24 Οκτωβρίου 2012

Ποιος είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς


Ο ρωσο-εβραϊκής καταγωγής Ρόμαν Αμπράμοβιτς, γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1966. Εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία την περίοδο που ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εισήγαγε την περεστρόικα και η Σοβιετική Ένωση έπνεε τα λοίσθια, πέτυχε σταδιακά να εξελιχθεί σ' έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, στο οποίο συνέβαλε και το διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στη μετακομμουνιστική Ρωσία.
Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όμως λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την προσωπική του ζωή, καθώς ο ίδιος δίνει πολύ σπάνια συνεντεύξεις ή εκφωνεί λόγους σε δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το Μάρτιο του 2012 η προσωπική του περιουσία υπολογιζόταν στα 12.1 δισ. δολάρια, είναι δηλαδή ο 68ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ο 9ος πλουσιότερος Ρώσος επιχειρηματίας. 
Οι συνεργάτες του τον χαρακτηρίζουν ντροπαλό, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αποφεύγει να κάνει δημόσιες δηλώσεις, γιατί δεν ξέρει να τις κάνει καλά. "Γίνομαι νευρικός, ξεχνάω τι θέλω να πω. Δεν μπορώ να μεταφέρω τη λογική και τη σκέψη μου στους δημοσιογράφους.... μέχρι να φτάσω σ' ένα μέρος ξεχνώ τι ήταν αυτό που ήθελα να πω", απολογήθηκε το Νοέμβριο του 2006 στο βρετανικό δικαστήριο ως κατηγορούμενος για υπόθεση εκβιασμού και δωροδοκίας από τον πρώην συνέταιρο του, Ρώσο επιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόφσκι. Ήταν απλά μια πρόφαση για να επηρεάσει την κρίση του δικαστηρίου ή η αλήθεια ενός πραγματικά αγοραφοβικού ατόμου;
Ο Μπερεζόφσκι κατηγορούσε τον Αμπράμοβιτς, ότι τον είχε εξαναγκάσει να του πουλήσει το μερίδιο των μετοχών του (50%) της πετρελαϊκής εταιρίας Sibneft (νυν Gazprom), στην οποία υποστήριζε ήταν συνέταιροι, επειδή ο Μπερεζόφσκι ασκούσε αντιπολίτευση μέσω των ΜΜΕ που είχε στην κατοχή εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, ευνοούμενος του οποίου φερόταν ο Αμπράμοβιτς. Αντίθετα, ο Αμπράμοβιτς υποστήριζε ότι ουδέποτε ο Μπερεζόφσκι ήταν μέτοχος της Sibneft, αλλά πληρωνόταν ως προστάτης της εταιρίας από επιθέσεις της ρωσικής μαφίας και για να ασκεί επιρροή στο περιβάλλον του πρώην Ρώσου προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. 
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου εκδόθηκε μόλις στις 31 Αυγούστου του 2012 απορρίπτοντας τη μήνυση του Μπερεζόφσκι χαρακτηρίζοντας τον "μη εντυπωσιακό, εγγενώς αναξιόπιστο μάρτυρα" που ερμήνευε την αλήθεια κατά το δοκούν. Αντίθετα, στην απόφαση του το Δικαστήριο αξιολογούσε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ως έναν "ειλικρινή και καθ' ολοκληρίαν αξιόπιστο μάρτυρα". 
Πάντως, κατά το παρελθόν ο Αμπράμοβιτς κατηγορήθηκε ουκ ολίγες φορές. Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times το 2008, ο επιχειρηματία φερόταν να έχει ομολογήσει ότι κατά το παρελθόν δωροδόκησε πολιτικούς για να επιτύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, ενώ παλιότερα είχε κατηγορηθεί για απάτες με τραπεζικά δάνεια, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε συλληφθεί για κλοπή δημόσιας περιουσίας από τις τότε επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όμως οι κατηγορίες ήρθησαν εναντίον του μετά την απόφαση του να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές.
Έχοντας χάσει και τους δύο γονείς του μέχρι την ηλικία των 4 ετών, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς μεγάλωσε με συγγενείς του αρχικά στην πόλη Ukhta και αργότερα στη Μόσχα. Σε συνέντευξη του το 2007,   ένας παλιός του φίλος υποστήριξε ότι ο Αμπράμοβιτς έδειξε το επιχειρηματικό του πνεύμα αλλά και μια τάση σε μη έντιμες μεθόδους, ήδη σε ηλικία 20 ετών, όταν, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στον Κόκκινο Στρατό στην μικρή πόλη Kirzhach, πουλούσε σε ανωτέρους του κλεμμένη βενζίνη. 
Ακολούθησε ο γάμος του με την κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη του Όλγα Γιουρέβνα Λίσοβα το Δεκέμβριο του 1987, οπότε ο Αμπράμοβιτς ασχολήθηκε με το εμπόριο, εργάστηκε ως μηχανικός σ' ένα εργοστάσιο, ενώ εκμεταλλευόμενος τη χαλάρωση των αυστηρών οικονομικών περιορισμών στα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, φέρεται να πουλούσε στο διαμέρισμα του λαθραία προϊόντα, όπως πλαστικές πάπιες. Στις (λαθραίες) εμπορικές του δραστηριότητες της εποχής βοηθήθηκε από τους γονείς της τότε συζύγου του, οι οποίοι του έδωσαν ως προίκα 2.000 ρούβλια, που ισοδυναμούσαν με 2000 δολάρια της εποχής. 

Ωστόσο, ο γάμος του με την Όλγα, την οποία δε συμπαθούσαν οι συγγενείς του Αμπράμοβιτς, επειδή είχε ήδη ένα παιδί από προηγούμενο γάμο, δεν κράτησε περισσότερα από τρία χρόνια. Όπως εκείνη ανέφερε πολλά χρόνια αργότερα σε συνεντεύξεις της σε βρετανικές ταμπλόιντ, είχε προαισθανθεί το τέλος του γάμου τους. Ο νεαρός τότε Ρόμαν αργούσε συχνά να επιστρέψει στο μικρό διαμέρισμα του ζευγαριού επί της λεωφόρου Tsvetnoi της Μόσχας. 
"Έλεγε ότι θα πήγαινε για μπόουλινγκ και επέστρεψε στις 3 το πρωί. Αργότερα, και αφού έμαθα για την Ιρίνα, συνειδητοποίησα ότι τα μπόουλινγκ στη Μόσχα δεν ήταν ανοιχτά μέχρι τις 3 το πρωί" δήλωσε η Όλγα στην Daily Mail το Μάρτιο του 2007. Το διαζύγιο, πάντως, βγήκε για άλλο λόγο και όχι για απιστία - αν και υπήρξε εμφανώς απάτη. Ο Ρόμαν έλεγε στην Όλγα ότι σκόπευε να μετακομίσουν στον Καναδά. 
Επειδή, όμως, ο μεταναστευτικός νόμος τους δυσκόλευε να μετακομίσουν οικογενειακά, εκείνος της πρότεινε να χωρίσουν τυπικά, ώστε να εγκατασταθεί στον Καναδά και στη συνέχεια να πάρει και την Όλγα με την κόρη της. Το διαζύγιο βγήκε τον Απρίλιο του 1989, όμως λίγο καιρό αργότερα, μετά από ένα σύντομο ταξίδι της Όλγας στην οικογένεια της, ο Ρόμαν την ανακοίνωσε πολύ απλά και χωρίς καμία προειδοποίηση ότι δεν ήθελε να ζήσουν άλλο μαζί, χωρίς όμως να της εξηγήσει και τον ακριβή λόγο.
Στην ίδια συνέντευξη, η πρώτη σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα θυμάται ότι η επιτυχία προέκυψε από τα πρώτα εμπορικά του βήματα. Εργαζόταν σκληρά, είχε πάθος με τη δουλειά του, αν και ακόμη δε φανταζόταν ότι θα γινόταν κάποτε τόσο πολύ πλούσιος. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ασχολήθηκε με σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων, κυρίως ως μεσάζοντας, όμως το ραντεβού με την απόλυτη επιτυχία θα ερχόταν το 1995, όταν αγόρασε μερίδιο της πετρελαϊκής εταιρίας Sibneft. 
Οι ακριβείς συνθήκες αγοράς μετοχών της Sibneft είναι αρκετά σκοτεινές, αν και ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς είχε παραδεχτεί κατά τη δίκη του στη Μ. Βρετανία ότι όντως είχε καταβάλει τεράστιες μίζες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και ότι είχε εκμεταλλευτεί την προστασία που του προσέφεραν άνδρες της μαφίας - αυτός ήταν ο ρόλος του Μπερεζόφσκι - ώστε να εδραιώσει και να αυξήσει τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία. 
Το 1999, ο Αμπράμοβιτς ασχολήθηκε με την πολιτική, όταν εξελέγη μέλος της Δούμα εκπροσωπώντας την περιφέρεια Τσουκότκα, στην οποία θα διοριζόταν Κυβερνήτης ένα χρόνο αργότερα. Από το αξίωμα του Κυβερνήτη παραιτήθηκε το 2008, τρία χρόνια προτού ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του. 
Το 2001 είχε ήδη ιδρύσει την επενδυτική εταιρία Millhouse Capital, η οποία ήλεγχε το 72% των μετοχών της Sibneft, μέχρι που η πετρελαϊκή εταιρία εξαγοράστηκε από την Gazprom το 2005 έναντι 13 δισ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, ο Αμπράμοβιτς θα γινόταν περισσότερο γνωστός στην υπόλοιπη Ευρώπη το καλοκαίρι του 2003, όταν έγινε ο ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι καταβάλλοντας το μυθικό ποσό των 140 εκατομμυρίων λιρών. 
Επενδύοντας σε ακριβές μεταγραφές, ο ιστορικός σύλλογος εισήλθε σε μια νέα περίοδο ακμής και σπουδαίων διακρίσεων - τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη - ενώ ο Αμπράμοβιτς άρχισε να προβάλλεται στις σελίδες των περιοδικών, παρόλο που οι συνεντεύξεις του ήταν σπάνιες. Το Μάρτιο του 2004 ο Ρώσος μεγιστάνας έστρεψε το ενδιαφέρον του και στο ποδόσφαιρο της πατρίδας του εξαγοράζοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία ένα χρόνο αργότερα θα κέρδισε το ευρωπαϊκό κύπελλο UEFA. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2005.
Πέρα από το ποδόσφαιρο και τη δικαστική του διαμάχη με τον Μπερεζόφσκι, τα τελευταία χρόνια ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς απασχόλησε και με το διαζύγιο του από τη δεύτερη σύζυγο του, Irina Vyacheslavovna Malandina, με την οποία είχε παντρευτεί τον Οκτώβριο του 1991 και είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά. Το διαζύγιο του ζευγαριού εκδόθηκε το Μάρτιο του 2007 ύστερα από πολύμηνη δικαστική διαμάχη, με την Ιρίνα να κατηγορεί το σύζυγο της για εξωσυζυγική σχέση με την 25χρονη Ντάσα Ζούκοβα, κόρη ενός επιφανούς Ρώσου ολιγάρχη. Έκτοτε, ο Ρόμαν συζεί με την Ζούκοβα, ενώ το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα παιδί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου