19 Φεβρουαρίου 2013

Οι χαμηλόμισθοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες, σύμφωνα με έρευνα


Ο χαμηλός μισθός φαίνεται ότι δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογική μας διάθεση αλλά και την κατάσταση της υγείας μας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Public Health. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κερδίζουν λίγα χρήματα από την εργασία τους, έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά δεδομένα 5.000 ανθρώπων ηλικίας 25 έως 65 ετών, οι οποίοι στην αρχή της έρευνας δεν είχαν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Όπως όμως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων, που κάλυπταν την εξαετία 1999-2005, όσοι εργαζόμενοι έβγαζαν λιγότερα χρήματα το μήνα, είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση. Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν πιο έντονος μεταξύ των γυναικών αλλά και όσων ανθρώπων - ανδρών και γυναικών - ήταν μεταξύ 25 και 44 ετών, που είναι συνήθως και οι χαμηλότερα αμειβόμενοι. Κι αν αναρωτιέστε για τι ποσά μιλάμε, ως όριο διαχωρισμού χαμηλόμισθων και υψηλά αμοιβόμενων προσδιορίστηκαν τα 45.000$ ως ετήσιο εισόδημα - δηλαδή 33.610 €. 
Σύμφωνα με τον δρ. Πολ Λι, καθηγητή των health economics στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, φαίνεται ότι το χαμηλό εισόδημα επιφέρει ένα είδος κοινωνικού στρες για πολλούς ανθρώπους, που αξιολογούν τον εαυτό τους βάσει των χρημάτων που κερδίζουν. Επίσης, ένας δεύτερος παράγοντας που εξηγεί τα συμπεράσματα της έρευνας, είναι πως - ούτως ή άλλως - οι χαμηλότερα αμειβόμενοι απασχολούνται σε θέσεις εργασίες με περισσότερες δυσκολίες, που συμβάλλουν στο στρες. 
Πάντως, αυτό που δεν έχει εξεταστεί από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, είναι το εάν και κατά πόσο η μισθολογική μεταβολή συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και όλων των παρεπόμενων προβλημάτων που αυτή μπορεί να έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου