22 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 22 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πιο σημαντικός Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Απόστολος Σάντας (1922-2011), ο οποίος μαζί με τον Μανόλη Γλέζο κατέβασαν από τη ναζιστική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης το βράδυ της 30ης Μαΐου 1941.
Ωστόσο, η πιο σημαντική προσωπικότητα διεθνώς που γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου είναι ο Τζορτζ Ουάσιγκτον (1732-1799), που ηγήθηκε του Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Αμερικανών και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Άλλες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους και γεννήθηκαν σαν σήμερα ήταν ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ (1788-1860), κύρος εκπρόσωπος του πεσιμισμού, η Ιταλίδα ηθοποιός Τζουλιέτα Μασίνα (1921-1994) και ο Ισπανός, σουρεαλιστής σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ (1900-1983). 
Νεότεροι που είναι ευρύτερα γνωστοί και έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο διεθνής μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης (28 ετών), η Αμερικανίδα ηθοποιός, που ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα το 1982 με τον "Ε.Τ.", Ντρου Μπάριμορ (38 ετών) και ο Βρετανός τραγουδιστής Τζέιμς Μπλαντ (39 ετών) με τη χαρακτηριστική ένρινη φωνή, που όλοι αγαπούμε να μισούμε, κάθε φορά που ακούμε το πιο γνωστό τραγούδι του, "You Are Beautiful".

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο νησιωτικό κράτος της Αγίας Λουτσία στην Καραϊβική γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα το 1979 το νησί έπαψε να είναι βρετανική αποικία κι έγινε ανεξάρτητο κράτος.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία γιορτάζει σήμερα τη γιορτή της Καρέκλας του Αγίου Πέτρου τιμώντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη διδασκαλία του Αποστόλου Πέτρου στην αρχαία Ρώμη. Πολλοί συνδέουν με τον Απόστολο Πέτρο μια πολύ παλιά ξύλινη καρέκλα, επενδεδυμένη με ελεφαντόδοντο, που βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και πιστεύουν ότι σ' εκείνη την καρέκλα καθόταν ο Απόστολος, όταν δίδασκε το χριστιανισμό. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται μάλλον για δώρο του Καρόλου του Φαλακρού, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα, ενώ χρονολογείται κατά πάσα πιθανότητα στο 875 μ.Χ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 22 Φεβρουαρίου 1973 έληξε ύστερα από 30 ώρες η κατάληψη της Νομική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από δυο χιλιάδες περίπου φοιτητές με αίτημα την κατάργηση του νόμου 1347/73, που προέβλεπε την επιστράτευση φοιτητών που συμμετείχαν στις αποχές των προηγουμένων ημερών. [Βλ. περισσότερα και στο χθεσινό Σαν σήμερα: 21 Φεβρουαρίου]
Την ίδια ημέρα έφυγε από την ζωή η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, που το 1944 βραβεύτηκε με το Όσκαρ β'  γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Για ποιον χτυπά η καμπάνα", Κατίνα Παξινού, σε ηλικία 73 ετών. Η Παξινού άφησε την τελευταία της πνοή στις 5 το απόγευμα στην κλινική του "Αγίου Παντελεήμονα" στην Αθήνα, όπου νοσηλευόταν, καθώς έπασχε από όγκο στον εγκέφαλο. Τη βραδιά του θανάτου της, σ' όλα τα θέατρα της Αθήνας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν την. 
Η κηδεία της στο Α'  Νεκροταφείο Αθηνών έγινε την επόμενη μέρα, ενώ παρευρέθηκαν πολλοί ηθοποιοί (Μαίρη Αρώνη, Κάρολος Κουν, Δημήτρης Μυράτ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καζάκος, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.), οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στο σύντροφο της ηθοποιού, Αλέξη Μινωτή. 
"Όταν φεύγει μια τόσο μεγάλη ηθοποιός που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο ελληνικό θέατρο και στον τόπο της, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς της θλίψη του", δήλωσε ο Κάρολος Κουν.
Η Έλλη Λαμπέτη σημείωσε ότι η Κατίνα Παξινού "πέθανε ωραία. Πέθανε ενώ βρισκότανε στην κορυφή. Έτσι αισθανθήκαμε κάπως καλά εμείς όλοι που την αγαπούσαμε και την τιμούσαμε. Το θάνατο βλέπετε δεν μπορεί κανείς να τον ελέγξει. Εκείνο που πέρναγε από το χέρι της, το πέτυχε. Να βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή.
Για το θάνατο της Παξινού δήλωση έκανε και η Μελίνα Μερκούρη, που βρισκόταν στο εξωτερικό, λόγω της χούντας: "Από τις μεγάλες, τις σπάνιες συγκινήσεις που είχα στην ζωή μου ήταν όταν είδα την Κατίνα Παξινού "Ηλέκτρα", "Κυρία Άλβινγκ", "Φυντανάκι". Ήταν μια τεράστια φυσιογνωμία, μια από τις πιο μεγάλες ηθοποιούς που είδα ποτέ. Δημιούργησε παράδοση στο θέατρο. Κι ελπίζω το παράδειγμα της να πέσει σαν σπόρος μέσα στις νέες γενιές των καλλιτεχνών, για να συνεχισθεί αυτή η πραγματικά μεγάλη παράδοση".
[Ένα αφιέρωμα μέσα από παλιές συνεντεύξεις και δημοσιεύματα μπορείτε να διαβάσετε κλικάροντας στον παρακάτω σύνδεσμο: Κατίνα Παξινού: Η "μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου" που την αποκλήρωσε η μητέρα της, κινδύνεψε να πνιγεί ταξιδεύοντας στην Αμερική και δέχτηκε επίθεση για αντεθνική δράση!]

Στις 22 Φεβρουαρίου 1997, Βρετανοί γενετιστές του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο ανακοίνωσαν τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου ζωντανού οργανισμού, ένα πρόβατο που ονόμασαν Ντόλι. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αφαίρεσαν κύτταρα από τον ιστό του μαστού ενός ανήλικου προβάτου, τα επεξεργάστηκαν εργαστηριακά, ενώ μετέφεραν τον πυρήνα ενός εκ των κυττάρων, δηλαδή το γενετικό του υλικό, στο ωάριο ενός άλλου προβάτου, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας. Εν συνεχεία, το ωάριο μεταμοσχεύθηκε σε τρίτο πρόβατο, από το οποίο γεννήθηκε η Ντόλι, ένα ακριβές αντίγραφο του πρώτου πρόβατου. 
Δεκάξι χρόνια μετά, έχουν μεσολαβήσει και άλλες κλωνοποιήσεις προβάτων ή ζωντανών οργανισμών, όμως τα ερωτήματα περί ηθικής και περί ενδεχόμενων πειραμάτων σε ανθρώπους παραμένουν στην επιστημονική ατζέντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου