22 Φεβρουαρίου 2013

Harlem Shake, η νέα μανία!


Η τελευταία μουσική μανία των Αμερικανών ονομάζεται "Harlem Shake" και ξεκίνησε - από πού αλλού; - από το ίντερνετ. Σύμφωνα με το Urban Dictionary είναι μια "εκκεντρική χορευτική κίνηση του άνω μέρους του σώματος, που περιλαμβάνει το κούνημα του άνω στήθους και των ώμων", "ένας χορός που επινοήθηκε για ν αποσπά τους πλούσιους λευκούς, ώστε οι νταήδες του Χάρλεμ να κλέβουν εύκολα τα σπίτια" ή απλά "ο πιο δημοφιλής χορός του Youtube, που είναι χειρότερος από το Gangnam Style".

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια φιγούρα που ξεκίνησε από το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης - εξ ου και το όνομα - και είχε γίνει πολύ δημοφιλής στην περιοχή το 2001. Αρχικά ήταν γνωστή ως "albee", από το όνομα εκείνου που την εμπνεύστηκε πρώτος (κάποιος Al Bm), όμως στη συνέχεια επικράτησε η ονομασία "Harlem Shake".
Στο ρυθμό του Harlem Shake βασίστηκε ο μουσικός παραγωγός Baauer, ο οποίος δημιούργησε το ομότιτλο τραγούδι. Αυτό αρχικά πέρασε απαρατήρητο για μήνες, όταν πρωτοανέβηκε στο youtube στις 23 Αυγούστου 2012, παρόλο που είχε δεχτεί καλές κριτικές. Το ραντεβού με την επιτυχία ήρθε όταν στις 30 Ιανουαρίου 2013, ο video blogger Filthy_Frank ανέβασε ένα βίντεο, όπου τέσσερις τύποι - προφανώς ο ίδιος ήταν ο ένας εξ αυτών - χόρευαν ξέφρενα μόλις 31'' από το τραγούδι του Baauer, που συνολικά διαρκεί 3.5 λεπτά, στο ρυθμό του Harlem Shake.

Μετά από το βίντεο του Filthy_Frank, ακολούθησαν αμέτρητα βίντεο με ξέφρενα χορευτικά - κυρίως από παρέες κολεγιόπαιδων που βαριούνται και περνούν την ώρα τους γυρίζοντας αστεία βίντεο. Σε χρόνο ρεκόρ η χάρη του Harlem Shake εξαπλώθηκε σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ενώ κατέκτησε ακόμη και το νορβηγικό στρατό, μ' ένα απίθανα τρελό βιντεάκι που ανέβασε μια ομάδα Νορβηγών στρατιωτών, που ξεβιδώνονται μέσα στα χιόνια. Κι έτσι γεννήθηκε ένα πρωτοφανές internet meme, που προς το παρόν μοιάζει ασταμάτητο - εκτός κι αν σύντομα εμφανιστεί κάποιο καλύτερο. 
Όσον αφορά το τραγούδι του Buuer, αυτό επωφελήθηκε από την ξαφνική επιτυχία και εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση του αμερικάνικου τσαρτ. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε τους στίχους του, αυτοί είναι πολύ απλοί και εύκολοι:
Con los terroristas
Ey Shake 
Ey Shake 
Ey, Ey, Ey, Ey 
Shake, Ta. Ta 
And do the Harlem Shake 
Ey Shake, Ey
Πάντως, είναι σημαντικό ότι στο youtube το τραγούδι του Buuer έχει μόλις 220.00 views, ενώ τα σατιρικά βιντεάκια σημειώνουν θραύση με περισσότερα από εκατό εκατομμύρια views συνολικά.
Απολαύστε ορισμένα από τα καλύτερα βίντεο Harlem Shake που υπάρχουν στο youtube:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου