17 Δεκεμβρίου 2012

Πώς να κάνετε τον τετράποδο φίλο σας φίλο και με το μωρό σας!


Πλησιάζει η ώρα που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μικρό σας αγγελούδι, όμως αγχώνεστε και μόνο στην ιδέα των δυσκολιών που ενδέχεται ν' αντιμετωπίσετε από τη συμβίωση του μωρού σας με τον καλομαθημένο στα χάδια και τα παιχνίδια σκύλο σας; Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, μέχρι ο σκύλος να εξοικειωθεί με το νέο μέλος της οικογένειας και να συνειδητοποιήσει ότι πλέον έχει περάσει σε δεύτερη προτεραιότητα στην ζωή σας. Μην πανικοβάλλεστε και ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω 10 συμβουλές της ιστοσελίδας Pawnation.com για τους φιλόζωους υποψήφιους γονείς. 


1. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για εξετάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας πάσχει από κάποια ασθένεια που θα μπορούσε να μεταδοθεί στο μωρό.

2. Εξοικειώστε το σκύλο σας με τους ήχους και με τις μυρωδιές ενός μωρού, πριν αυτό γεννηθεί. Τι μπορείτε να κάνετε πρακτικά; Να βάζετε στα χέρια σας λίγη βρεφική λοσιόν ή να ηχογραφήσετε ήχους μωρών που κλαίνε, ώστε ο ήχος να γίνει γνώριμος για τον τετράποδο φίλο σας. Πάντως, υπάρχουν cd - τουλάχιστον στο εξωτερικό και μπορείτε να τα παραγγείλετε online - με διάφορους μωρουδιακούς ήχους, ακριβώς για την εξοικείωση των κατοικιδίων. Μάλιστα, στην Αυστραλία κυκλοφορεί και ειδικό βιβλίο (Tell Your Dog You're Pregnant του Dr. Lewis Kirkham), το οποίο συνοδεύεται με cd ακριβώς για την εκπαίδευση και εξοικείωση των σκύλων με ήχους μωρών.

3.Μια ιδέα είναι να εξοικειώσετε το σκύλο με τη μυρωδιά της κουβέρτας του μωρού, όσο αυτό βρίσκεται ακόμη στο μαιευτήριο. Απλά πάρτε μία κουβέρτα με την οποία τυλίγετε το αγγελούδι σας και με κάποιον τρόπο αφήστε το σκύλο να τη μυρίσει.

4. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας γνωρίζει κάποιες βασικές εντολές υπακοής, ώστε να μπορείτε να του επιβληθείτε τις στιγμές εκείνες που ενώ θα πρέπει να φροντίζετε το μωρό, ο σκύλος σας θα θελήσει να κάνει κάτι περισσότερο από αισθητή την παρουσία του.

5. Ένα θέμα που αφορά τις γυναίκες/νέες μητέρες, έχει να κάνει με την υποδοχή από το σκύλο τους, όταν επιστρέφουν στο σπίτι από το μαιευτήριο. Αν μια γυναίκα είναι πολύ δεμένη μαζί του, ενδεχομένως ο σκύλος να θελήσει να την προϋπαντήσει με ένθερμο ενθουσιασμό. Μια ιδέα είναι να μεταφέρει κάποιος άλλος το μωρό στο σπίτι (π.χ. ο πατέρας ή η γιαγιά ), ώστε ν' αφήσετε στον τετράποδο φίλο σας να εκτονώσει όλη του τη χαρά. Στη συνέχεια, φέρτε τον σ' επαφή με το μωρό, ώστε να αρχίσει να εξοικειώνεται σιγά-σιγά, αρκεί εσείς να παραμείνετε ψύχραιμες και να μην δίνετε την εντύπωση ότι αισθάνεστε νευρικότητα, ενώ δεν πρέπει να παραλείπετε να επιβραβεύεται το σκύλο σας, κάθε φορά που παραμένει ήρεμος απέναντι στο μωρό.

6. Όσο το μωρό σας κοιμάται, εκμεταλλευτείτε το χρόνο κάνοντας συντροφιά στο σκύλο σας, ώστε να μην αισθάνεται τελείως παραμελημένος και παραγκωνισμένος.

7. Εκαπιδεύστε τον, ώστε να μην γαβγίζει κάθε φορά που το μωρό κλαίει. Έτσι, θα συνηδειτοποιήσει ότι πρόκειται για έναν απόλυτα φυσιολογικό ήχο, που σε καμιά περίπτωση δε συνιστά απειλή.

8. Μην αγοράζετε στο σκύλο παιχνίδια που μοιάζουν με τα παιχνίδια του μωρού σας. Τα σκυλιά δεν είναι τόσο έξυπνα, ώστε να μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά και ενδέχεται να βλάψουν άθελα τους το μωρό στην προσπάθεια τους να πάρουν ένα παιχνίδια που μοιάζει με τα δικά τους.

9. Όσο μπορείτε, κρατείστε το σκύλο μακριά από το δωμάτιο του μωρού. Μια καλή λύση είναι εμπόδια τα οποία επιτρέπουν μεν στο σκύλο να βλέπει και ν' ακούει το μωρό, ώστε να εξοικειώνεται μαζί του, αλλά να μην μπορεί να τα υπερβεί και να εισέλθει μέσα στο δωμάτιο.

10. Ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας μόνο μ' ένα σκύλο. Όσο καλά εκπαιδευμένος κι αν είναι αυτός, δεν αποκλείεται ν' αντιδράσει ενστικτωδώς αν ακούσει ξαφνικά ένα δυνατό κλάμα, το οποίο ενδεχομένως να του ακούγεται ενοχλητικό. Εξάλλου, ένας άλλος κίνδυνος είναι να θελήσει ο σκύλος να παίξει με το μωρό, κάτι που φυσικά αποτελεί από μόνο του επικίνδυνο, αν εσείς λείπετε.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου