18 Φεβρουαρίου 2013

Κι όμως, η έκτη αίσθηση υπάρχει!


Στις πέντε αισθήσεις που γνωρίζαμε ότι έχουμε οι άνθρωποι (όραση, ακοή όσφρηση, γεύση και αφή) θα πρέπει να προσθέσουμε και μία έκτη, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας. Άραγε, αυτό σημαίνει ότι "μπορούμε να δούμε νεκρούς ανθρώπους", όπως έλεγε ο Χάλεϊ Τζόελ Όσβαλντ στην ταινία "Έκτη αίσθηση";
Οι επιστήμονες εμφύτευσαν στους εγκεφάλους αρουραίων - και συγκεκριμένα στο μέρος όπου ελέγχεται η αφή - ανιχνευτές αόρατου, υπέρυθρου φωτός. Όταν το φως άναβε, αλλά δεν ήταν αντιληπτό με την αίσθηση της όρασης, τα ποντίκια ανασήκωναν τα μουστάκια τους, ένδειξη ότι ήταν σε θέση να το αντιληφθούν. Μάλιστα, εντόπισαν και την πηγή του φωτός και κινήθηκαν προς το μέρος της. 
Ουσιαστικά, αυτή η έκτη αίσθηση, που δεν είναι φυσική, αλλά δυνατή με τεχνικά μέσα, αφορά στη δυνατότητα ν΄ανιχνεύουμε φως που δεν είναι ορατό. Κατά μία γενική έννοια, αν αφήσουμε τη φαντασία μας να οργιάσει και υποθέσουμε ότι τα φαντάσματα έχουν ένα δικό τους αόρατο φως, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι ναι, θα μπορούμε να δούμε και νεκρούς ανθρώπους, αν η συγκεκριμένη τεχνολογία εξελιχθεί και εφαρμοστεί και στο ανθρώπινο είδος. 
Επειδή, όμως, το ενδεχόμενο αυτό, να "δούμε" δηλαδή φαντάσματα, είναι μάλλον απίθανο, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντιουκ προσανατολίζονται στο να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ανακάλυψη τους για να βοηθήσουν τυφλούς ή παράλυτους να μπορούν να αισθανθούν μ' ένα διαφορετικό τρόπο τα αντικείμενα που τους περιβάλλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου