18 Φεβρουαρίου 2013

Η πιο βαρετή τηλεοπτική εκπομπή ever;


Αν γινόταν διαγωνισμός για το πιο βαρετό πρόγραμμα της τηλεόρασης παγκοσμίως, θα κέρδιζε άνετα το... βραβείο. Γιατί, πείτε μου τώρα εσείς, πόσο εντυπωσιακό μπορεί να είναι το θέαμα μιας φωτιάς με καυσόξυλα επί 12 ολόκληρες και - το ακόμα χειρότερο - συνεχόμενες ώρες; Κι όμως, αυτή ήταν η έμπνευση των υπευθύνων της νορβηγικής κρατικής τηλεόρασης (NRK), που έχει προγραμματίσει μία μαραθώνια, δωδεκάωρη εκπομπή αφιερωμένη στη φωτιά. 

Από το πρόγραμμα θα παρελάσουν ειδικοί στα καυσόξυλα, οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές στους τηλεθεατές πώς πρέπει να κόβονται τα ξύλα, πώς να τα στοιβάζουν για ν' ανάψουν τη φωτιά, πώς πρέπει να την ανάβουν κλπ. Επίσης, δεν θα λείπει και το πολιτιστικό στοιχείο με τραγούδια και ποιήματα γύρω από τη φωτιά και τα ξύλα. Κι όλα αυτά επί 12 ώρες! Τα χάπια ποιος θα τα δώσει στους τηλεθεατές; 
Όπως παραδέχεται και ο εκπρόσωπος του NRK, πρόκειται για "αργή, αλλά αξιοπρεπή τηλεόραση". Ότι πρόκειται για "αργή τηλεόραση" δεν αμφιβάλλει κανείς, είναι δυνατόν όμως να θεωρεί κανείς "αξιοπρεπής" μια εκπομπή αυτού του περιεχομένου για 12 ώρες; Γιατί αυτό είναι το εξωφρενικό, η xxl διάρκεια και όχι το περιεχόμενο από μόνο του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σταθμού, πάντως, η επιλογή του προγράμματος έγινε, επειδή "οι Νορβηγοί έχουν πνευματική σχέση με τη φωτιά. Η φωτιά είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Χωρίς τη φωτιά δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε στη Νορβηγία. Θα παγώναμε".
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η νορβηγική κρατική τηλεόραση εκπλήσσει με τις επιλογές της. Το 2011 μετέδωσε επί 134 συνεχόμενες ώρες(!) το ταξίδι ενός κρουαζιερόπλοιου κατά μήκος των νορβηγικών ακτών μέχρι την Αρκτική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κέρδισε το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια, συνεχή, ζωντανή εκπομπή, ενώ παραδόξως τα πήγε καλά και από πλευράς τηλεθέασης. Σε κάποια στιγμή, η τηλεθέαση της κρουαζιέρας έφτασε στο αδιανόητα υψηλό 60%, δηλαδή περίπου 3.2. εκατομμύρια Νορβηγοί είχαν συντονίσει ταυτόχρονα τις τηλεοράσεις τους στο... τραγικά αδιάφορο θέαμα. 
Αν πιστεύατε ότι η ελληνική κρατική τηλεόραση είναι η πιο βαρετή του κόσμου, καλύτερα να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Χίλιες φορές να δω την "Εποχή των Εικόνων" στην ΕΤ-1 - ακόμη και σε επανάληψη μην σας πω - παρά να βλέπω το δωδεκάωρο αφιέρωμα στη φωτιά και στα ξύλα!


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου