20 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 20 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η τραγουδίστρια Άννα Βίσση γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1957 στη Λάρνακα της Κύπρου. Επίσης,σαν σήμερα το 1947 γεννήθηκε η Ιταλίδα τραγουδίστρια Τζιλιόλα Τσινκουέτι, η οποία ήταν αρκετά δημοφιλής στις δεκαετίες '60 και '70, ενώ το 1942 στη Λιόν της Γαλλίας γεννήθηκε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Μακάο γιορτάζεται η επέτειος ενσωμάτωσης - αν και υπό ειδικό καθεστώς - της πρώην πορτογαλικής αποικίας στο κινεζικό κράτος, στις 20 Δεκεμβρίου 1999. Η σχετική συμφωνία μεταξύ της πορτογαλικής διοίκησης και της Κίνας είχε υπογραφεί το 1987.
Στο Ρεϊνιόν, υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας, γιορτάζεται η επέτειος από την απόφαση για τη χειραφέτηση των σκλάβων του νησιού (κυρίως αφρικανικής καταγωγής) σαν σήμερα το 1848.
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης. Όπως έγραφα και πριν ένα χρόνο, η αλληλεγγύη των λαών είναι ένα πολύ υψηλό ιδανικό, που πολλές ευρωπαϊκές χώρες μοιάζει να έχουν ξεχάσει σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς έχει αντικατασταθεί από την περίφημη «τιμωρία των απείθαρχων», που βασίζεται σε ασυνάρτητες, ηθικολογικές προσεγγίσεις. Ο φτωχός πρέπει να γίνει φτωχότερος, γιατί έτσι επιτάσσει η τιμωρία, ενώ η αλληλεγγύη εξαντλείται σε φραστικά πυροτεχνήματα συμπόνοιας, χωρίς αντίκρισμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Ο αναγνώστης, που δεν έχει ουσιαστική γνώση της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας ή διαθέτει κοντή μνήμη, θα εκπλαγεί ανακαλύπτοντας ότι η βία στα πανεπιστήμια απασχολούσε τον πολιτικό κόσμο της χώρας και πριν τον "επάρατο" νόμο-πλαίσιο του 1983, τον οποίο με περισσή ευκολία καταδεικνύει ως ένοχο μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας. Σαν σήμερα το 1980, προτού δηλαδή ανεβεί καν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η Βουλή συζητούσε για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που διέθετε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ετοιμαζόταν να φέρει νόμο-πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, στον οποίο περιέχονταν και διατάξεις για το άσυλο Μάλιστα, ο τότε πρωθυπουργός Γ. Ράλλης, σε μια έξαρση συντηρητισμού, κατήγγειλε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι στο χώρο των πανεπιστημίων οι φοιτητές "αντί ν' ακούνε μαθηματικά ή φυσική ή φιλοσοφία ακούνε για την Καμπότζη και τον Κηλαϊδόνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου