18 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 18 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Συνωστισμός διασήμων που γιορτάζουν τα γενέθλια τους παρατηρείται σήμερα: από το Γιάννη Πλούταρχο (γενν. το 1970) και το Μάριο Φραγκούλη (1966), μέχρι τον Μπραντ Πιτ (1963), την Κέιτι Χολμς (1978), την Κριστίνα Αγκιλέρα (1980), αλλά και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1946. 
Εξάλλου, μια μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκαν ο σκηνοθέτης - και φίλος της Ελλάδας - Ζιλ Ντασέν (1911-2008), ο πρώην Γερμανός πρωθυπουργός Βίλι Μπράντ (1913-1992), αλλά και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν (1878-1953).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Κατάρ γιορτάζεται η εθνική εορτή της μικρής αραβικής χώρας, η οποία επί της ουσίας ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1878, όταν ο Jassim bin Mohammed Al Thani ένωσε όλες τις φυλές της περιοχής σε μία οντότητα. 
Στο Νίγηρα σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Δημοκρατίας, καθώς σαν σήμερα το 1958, κάτι λιγότερο από δυο χρόνια πριν την ανεξαρτησίας του, ανακηρύχτηκε αυτόνομη Δημοκρατία στα πλαίσια της Γαλλικής Κοινότητας. 
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών. Η ημερομηνία επελέγη, καθώς σαν σήμερα το 1990 υπογράφτηκε η Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φετινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν: "Καθώς οι προϋπολογισμοί γίνονται πιο σφιχτοί, βλέπουμε μέτρα λιτότητας που κάνουν διακρίσεις εναντίον των μεταναστών εργαζομένων, ξενοφοβική ρητορική που ενθαρρύνει τη βία ενάντια σε παράνομους μετανάστες και προτεινόμενους μεταναστευτικούς νόμους, που επιτρέπουν στην αστυνομία να προσάγει μετανάστες ατιμώρητα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, αξίζει να θυμόμαστε ότι ολόκληροι τομείς της οικονομίας εξαρτώνται από τους μετανάστες εργαζομένους και ότι μετανάστες επιχειρηματίες βοηθούν να δημιουργηθούν δουλειές".
Επίσης, ο ΟΗΕ γιορτάζει την Ημέρα της Αραβικής Γλώσσας, στα πλαίσια του εορτασμού "της πολυγλωσσίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και για την προώθηση της ισότιμης χρήσης και των έξι επίσημων γλωσσών εργασίας του Οργανισμού". 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 18 Δεκεμβρίου 1912, ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος Τσαρλς Ντόσον ανακοίνωσε τη δήθεν ανακάλυψη του σκελετού ενός προϊστορικού ανθρώπου με χαρακτηριστικά πιθήκου κοντά στην πόλη Πίλνταουν της νότιας Αγγλίας. Όπως αποδείχθηκε τρεις δεκαετίες αργότερα, τίποτε από αυτά δεν ευσταθούσε, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην ιστορία. Περισσότερα γι' αυτήν την παράξενη υπόθεση, μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου