17 Φεβρουαρίου 2013

Ακόμη μία έρευνα επιβεβαιώνει ότι η βία στην τηλεόραση κάνει τα παιδιά περισσότερο επιθετικά.


Οι βίαιες εικόνες στην τηλεόραση έχουν πολλές φορές συνδεθεί με την επιθετικότητα των παιδιών, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα συμπεράσματα έρευνας Αμερικανών καθηγητών με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό γιατρό Δημήτρη Χρηστάκη, διευθυντή του Κέντρου Παιδικής Υγείας, Συμπεριφοράς και Ανάπτυξης στο Παιδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Σιάτλ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι "γίνεσαι αυτό που παρακολουθείς" στην τηλεόραση. 

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν για ένα χρόνο τις συμπεριφορές 820 οικογενειών με παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών, που ήταν τακτικοί τηλεθεατές. Στις μισές οικογένειες τα παιδιά υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν τις βίαιες εκπομπές με περισσότερο ανώδυνα θεάματα, π.χ. τις σειρές κινουμένων σχεδίων "Κλίφορντ", "Φράνκλιν" κλπ. Αντίθετα, τα μέλη των υπόλοιπων οικογενειών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όποια εκπομπή επιθυμούσαν, ακόμη και βίαια κινούμενα σχέδια ή αστυνομικές σειρές.
Το πρώτο που διαπιστώθηκε ήταν ότι και στις δύο ομάδες αυξήθηκε η μέση ημερήσια ώρα που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση. Εξάλλου, τα παιδιά που είχαν το ελεύθερο να παρακολουθήσουν όποιο πρόγραμμα επιθυμούσαν έδειχναν μεγαλύτερη προτίμηση σε εκείνα που περιείχαν σκηνές βίας. 
Τέλος, βάσει των απαντήσεων που έδωσαν οι γονείς σ' ένα ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων τύπου "Πόσο συχνά το παιδί σας πετάει αντικείμενα όταν είναι θυμωμένο" ή "Πόσο συχνά το παιδί σας φωνάζει συγχυσμένο", επιβεβαιώθηκε αυτό που οι περισσότεροι υποπτευόμασταν ότι τα παιδιά που δεν παρακολουθούσαν βίαιες σκηνές στην τηλεόραση ήταν σημαντικά λιγότερο βίαια από τα υπόλοιπα. 

Τα στοιχεία προέρχονται από προδημοσίευση της εφημερίδας The Star του Τορόντο, ενώ ολόκληρη η έρευνα θα δημοσιευτεί επισήμως on-line στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Pediatrics στις 18 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου