17 Δεκεμβρίου 2012

Ο 14χρονος που φιλοδοξεί ν' αλλάξει τον κόσμο μόνο με 2 δολάρια!


Ο 14χρονος Τζούλιαν Λάιτνερ δεν είναι ένας συνηθισμένος Αμερικανός έφηβος. Έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά από τους συνομηλίκους του θέτοντας ένα μεγάλο στόχο ζωής: να κάνει τον κόσμο γύρω του καλύτερο. Αντλώντας την έμπνευση του από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό Αρχιμήδη και τη φράση του "Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω" (δηλαδή "δώσε μου ένα μέρος να σταθώ και θα μετακινήσω τη γη" εννοώντας με τη βοήθεια ενός μοχλού), η οποία αναγράφεται και στον τάφο του, ο Τζούλιαν φιλοδοξεί να συμπαρασύρει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στη φιλανθρωπία θέτοντας ένα ερώτημα και δίνοντας την απάντηση: "Πόσο κοστίζει ν' αλλάξουμε τον κόσμο; Μόνο δύο δολάρια".
Από μικρό παιδί, όταν σε ηλικία 6 ετών έπαιζε βιολί στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ένα μέρος από τα χρήματα που μάζευε, ο Τζούλιαν τα προσέφερε σε άλλους μουσικούς ή σε άστεγους της αμερικανικής μεγαλούπολης. Σε ηλικία 13 ετών ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό με την ονομασία "Archimedes Alliance" (δηλαδή "Συμμαχία του Αρχιμήδη", προς τιμήν του ανθρώπου που τον ενέπνευσε), αποστολή του οποίου είναι "να προωθήσει τη φιλανθρωπία στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα παρέχοντας ένα όχημα, μέσω του οποίου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με καθημερινά μέσα μπορούν να συνεργαστούν για να ασκήσουν σημαντική και θετική επίδραση στις ζωές των άλλων", όπως αναγράφεται στην επίσημη σελίδα της οργάνωσης στο ίντερνετ στη διεύθυνση: www.archimedesalliance.org
Στο βίντεο διάρκειας 1΄.42΄΄ που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού αλλά και στο youtube, ο Τζούλιαν δείχνει μια φωτογραφία του Αρχιμήδη, θυμίζει την ιστορική φράση του σε όσους παρακολουθούν το βίντεο και τους προτρέπει: "Εσείς είστε ο μοχλός. Αν πείσω 10 ανθρώπους να δώσουν 2 δολάρια, αυτοί πείσουν άλλους 10 ανθρώπους να δώσουν από 2 δολάρια και αυτό επαναληφθεί τέσσερις ακόμη φορές, τότε εσείς κι εγώ θα έχουμε ένα μοχλό 2 εκατομμυρίων δολαρίων".
Εδώ που τα λέμε, ο στόχος του μπορεί να θεωρηθεί και μετριοπαθής, καθώς οι Αμερικανοί που θα μπορούσαν να διαθέσουν 2 δολάρια από το πορτοφόλι τους είναι πολλοί περισσότεροι από το 1 εκατομμύριο που κατ' αρχήν απαιτείται για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό. Φυσικά, κάποιος μπορεί να προσφέρει περισσότερα χρήματα αν το επιθυμεί, όμως το ελάχιστο ποσό είναι τα 2 δολάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από 1.5 ευρώ μόνο! Δεν είναι μεγάλο το ποσό - το ακριβώς αντίθετο.
Δεν χρειάζεται να είμαστε εκατομμυριούχοι για να κάνουμε φιλανθρωπίες. Δύο δολάρια αρκούν, όταν είμαστε πολλοί που ενώνουμε τις μικρές μας δυνάμεις. "Τόσο περίπου κοστίζει ένα σακουλάκι με τ' αγαπημένα σου πατατάκια. Πόσα σακουλάκια με πατατάκια έχεις αγοράσει στην ζωή σου;", θέτει το ερώτημα ο μικρός φιλάνθρωπος φίλος μας, που οραματίζεται έναν καλύτερο κόσμο και δραστηριοποιείται ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή.
Μέχρι σήμερα, ο φιλανθρωπικός οργανισμός του Τζούλιαν,  έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 18.756 δολάρια, ένα μικρό ποσό σε σχέση με το στόχο των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως ο ίδιος δεν το βάζει κάτω. Εκμεταλλεύεται κάθε δυνατότητα, κάθε μέσο για να διαφημίσει το σκοπό του και να παροτρύνει τον κόσμο να συμμετάσχει.
Τον περασμένο Νοέμβριο κατάφερε να συμμετάσχει ως ομιλητής σ' ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, όπου ανέπτυξε το όραμα του για το πώς η φιλανθρωπία μπορεί να στηριχτεί σε πολλούς ανθρώπους πο προσφέρουν λίγα χρήματα. Η παρουσία του εκεί του άνοιξε το δρόμο για εμφανίσεις και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, για την προώθηση και την επιτυχία του ευγενούς σκοπού του. 
Ο ίδιος είναι αρκετά επικοινωνιακός. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από το κίνητρο που δίνει στους συμπατριώτες του για να συμμετάσχουν, κάτι που παραδέχεται κι ο ίδιος: "Αν πεις απλά "κάντε μια δωρεά - είμαστε καλοί", δεν υπάρχει κάτι που να σε ξεχωρίζει. Η ιδέα των δύο δολαρίων είναι αντισυμβατική. Δίνει κίνητρο στον καθένα να κάνει τη διαφορά και προσελκύει κόσμο".
Να σημειωθεί ότι το ποσό που συγκεντρώνεται από τις προσφορές μεταφέρεται αυτόματα στο Φιλανθρωπικό Ταμείο Σύμπραξης (CPF), ενώ ο επισκέπτης της ιστοσελίδα της "Συμμαχίας του Αρχιμήδη", μπορεί να ψηφίσει για τον φιλανθρωπικό οργανισμό, στον οποίο θα διατεθεί το συνολικό ποσό. 
Φαντασθείτε σε κάθε κράτος, τουλάχιστον μεταξύ των προηγμένων κρατών, να υπήρχε από ένας Τζούλιαν που να καλούσε τους συμπατριώτες του να δώσουν ένα αντίστοιχο, ευτελές χρηματικό ποσό. Πόσα χρήματα θα μαζεύαμε τότε - χωριστά από τα ποσά που μπορούν να προσφέρουν οι μεγιστάνες του πλούτου, αν  θυμηθούν ότι στις τσέπες τους δεν έχουν καβούρια - κάθε άλλο! Ποιος είπε ότι είναι ακριβή η προσπάθεια ν' αλλάξουμε τον κόσμο; Να κάνουμε έστω την αρχή!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου