20 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 20 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Αρκετοί Έλληνες και ξένοι τραγουδιστές γεννήθηκαν σαν σήμερα, από τον τραγουδιστή των Νιρβάνα Κερτ Κομπέιν (1967-1994), ένας από τους διάσημου που έπεσαν θύματα της "κατάρας των 27 ετών". μέχρι τη Ριάνα (γεν. το 1988) αλλά και τον Κώστα Μακεδόνα (γεν. το 1967) και τον Ορφέα Περίδη (γεν. το 1957). 
Τα 86 κλείνει σήμερα ο Αμερικανός ηθοποιός Σίτνεϊ Πουατιέ, ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία "Κάτω από το βλέμμα του Θεού" (Lillies of the Field), ενώ το 2002 του απονεμήθηκε ένα δεύτερο, τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.
Γενέθλια έχει σήμερα και ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1951.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Αργεντινή, ειδικά φέτος γιορτάζεται ως αργία η επέτειος από τη μάχη της Σάλτα στις 20 Φεβρουαρίου 1813, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια. Η μάχη αυτή ήταν μία από τις πολλές στα πλαίσια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας (1810-1818) εναντίον της Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Η νίκη του Βόρειου Στρατού (Ejército del Norte) έναντι του αυτοκρατορικού στρατού διασφάλισε τον έλεγχο της περιοχής από τους Αργεντίνους.
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, σκοπός της οποίας είναι "η εδραίωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της πλήρους απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας, την ισότητα των φύλων και την πρόσβαση σε κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη για όλους".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 20 Φεβρουαρίου 1968, τις πρώτες πρωινές ώρες, σημειώθηκε ισχυρός σεισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο που προκάλεσε το θάνατο 20 ανθρώπων στο νησί Άγιος Ευστράτιος και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 15 ατόμων. Όλες οι κατοικίες του νησιού καταστράφηκαν εξ αιτίας του σεισμού, ενώ σημαντικές υλικές (μόνο) καταστροφές σημειώθηκαν και στη Λήμνο. Εξάλλου, το επίκεντρο του σεισμού προσδιοριζόταν μεταξύ των δύο αυτών νησιών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - μουσική:
Δύο από τα σημαντικότερα μουσικά έργα όλων των εποχών έκαναν σαν σήμερα την επίσημη πρεμιέρα τους υπό τις χειρότερες συνθήκες.
Στις 20 Φεβρουαρίου 1816, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Ρώμης η όπερα "Ο κουρέας της Σεβίλλης" του Τζοακίνο Ροσίνι. Πάντως, αν και σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασσικότερα της όπερας, η υποδοχή του κοινού ήταν έντονα αρνητική, καθώς η παράσταση διακοπτόταν συχνά από φωνές και αποδοκιμασίες.
Στις 20 Φεβρουαρίου 1877 (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, που ίσχυε στη Ρωσία) έγινε στην Αγία Πετρούπολη η πρεμιέρα της παράστασης "Λίμνη των Κύκνων" του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, που επίσης γνώρισε αποτυχία την εποχή εκείνη, αν και η κριτική εστιαζόταν στην παραγωγή και στους χορευτές και όχι στη σύνθεση του Τσαϊκόφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου