το 1919.
Από το χώρο του κινηματογράφου, τα γενέθλια τους γιορτάζουν σήμερα δύο διακεκριμένοι σκηνοθέτης, ο αμερικανός Φίλιπ Κάουφμαν (γεν. το 1936) και ο Ανγκ Λι με καταγωγή από το Ταϊβάν (γενν. το 1954), ενώ σαν σήμερα το 1976 γεννήθηκε και ο Καναδός ηθοποιός Ράιαν Ρέινολντς.
Στη Ουγγαρία γιορτάζεται η επέτειος δύο ιστορικών γεγονότων. Στις 23 Οκτωβρίου 1956, η διαδήλωση των φοιτητών κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος μετεξελίχθηκε σε εξέγερση μετά τη βίαια απόπειρα καταστολής της από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μετά από κάποιες πρώτες επιτυχίες, την προώθηση αλλαγών και την επάνοδο στην εξουσία του μεταρρυθμιστή Ίμρε Νάγκι, η εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων στις 4 Νοεμβρίου οδήγησε στην καταστολή της εξέγερσης λίγες μέρες αργότερα
Εξάλλου, στις 23 Οκτωβρίου 1989 έγινε η επίσημη ανακήρυξη της Τρίτης Ουγγρικής Δημοκρατίας από τον μεταβατικό πρόεδρος της χώρας, Ματίας Ζούρος (Mátyás Szűrös), επιστέγασμα μιας σειράς μεταρρυθμιστικών αποφάσεων και ανοίγματος τη; Ουγγαρίας προς τον δυτικό κόσμο, όπως με την κατεδάφιση του συρματοπλέγματος κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Αυστρία, την άνοιξη του 1989.
Στη Λιβύη γιορτάζεται η Ημέρα της Ελευθερίας. Πριν ένα χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου 2011, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη και το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι που κυβερνούσε απολυταρχικά τη χώρα επί 42 χρόνια, οι Λίβυοι πανηγύρισαν το ουσιαστικό τέλος του οκτάμηνου εμφυλίου πολέμου και την απελευθέρωση της χώρας από το κανταφικό καθεστώς, ενώ προκηρύχτηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία της Λιβύης.
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γιορτάζεται η Ημέρα Έναρξης του Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα, καθώς σαν σήμερα το 1893 ιδρύθηκε η - βουλγαρικών συμφερόντων -  Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (VMRO).
Στην Ταϊλάνδη τιμάται η μνήμη του βασιλιά Chulangkorn, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα το 1910, ο οποίος ήταν γνωστός και ως ο "βασιλικός Βούδας", ενώ προώθησε σειρά μεταρρυθμίσεων που συνέβαλαν στον εκμοντερνισμό της χώρας.
Στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο γιορτάζεται το Φεστιβάλ Chun Yeung, που στην κυριολεξία σημαίνει "Διπλό Γιανγκ", ενώ ονομάζεται και "Chung Gau", δηλαδή "Διπλό Εννιά", καθώς γιορτάζεται την ένατη ημέρα του ένατου μήνα του κινεζικού ημερολογίου. Σύμφωνα με το Ι Τσινγκ, τα δύο εννιάρια συμβολίζουν έναν έντονο κίνδυνο και ουσιαστικά η σημερινή γιορτή στοχεύει στο να διώξει τον κίνδυνο μακριά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου