16 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 16 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο ράπερ Flo Rida, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Tramar Dillard, αλλά και ο Ρουμάνος τραγουδιστής Μιχάι Τραϊστάριου, γνωστός από τη συμμετοχή του στη Γιουροβίζιον της Αθήνας με το τραγούδι "Tornero", κλείνουν τα 33 τους χρόνια. Οκτώ χρόνια μεγαλύτερος τους είναι ο Γερμανός dj Paul van Dyk, ο οποίος έχει επίσης γενέθλια. Στις 16 Δεκεμβρίου 1938 γεννήθηκε και η Νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, μούσα του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ενώ σαν σήμερα το 1963 γεννήθηκε ο Αμερικανός.ηθοποιός Μπέντζαμιν Μπραντ.
Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκαν δύο σημαντικοί συγγραφείς, που δεν βρίσκονται στην ζωή: η Τζέιν Όστιν (1775-1817) και ο σερ Άρθουρ Κλαρκ (1917-2008).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Μπαχρέιν γιορτάζεται η εθνική επέτειος της αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το μικρό αυτό νησί του Περσικού κόλπου, σαν σήμερα το 1971.
Στο Καζακστάν γιορτάζεται επίσης η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Το Καζακστάν ήταν η τελευταία από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που κήρυξε την ανεξαρτησία του, δέκα μέρες πριν την τυπική διάλυσης της Ε.Σ.Σ.Δ. τον Δεκέμβριο του 1991. Οι εορτασμοί γίνονται με το στήσιμο των παραδοσιακών γιουρτ (σκηνές των νομάδων Καζάκων), στις οποίες σερβίρεται το μπεσμπαρμάκ, ένα παραδοσιακό φαγητό από κρέας αλόγου.
Στο Μπαγκλαντές γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης. Σαν σήμερα το 1971 έληξε ο πόλεμος των εννέα μηνών που είχε ξεσπάσει τον Μάρτιο του ίδιου έτους, όταν το τότε ανατολικό Πακιστάν (σημερινό Μπανγκλαντές), κήρυξε την ανεξαρτησία του από το δυτικό κράτος. Καθοριστική για την έκβαση του πολέμου ήταν η εμπλοκή της Ινδίας, η οποία κήρυξε τον πόλεμο στο Πακιστάν μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Στη Νότιο Αφρική γιορτάζεται η Ημέρα της Συμφιλίωσης, σκοπός της οποίας είναι η σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων που κατοικούν στην επικράτεια της χώρας. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 16 Δεκεμβρίου 1974, στις 10 το βράδυ, ο ποιητής Κώστας Βάρναλης άφησε την τελευταία του πνοή στη γενική κλινική Αθηνών, σε ηλικία 90 ετών. Αιτία θανάτου ήταν καρδιακό έμφραγμα που υπέστη ο ποιητής δύο περίπου ώρες μετά την πραγματοποίηση εκδήλωσης προς τιμήν του από την ΕΣΗΕΑ. Ο Βάρναλης γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1884 στον Πύργο της Βουλγαρίας (το σημερινό Μπουργκάς), ενώ η καταγωγή της οικογένειας του ήταν από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα ήρθε για να σπουδάσει φιλολογία, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και ως δημοσιογράφος. Το 1959 τιμήθηκε για το πνευματικό του έργο με το βραβείο Λένιν από τη σοβιετική ακαδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου